Overvektig og ønsker å bli gravid

Dersom man er overvektig og ønsker å bli gravid bør man nøye overveie å gjøre unna graviditet og svangerskap før en fedmekirurgi. Eventuelt bør man vente til etter det har gått 1,5-2 år etter en slankeoperasjon, for å unngå komplikasjoner under svangerskapet.

 

22.09.2022

Utfordringer med graviditet for overvektige

Overvektige kvinner kan oppleve større utfordringer med å bli gravide enn normalvektige, og kan også ha større risiko for spontanabort. Overvekt øker risikoen for å utvikle svangerskapsforgiftning og andre sykdommer som svangerskapsdiabetes. For å unngå alvorlige komplikasjoner i en sårbar periode som under en graviditet, bør overvektige kvinner rådføres med en lege lenge før de begynner å planlegge en graviditet.

I noen tilfeller kan det være tilstrekkelig å endre på kostholdet og innføre daglig fysisk aktivitet for å gå ned i vekt, slik at det blir trygt å gjennomføre en graviditet. Men dersom du ikke lykkes på egen hånd og lider av alvorlig fedme, kan det være aktuelt å gjennomgå en slankeoperasjon.

For å bli vurdert som kandidat til slankeoperasjon bør BMI være over 30. Man kan enkelt regne ut BMI med Volvats BMI-kalkulator og finne ut om man oppfyller BMI-kravene for en slankeoperasjon. Husk at BMI alene ligger ikke til grunn for om man får operasjon eller ikke.

Nedbrytingsfase etter slankeoperasjon

Fruktbarheten kan endre seg dramatisk etter en slankeoperasjon, og det kan føre til at noen kvinner blir lettere gravide enn tidligere. Kroppen er i denne perioden i en slags «nedbrytningsfase», og graviditet i denne perioden kan i verste fall påvirke fosteret på en uheldig måte. Blir man likevel gravid i denne perioden er det viktig å vite at graviditeten skal følges på spesialpoliklinikk hvor man har nødvendig kompetanse på dette området.

Vanlige komplikasjoner etter slankeoperasjon er mangel på vitaminer og mineraler, og ernæringsmangler hos kvinner kan påvirke fosterets utvikling. Etter en gastric bypass operasjon rommer magesekken den første tiden så lite som 1-2 spiseskjeer mat. Den vesle magesekken er heller ikke i stand til å elte maten på samme måte som en normal magesekk.

De første 2-4 ukene etter operasjonen vil du ha en gradvis overgang fra flytende og most lettfordøyelig mat til fast føde. På sikt vil du kunne spise helt vanlig mat.

Derfor er det viktig å være tålmodig og vente til du har gått gjennom de kroppslige endringene som kommer som følge av en slankeoperasjon, for å unngå komplikasjoner under svangerskapet.

Prevensjonsmidler etter slankoperasjon

Overvektige kvinner har også større problemer med å bli gravide enn andre, da fedme for eksempel kan påvirke normal eggløsning, og dermed kan en vektnedgang føre til økt fertilitet. I perioden etter slankeoperasjon vil det derfor være viktig å bruke prevensjonsmidler for å hindre graviditet.

Dersom du er i tvil over hvilke prevensjonsmidler som passer best for deg, vil du få veiledning av pasientkoordinator for fedmekirurgi slik at dere sammen finner en sikker form for prevensjon.

Etter de første to årene kan du begynne å planlegge graviditet. Du har krav på ekstra oppfølging fra jordmor og/eller lege under svangerskapet. Det er viktig at du sier ifra til pasientkoordinator dersom du selv føler behov for samtaler i årene etter operasjonen. Vi er her for deg gjennom hele prosessen og vil hjelpe deg å nå dine mål.

Les mer om slankeoperajson hos Volvat

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.