Møt vår ekspert på parforhold!

Bodil Røinaas - Psykoterapeut med spesialkompetanse i parterapi.

04.09.2020

Covid-19 har endret samfunnet vårt, og gitt oss mer tid i hjemmet enn tidligere. I mars ble skoler og barnehager stengt, hjemmekontor ble anbefalt og digitale nettløsninger ble den nye sosiale arenaen for å møte kollegaer, venner og klienter/samarbeidspartnere.

Vi har måtte endre våre reisevaner og sosiale treffarenaer, og har fått mer tid sammen innen hjemmets fire vegger. Mange bor alene, noen bor sammen med en partner, andre som familie med foreldre og barn og noen bor i storfamilier.

Hva har denne tiden gjort med oss?

De fleste har gjort seg både positive og negative erfaringer etter at samfunnet stengte ned i mars, og nå etter sommerferien var mange klare for å normalisere hverdagene igjen.

Nye strenge restriksjoner har fått oss til å innse at dette vil vare til en vaksine er på markedet, og er du en av dem som kjenner at det hadde vært godt å snakke med noen?

Hva med å bruke tiden fremover til å prioritere deg selv og din partner, og se på samlivet deres nå?

Opplever du forventningspress fra deg selv eller din partner som du ikke klarer å innfri, eller har konflikter blusset opp?

Har dere sluttet å snakke sammen om det dere egentlig burde snakke sammen om?

Snakk med noen når hverdagslivet endrer seg

Overgangsfaser i livet er naturlige, men kan være både spennende og krevende. Mange vil ha nytte av å snakke med noen utenfra, og eksempler på overganger kan være:

 • Fra singel til fast partner - sliter du med å slutte med chatten? Være online og ledig på markedet?

 • Sliter du med at du er blitt avhengig av porno?

 • Sliter du med at virkeligheten ikke innfrir forventningene dine til å være to?

 • Fra kjærester til foreldre - ser ikke partneren din deg lengre? Er det ikke overskudd og rom for å prioritere hverandre?

 • Sliter du etter uenighet om abort? Har du eksistensielle spørsmål og følelser du trenger en å snakke med om? Usikker på om du vil ta abort eller ikke?

 • Sliter dere med å bli gravide? Kjenner du at det er forventningspress på å bli/gjøre gravid? Mistet lysten? Sliter du med reisning?

 • Sliter dere med ulikheter og fastlåst kommunikasjon?

 • Er du usikker på din seksuelle legning eller har tiltrekningen din endret seg?

 • Har du mistet lysten på din partner? Har dere ulike behov? Kjeder du deg - er spenningen og gnisten borte?

 • Overgang fra hektisk hverdagsliv med barn til når barna har flyttet hjemmefra - har dere vokst fra hverandre? Må dere bli kjent på nytt?

 • Mer tid til partner med overgang til pensjonstilværelse - finne ny gnist?

 • Felles interesser?

 • Har sykdom preget forholdet deres hvor dere sliter med å finne tilbake til hverdagen uten sykdom?

 • Er du redd for å miste din partner?

 • Kjenner du at forholdet er over, men trenger hjelp og støtte til å gjøre bruddet mindre konfliktfylt?

Å være et par over tid krever at det er to som vil jobbe for hverandre og har vilje til å gi hverandre plass både til jeg´et og vi´et. Har du kommet i tvil om forholdet er riktig for deg om ikke noe endres?

Ekspert på parforhold

Jeg har mange års erfaring i å snakke med og lytte til individer og par som sliter med ulikheter og dårlige samspillsmønstre som synes vanskelige å endre på. Konflikter i parforholdet går ofte utover seksualiteten, og seksuelle vansker gir ofte relasjonelle vanskeligheter. Dette er ofte vanskelig å snakke om uten at det ender i en ny krangel.

Hva med å stoppe opp litt, og gi plass til å prøve å forstå hvorfor partneren din oppfører seg slik at du blir såret, sint, oppgitt?

Tenk om partneren din kunne forstå og kunne få empati for hva som gjør at dere krangler eller slutter å snakke sammen?

Den uroen som driver oss, og gjør at vi kjenner på ubehag hvor vi trekker oss unna partneren - hva om det å se på dette ubehaget kan frigjøre og øke tilgangen til disse følelsene du lengter etter som kjærlighet, glede, humor og sensualitet?

Mange har urealistiske forventninger både til seg selv og sin partner. Mange må ha hjelp for å våge åpne seg for partneren og vise sine sårbare sider. Alle kan kjenne på ensomhet i parforhold, og ved å åpne for kommunikasjon over det som kjennes vanskelig så kan empatien og nærheten vekkes til partneren.

Jeg har ledige timer, og tar imot dere på Volvat Nationalteatret, Volvat Majorstuen eller video, dagtid og kvelder ved behov.

Få hjelp av vår parterapeut

Bestill time eller les mer om våre parterapeut-tjenester.

Bodil Røinaas

Psykoterapeut med spesialkompetanse i parterapi.

Volvat Majorstuen, Volvat Nationaltheatret

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.