Risikofaktorer for tarmkreft som du bør vite om

Tarmkreft omtales i dag som en livsstilssykdom. Det er en rekke faktorer som er med på å øke risikoen for å få tykktarmskreft i løpet av livet. Det er viktig å være klar over de ulike risikofaktorene. Jo flere kategorier man havner i, jo viktigere er det å screene seg.

01.07.2021

Det er både livsstilsfaktorer og arvelige faktorer som kan være med på å øke risikoen for utvikling av tarmkreft. Her er en oversikt over de viktigste risikofaktorene.

Alder

Det er særlig i aldersgruppen 45–50 at tarmkreft begynner å gjøre seg gjeldende. Men sykdommen kan også ramme yngre, og symptomene kan være de samme. 

Røyking

Det er ikke bare strupen og lungene som er utsatte kreftområder hos de som røyker. Risikoen for tarmkreft øker også.  

Alkohol  

Tung bruk av alkohol kan øke risikoen for tykktarmskreft. Risikoen øker også ved økt inntaksmengde.  

Kosthold og livsstil  

Tarmkreft kan være assosiert med et kosthold med lite fiber, høy andel fett og kalorier. Noen studier har funnet en økt risiko for tykktarmskreft hos mennesker som spiser mye rødt og bearbeidet kjøtt. Inaktive mennesker har større sannsynlighet for å utvikle tykktarmskreft. Regelmessig fysisk aktivitet kan redusere risikoen for tykktarmskreft. 

Mennesker som er overvektige har økt risiko for tykktarmskreft og økt risiko for å dø av tykktarmskreft sammenlignet med personer som anses som normalvektige. Dersom man røyker kan dette også øke risikoen.  

Kreft i familien 

Sannsynligheten for å utvikle tykktarmskreft øker om man har en nær slektning som har hatt sykdommen. Hvis mer enn ett familiemedlem har tykktarmskreft eller endetarmskreft, øker dette risikoen ytterligere. 

Personlig sykdomshistorie  

Hvis du allerede har hatt tykktarmskreft eller ikke-kreftpolypper, har du større risiko for tykktarmskreft i fremtiden. Kroniske inflammatoriske sykdommer i tykktarmen, som ulcerøs kolitt og Crohns sykdom, kan øke risikoen for tykktarmskreft.  

Personer med diabetes eller insulinresistens har også økt risiko for tykktarmskreft. 

Strålebehandling rettet mot underlivet under tidligere kreftbehandlinger kan øke risikoen for tykktarmskreft. 

Screening koloskopi

Screening har vist seg å redusere risikoen for å dø av tykktarmskreft. Ved Volvat anbefaler vi våre kunder og pasienter over 50 år å la seg undersøke med koloskopi, som er gullstandarden med tanke på påvisning av tarmkreft, der man også kan fjerne polypper i forbindelse med koloskopien. 

Med screening mener vi undersøkelse av personer som ikke har symptomer eller tegn på sykdom, med det formål å påvise sykdom på tidlig stadium. 60 % av de som er diagnostisert med tarmkreft overlever, men dette er avhengig av hvor tidlig diagnosen stilles.  

På bakgrunn av at den relative økningen av tarmkreft er høyest i aldersgruppen 45-50 år tar vi også imot yngre pasienter til screening koloskopi. Personer med økt risiko, som de med familiemedlemmer som har hatt tykktarmskreft, bør vurdere screening tidligere. 

Les mer om koloskopi eller bestill time

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.