Ikke bare sjarm med tarm: Stadig flere får kreft

Stadig flere nordmenn rammes av tarmkreft. Nå oppdages det 4500 nye tilfeller hvert år, og våre mage/tarm-spesialister møter mange av dem. 60 % overlever, men dette er avhengig av hvor tidlig diagnosen stilles. 

18.12.2020

Kan forebygge sykdommen

Det er ikke uvanlig å ha polypper i tarmen. Disse er ikke plagsomme, men kan over tid være opphav til kreft. Ved å fjerne dem minsker risikoen for kreft - vi fjerner altså «noe du ikke vet at du har».

Polyppene oppdages ved såkalt coloskopi - en grundig undersøkelse av tykktarmen. I tillegg baserer gastroenterologene sin vurdering på avføringsprøver, ultralyd, CT, MR – avhengig av hvor omfattende undersøkelsen skal være. De ulike metodene for diagnostisering er tilgjengelige hos oss på Volvat.

Ved mistanke om sykdom i magesekken eller tolvfingertarmen kan det bli aktuelt å gjøre gastroskopi (kikkhullsundersøkelse via spiserør og magesekk).

Vær oppmerksom på disse symptomene

Det er særlig i aldersgruppen 45–50 at risikoen for tarmkreft øker. Men sykdommen kan også ramme yngre, og symptomene kan være de samme. Også for yngre gjelder det å følge med; hvis du opplever magesmerter/diaré, luftplager, slapphet og vekttap som varer i over en måned, bør man sjekke hva det kan skyldes.

60 % av de som blir diagnostisert med tarmkreft overlever, men dette er avhengig av hvor tidlig diagnosen stilles. 

Tarmkreft omtales i dag som en livsstilssykdom. Økningen faller i tid sammen med en sterk økning i velstanden, det handler om årene etter annen verdenskrig. Det pekes ofte på «noe i maten», på rødt kjøtt, røyking og overvekt. En viss arvelig komponent er det nok også.

Forebygging, altså for pasienten, handler i dag mye om kosthold. Før krefttallene begynte å stige i Norge for 50 år siden, spiste vi mer grønt, og mer grovt og magert.

Greit å huske på

Flere pasienter spør spontant om hvorfor de opplever mageplager, de spiser jo så sunt? Da kan det være nyttig å vite at frukt og grønnsaker kan gi luftplager. Fem om dagen, slik slagordet lyder, betyr også gjæring. Spiser man for mye sunne matvarer, kan det gi ubehag som luftplager.

Noen mener at det i dag er en overfiksering på glutenproblematikk. Gluteninnholdet i norske brød er riktignok firedoblet siden 1960-tallet, men vi ser også en lavere toleranse for «lyder fra magen». Derfor er det også viktig å slappe av og ikke fiksere for mye på mat og matvaner.

Få hjelp av våre mage- og tarmspesialister

Bestill time eller les mer om våre mage- og tarm-tjeneste

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.