Uforklarlige smerter og svie i urinblæren og urinrør

Bekkensmerter og urinveisplager rammer både menn og kvinner. Urologen møter ofte pasienter som opplever smerte, svie eller ubehag i urinveiene (blæren, urinrøret eller prostata).

12.01.2021

Ofte er plagene svie, ubehag, smerter ved vannlatning og hyppig vannlatning uten at man finner bakterier i urinen. Kvinner har ofte sykehistorie med gjentatte urinveisinfeksjoner, mens menn gjerne har hatt prostatitt (betennelse i prostata).

Bekkensmerter, eller underlivssmerter, kan forekomme hos begge kjønn

Symptomer kan være smerter i lysken, over blæren, i urinrøret eller i urinrørsåpningen.

Smertene kan komme under, mellom eller ved slutten av vannlatningen

Mange kan også merke sårhet i urinrøret, i urinrørsåpningen eller i blæren. Plagene henger ofte sammen med stram bekkenbunns-muskulatur.

Analyserer urinprøve for bakterier

Pasientene leverer urinprøve som gjerne gir kjemisk utslag på røde- og/eller hvite blodlegemer på en urin-stix. Urinen sendes deretter til dyrkning hvor det ofte ikke påvises bakterier. Ved urinveisinfeksjon hvor bakterier påvises gis det antibiotika ved behov.

Menn kan få prostatitt (betennelse i prostata). Symptomer på dette er ubehag, smerter eller svie i urinrøret, eller ytterst i urinrørsåpningen. Det kan også være smerter i blæren, bak pungen, på innsiden av lårene, ned i testiklene eller pungen eller bakover mot anus.

Behandling

Behandling varierer fra antibiotika, der man mistenker bakterier, til medisin som lokalt bedrer blodgjennomstrømming og immunforsvaret i organene i bekkenbunnen.

Oppfølging etter behandling

Oppfølging etter medikamentell behandling kan være tøying av bekkenbunnen. Dette kan redusere muskelstramheten, og smertene i blære, urinrør og prostata. Disse tøyeøvelsene kan være gode redskaper om plagene skulle komme tilbake.

Volvat har stort fokus på disse tilstandene og behandler også gjentatte urinveisinfeksjoner

Vi har god erfaring med bruk av nevnte metoder for å hjelpe våre pasienter til å bli kvitt bekkenplagene sine.

Har du spørsmål om smerter i underlivet eller andre plager?

Bestill konsultasjon eller les mer om vår urolog-tjeneste.

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.