Korona og sommeren 2022

Hva skjer om jeg får korona på ferie i utlandet? Kan man teste seg for korona i sommer? Hvilke regler og retningslinjer gjelder? Er vaksinepass fremdeles i bruk? Hvor mange vaksinedoser må man ha? Vi gir deg informasjonen du trenger om COVID, BA.5, vaksiner og sommerferien.

 

05.07.2022

Korona og ferie i utlandet

Mange nordmenn skal på ferie til utlandet i sommer, og i flere land ser man en økning i smitte av koronavirus. Dette betyr at det er en risiko for at man blir smittet av viruset mens man er på ferie. Hva skal man gjøre hvis man blir syk under opphold utenlands?

Alle land har ulike regler og retningslinjer for de som blir smittet av korona, og regler du må forholde deg til kan endre seg raskt. Vi anbefaler å følge med på informasjon om korona og innreiseregler på hjemmesiden til helsemyndighetene til din destinasjon.

Er du usikker på hva du skal gjøre hvis du blir syk i utlandet, er våre leger tilgjengelige på chat eller video i hele sommer. Enten du er på ferie i Spania, Hellas eller Sverige, står vi klare for å hjelpe deg med veiledning.

Hva er den nye varianten «Omikron BA. 5»?

Helt siden omikron-varianten av covid-19 etablerte seg som den mest dominerende varianten av viruset i Norge, har det vært undervarianten BA. 2 som har dominert smittebildet.

Men i det siste har en ny variant av Omikron, kalt BA. 5, seilet opp som den dominerende varianten mange steder, også i Norge.

Utfordringen med nye mutasjoner av Covid, som ved BA.5, er at viruset enklere kan omgå tidligere immunitet. Det betyr at de som tidligere har vært syke med omikron-varianten kan oppleve å bli smittet igjen av denne nye varianten.

Vaksinasjon har imidlertid beskyttet mot alvorlig sykdom av tidligere varianter, og man regner med at det samme gjelder med den nye varianten. Derfor vil det være en fordel å være vaksinert på vei inn i sommersesongen, med økende smittetrend i mange land.

Hva vet vi om BA.5?

Omikron BA.5 er nå den dominerende koronavarianten i mange europeiske land.

Kjennetegn ved BA.5-varianter er:

  • 5 Omikron har høy overføringshastigheter og smitter lett
  • Den nye varianten ser ikke ut til å forårsake mer alvorlig sykdom foreløpig
  • Infeksjonen ser ut til å ramme de øvre luftveiene
  • Symptomene er generelt milde

Hva er symptomene på BA.4 og BA.5 korona?

Symptomene på disse nye variantene ser ut til å stemme overens med tidligere varianter, og er for det meste milde, forkjølelse- eller allergilignende.

De vanligste symptomene inkluderer hoste, tretthet, følelse av utslitthet og/eller rennende nese. Tradisjonelle COVID-symptomer er også rapportert, inkludert feber eller frysninger, kortpusthet eller pustevansker, muskel- og kroppssmerter, hodepine, nedsatt luktesans eller smakssans, kvalme eller oppkast og diaré.

Både BA.4 og BA.5 har mutasjoner som gjør at de skiller seg ut fra Omikron (BA.2.12.1). Det antas at BA.4 og BA.5 er nært beslektet Delta-varianten. De som allerede har hatt korona med Delta-varianten vil derfor kunne være noe ekstra beskyttet mot denne nye varianten.

Hvilke regler/retningslinjer gjelder i sommer, hvis jeg blir smittet av korona?

Per 28. juni 2022 har man verken karanteneplikt eller isolasjonsplikt ved koronasmitte i Norge. Man anbefales likevel å holde seg hjemme dersom man har nylig oppstått luftveisinfeksjon og man føler seg syk. Helsemyndighetene i Norge råder dem som opplever symptomer som minner om covid-19 til å holde seg hjemme og få nok hvile. Det er ikke nødvendig å teste seg dersom man mistenker sykdom, men mange velger å benytte seg av selvtest for å få klarhet i hvorvidt de er smittet med covid-19, eller om de har en annen sykdom.

