Plastikkirurgen: – Større aksept og åpenhet

Et trygt og effektivt alternativ

24.10.2018

Vurderer du plastisk kirurgi?

Alt du måtte lure på kan du få svar på hos Volvat Stokkan.

Plastisk kirurgi kan hjelpe mennesker som av en eller annen årsak har behov for å gjøre noe med sitt eget utseende. Volvat Stokkan, i sentrum av Trondheim, er det rette valget om du av medisinske eller estetiske årsaker vurderer en operasjon.

Tusenvis av pasienter 

Overlege dr.med. Frode Samdal er en av Norges mest erfarne og anerkjente plastiske kirurger. Han har arbeidet som overlege i plastisk kirurgi ved Regionsykehuset i Trondheim og ved Rikshospitalet i Oslo. I løpet av 30 år har Samdal møtt tusenvis av pasienter, og fremdeles synes han jobben er givende.

-Ved Volvat Stokkan er vi så heldige å ha tilknyttet 4 erfarne plastiske kirurger. Dette gjør at vi kan spesialisere oss og ha et stort volum av operasjoner innen ulike deler av plastikkirurgien som f.eks brystoperasjoner. Selv har han de siste 10 årene i hovedsak utført plastiske operasjoner i ansiktet. Plastiske ansiktsoperasjoner opplever Samdal er utfordrende og faglig tilfredsstillende.

Realistisk bilde 

To av plastikkirurgene jobber fulltid på klinikken, de andre to har i tillegg overlegestillinger i plastikkirurgi på offentlig sykehus. God behandling begynner med dialogen mellom pasienten og kirurgen. Det er mange individuelle hensyn å ta, og opplegget tilpasses den enkelte. 

– Det er svært viktig for oss at du som pasient får et realistisk bilde av hva som kan oppnås, sier Samdal.

Flest kvinner som opereres 

Det er flest kvinnelige pasienter, men andelen menn har økt med årene. I dag er 15 prosent av pasientene som opereres menn. 

– Det er flere grunner til dette. Jeg tror ikke menn er mindre forfengelige enn kvinner. Men fortsatt er det nok slik at det er mer akseptert at en kvinne får foretatt en ansiktsløfting enn at en mann gjør det, sier Samdal.

Han legger til at pasientene kommer fra alle samfunnslag, og at det i dag er en helt annen grad av åpenhet rundt plastisk kirurgi enn det var tidligere.

Brystforstørrelse det hyppigste inngrepet 

Brystforstørrelse er det vanligste inngrepet innen plastisk kirurgi, både i Norge og i USA. Ansiktsløft, tunge øyelokk og poser under øynene behandles også hyppig. Samdal opererer også pasienter, ofte eldre mennesker, med hudkreft i ansiktet. Det sistnevnte er operasjoner som Volvat Stokkan gjør på oppdrag fra det offentlige. 

– En stor forskjell er at vi i dag også har flere behandlinger som ikke foretas med skalpell. Jeg tenker da på såkalte «ikke-invasive behandlinger» , slik som Botuliniumtoksin, Restylane og ulike laserbehandlinger. Dette har kommet etter at jeg begynte som plastisk kirurg og har vokst betydelig mer enn tradisjonell plastikkirurgi, sier han.

Skriftlig informasjon

Pasientens første kontakt med klinikken skjer som regel på telefon eller via internett. Deretter får man tilsendt skriftlig informasjon om den operasjonen som etterspørres, prisliste og beskrivelse av rutiner. Etter å ha lest informasjonsskrivene er det en del som konkluderer med at det inngrepet de hadde tenkt på likevel ikke er noe for dem. Andre går videre i prosessen, og bestiller en konsultasjon hos kirurgen. Etter denne går omtrent 70 prosent videre til operasjon.

Må være enighet

– Dersom man som plastikkirurg ikke føler seg noenlunde trygg på at aktuelle operasjon er i pasientens beste interesse, bør man ikke utføre inngrepet. Dette selv om pasienten insisterer, sier Frode Samdal. 

Ifølge overlegen er det å plukke ut de pasientene som ikke bør opereres sannsynligvis det viktigste, og iblant også det vanskeligste, i en plastikkirurgisk praksis.

– Jeg pleier å si at dette er som et giftemål. Begge parter må være enige, hvis ikke blir det ikke noe av, sier han.

Les mer og bestill konsultasjon om plastikkirurgi hos Volvat Stokkan

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.