Så vanlig er hemoroider i svangerskapet

Omkring 30% av gravide kvinner får symptomer på hemoroider i 3. trimester eller straks etter fødselen. Det finnes de som mener at problemet er enda mer utbredt og at så mange som 85% opplever å få plager under svangerskapet, og da mest i 2. og 3. trimester.

03.10.2018

Årsak til hemoroider

Hemoroider er hyppigste årsak til blødning fra tarm/endetarm under svangerskapet. Hemoroider under svangerskap forekommer ofte som resultat av utvidelse av vener, fordi vevet blir mykere og får en økt evne til å strekkes, økt trykk fra fosteret som presser på blodkar ned til bekkenet samt økt trykk ved tømming av tarm på grunn av treg mage.

Treg mage eller forstoppelse er vanlige plager under svangerskapet. Årsaker til dette kan være nedsatt inntak av væske pga svangerskapskvalme og oppkast, nedsatt mobilitet, nedsatt bevegelse i tarmen på grunn av økning i progesteron og direkte trykk på tarmen fra fosteret.

Symptomer på hemoroider

Symptomer på hemoroider kan merkes som et ubehag og en følelse av at det er noe i endetarmsåpningen. Andre symptomer kan være anal kløe, smerter og/eller blødning som kan sees på papiret eller i toalettskålen. Smertefulle hemoroider forekommer hos ca. 8% av gravide. De kan bli hovne og svært vonde å berøre.

Hemoroider kan dras opp igjen av seg selv, noen ganger er det mulig å dytte hemoroiden inn igjen eller den kan bli værende på utsiden etter defekasjon.

Som regel inneholder en hemoroide en blodpropp (en såkalt trombosert hemoroide).

Det er viktig å huske at smerter i endetarmen kan komme av andre årsaker enn hemoroider som for eksempel en sprekk/ fissur i endetarmen.

Behandling av hemoroider

Behandling av hemoroider under svangerskap er lik behandling som gis hos de som ikke er gravide. Det er viktig med adferdsforandringer med tanke på å holde avføringen myk; fiberrik kost eller fibertilskudd (Visiblin) og økt inntak av væske. Fysisk aktivitet i den grad svangerskapet tillater det.

Hemoroidesalver kan gi noe lindring. (Medikamenter (Rutinoide) i tablettform har vært brukt av gravide med noe effekt, men dessverre er ikke disse på markedet i Norge).

Setebad med lunkent vann og salt (Sitz Bath) har vist seg i noen studier å være vel så bra, eller også bedre enn hemoroidesalve.

De fleste gravide kvinner med hemoroider unngår kirurgi i svangerskapet, men det finnes av og til grunnlag for å fjerne tromboserte hemoroider som gir mye smerter. I disse tilfeller kan bedring oppnås hvis kvinnen kommer tidlig til undersøkelse etter at symptomene har oppstått og det kan gjennomføres en operasjon med tømming av blodpropp. Det finnes ingen evidens på at slike små inngrep kan føre til problemer med svangerskapet eller for tidlig fødsel.

Etter 3 døgn begynner som regel problemet med hemoroiden å minske, og om man tåler å komme seg gjennom disse smertene, er det bedre for pasienten å unngå operasjon.

I noen tilfeller åpner hemoroiden seg og tømmes uten noen form for behandling.

I prinsipp bør all kirurgi utsettes til etter fødsel. Dette for å skåne både barn og mor for anestesi, og fordi de fleste hemoroider blir bedre av seg selv etter fødsel.

Andre årsaker til blødninger

Andre årsaker til blødning fra tarm/endetarm kan være betennelsessykdommer i tarmen og i sjeldne tilfeller kan blødning komme fra utposning på tarm, blodsirkulasjonssvikt eller ondartet sykdom i tarmen.

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.