Noen land utenfor Norge har imidlertid fortsatt restriksjoner som kan påvirke reisen din dersom du blir syk. Derfor bør du sette deg godt inn i hvilke tiltak og regler som gjelder for din destinasjon, og ta høyde for at det kan skje endringer. Du bør vurdere risikoen for å bli smittet og risikoen for å bli rammet av restriksjoner, samt karantene og hvordan du kan komme deg hjem dersom du blir syk.

Hva gjør jeg hvis jeg får korona i utlandet?

I tillegg til å sette deg inn i lokale restriksjoner og regler til din destinasjon, vil det være lurt å søke medisinsk bistand lokalt ved behov. Ofte kan forsikringsselskapet ditt hjelpe deg med orientering rundt nærmeste medisinske tilbud.

Du kan også også snakke med en av våre leger på Volvat Chat, video eller telefon fra utlandet. Ved mistanke om koronasmitte i sommerferien kan du få en medisinsk vurdering av symptomer, mulig smitte, gode anbefalinger på hva man bør gjøre og tett oppfølging om man ønsker.

Du kan når som helst på døgnet søke hjelp via Volvat Chat. Våre leger svarer deg i løpet av en time under våre åpningstider. Vi kan nås fra hvor som helt i verden hele sommeren, og er klare til å hjelpe deg med medisinske vurderinger, råd og resept ved behov. Det er enkelt å gjennomføre en video-, telefon- eller en chatkonsultasjon med lege på nett. Alt du trenger er BankID, en mobil, PC eller et nettbrett og tilgang til Internett.

Hvor lenge kan jeg forvente å være syk med korona?

Sykdomsforløpet ved alle former for covid-19 er svært individuelt. Der noen ikke engang merker at de blir syke, opplever andre svært alvorlig grad av symptomer. De fleste som opplever symptomer i sammenheng med omikron varianten vil oppleve disse i 2-3 dager, før de begynner å bli friske igjen.

Hvor lang er inkubasjonstiden til korona?

Inkubasjonstiden ved smitte med covid-19 varierer noe fra person til person, og fra variant til variant. Gjennomsnittlig ser vi at det er 3 dagers inkubasjonstid ved smitte med omikron-varianten av koronaviruset.

Les mer om inkubasjonstid ved ulike varianter og andre ofte stilte spørsmål om korona.

Må jeg ha tre vaksinedoser for å dra på ferie?

I de fleste europeiske land er det ikke lenger krav til verken vaksinasjon, koronapass eller innreiseregistrering ved reise fra Norge. Dermed er det per juni 2022 ikke nødvendig med tre vaksinedoser for å dra på ferie.

Reglene for vaksinasjon og innreise kan endre seg raskt, og dersom du er i tvil om hvilke regler, råd og retningslinjer som gjelder deg og din ferie, bør du undersøke hva som står på nettsiden til de lokale helsemyndighetene for din reisedestinasjon.

Hvordan er reglene for koronapass nå?

Per juni 2022 er det ikke lenger krav til koronapass ved innreise til mange land i Europa. Dette kan dog endre seg raskt, og vi anbefaler alle som skal ut for å reise, å holde seg oppdatert på gjeldende regler og retningslinjer for koronapass.

Disse reglene varierer mellom land, og i andre deler av verden kan det fremdeles være krav om bevis på vaksinasjon, enten i form av koronapass eller skriftlig bekreftelse på negativ test.

Du kan også bruke Re-open EU-siden for oversikt over reiseregler og korona.

Hvor kan man ta koronatest i sommer?

På Volvat kan du teste deg for COVID-19.

Vi tilbyr koronatesting i Oslo, Bergen, Fredrikstad, Drammen, Moss, Hamar, Lillehammer og Tromsø

Vi tilbyr ulike koronatester, samt Fit-to-Fly attest som flere land fortsatt krever.

Oversikt over våre koronatester:

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.