Få hjelp med fordøyelsesplager på Hamar

Møt vår dyktige gastrokirurg, Ole Christian Kleven, som kan tilby vurderinger, utredninger og behandling av fordøyelsesplager og sykdommer i hele fordøyelseskanalen, inkludert hemoroideproblematikk.

18.02.2020

Ole Christian Kleven er utdannet ved Universitetet i Oslo og har etter turnustjeneste med påfølgende autorisasjon som lege i 2005 jobbet ved Oslo Skadelegevakt, Sykehuset Innlandet og Oslo Universitetssykehus. Han har siden 2014 jobbet som overlege ved SI Lillehammer og ble godkjent spesialist i generell kirurgi og spesialist i gastroenterologisk kirurgi, i 2016.

Hva er vanlige plager fra fordøyelsessystemet?

- Det er generelt vanlig med symptomer og plager fra mage- og tarmsystemet og svært mange vil i løpet av livet oppleve en eller flere slike plager. I tillegg har tarmen et eget stort nervesystem og psykiske plager kan gi symptomer fra magen både som smerter og endringer av tarmfunksjonen.

- Av relativt vanlige plager kan en nevne smerter av mange ulike typer, intensitet og årsaker, med og uten relasjon til inntak av mat. Noen har mer akutte smerteanfall, andre kan ha sviende og brennende ubehag over lengre tid.

- Mange opplever problemer med bryst- og halsbrann. Det er også vanlig med plager relatert til avføringen, enten i form av diare, løs eller treg avføring. Endetarmsplager er svært vanlig og kan ha mange ulike årsaker.

- I tillegg ser man en god del plager fra bukveggen i form av smerter relatert til muskel- og skjelettsystemet samt brokk (defekter i bukveggen med utposninger fra bukhulen), samt infeksjonstilstander i hud og underhud, som abcesser og «tvilling»sykdom (pilonidal sinus sykdom).

 • Halsbrann (sure oppstøt/reflux)
 • Magesår
 • Analfissur (sår i endetarm)
 • Blod i avføringen
 • Hemoroider
 • Forstoppelse (obstipasjon/treg mage)
 • Kronisk diarè – løs/hyppig avføring
 • Brokk
 • Sykdommer i lever
 • Polypper og tykktarmskreft
 • Irritabel tarm (IBS)
 • Sykdommer i bukspyttkjertelen
 • Gallesten
 • Cøliaki (glutenintoleranse)
 • Dyspepsi
 • Anal stenose
 • Anorektale lidelser
 • Anale condylomer
 • Sykdommer i endetarmen
 • Inflammatoriske tarmsykdommer
 • Pilonidal sinus sykdom

Hvilke symptomer bør man være på vakt for?

- Akutte og kraftige magesmerter vil ofte kreve innleggelse på sykehus for smertelindring og utredning. Hvis man ellers opplever helt nye plager som ikke gir seg i løpet av 1-2 uker bør man ta kontakt med lege.

- I forhold til fordøyelsessystemet bør man særlig oppsøke lege ved endringer i et ellers stabilt avføringsmønster uten noen åpenbar forklaring, blod eller slim i avføringen og plutselig vekttap.

- Vansker med å svelge eller følelse av at mat eller drikke stopper opp i brystet ellers øverst i magen, bør også medføre rask utredning.

- Det er viktig å påpeke at de aller fleste som undersøkes for blod i relasjon til avføringen, eller endret avføringsmønster, har helt ufarlige årsaker til dette, men det er likevel viktig å få det undersøkt.

Hvorfor er det viktig å få tidlig diagnose?

- I forhold til å avdekke alvorlig sykdom som kreft er det viktig å stille en diagnose tidlig da muligheten for å bli helt frisk er større jo tidligere man kommer til. Det er mange som blir helt friske av kreftsykdom i f.eks. tarmsystemet og lever helt normale liv etterpå.

- Noen ganger kan man også forhindre kreftutvikling, ved tidlig diagnose og behandling av forstadier til kreft, eksempelvis polypper i tarmene.

- For mange av de mindre farlige, men mer plagsomme lidelsene, finnes det ofte effektiv behandling enten i form av medisiner, prosedyrer eller operasjoner, som kan lindre eller fjerne hele eller deler av de besvær man opplever. Noen har så sterke plager at de ikke kan være i arbeid eller opplever betydelig redusert livskvalitet og for mange av disse er det da unødvendig å skulle gå med slike plager over lang tid.

Videre forteller Ole Christian Kleven at en del plager lar seg enkelt diagnostisere og iblant behandle ved en konsultasjon, mens andre plager trenger mer utredning med blodprøver, billeddiagnostikk (ultralyd, CT,MR), endoskopiske undersøkelser (gastro- eller coloskopi) eller spesialundersøkelser.

- Det er ikke alltid man klarer å stille presise diagnoser på alle plager, men man vil i så stor grad som mulig utelukke alvorlige tilstander og påvise tilstander som lar seg behandle med medisiner eller kirurgi. Vi kan gjøre en del utredning og behandling hos oss og vil ellers henvise videre for spesielle undersøkelser eller behandling.

Hemoroider

Hemoroider er svært vanlig og rammer omtrent 1/3 personer. De er i seg selv ikke farlig, men kan være plagsomme og smertefulle. De kan også oppleves som plagsomme av hygieniske. årsaker. Typiske symptomer er blødning, smerte, analkløe og synlig utposning i endetarmsåpningen.

På Volvat kan vi fjerne både innvendige og utvendige hemoroider på en rask og effektiv måte. I noen tilfeller trenger man operativ behandling av hemoroider, i narkose, og man vil da henvises videre for dette.

Behandling av innvendige hemoroider

På innvendige hemoroider brukes spesialutstyr som setter strikk rundt hemoroiden. Behandling av hemoroider med strikk er en skånsom og velprøvd metode og et godt førstevalg ved mindre hemoroider. Strikken snører av blodforsyningen til hemoroiden, og den faller av etter 1-2 dager og kommer ut med avføringen.

Behandling av utvendige hemoroider

Utvendige hemoroider kan fjernes kirurgisk i lokalbedøvelse. Disse prosedyrene tar 5-10 minutter og du kan reise hjem med det samme. Det er vanligvis ikke behov for spesiell kontroll.

Bli utredet og behandlet for plager

Er du plaget med hemoroider eller har andre plager og spørsmål, bestill time hos vår gastrokirurg Ole Christian Kleven:

 • Ring 62 55 35 50

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.