Ufrivillig barnløshet og behandling

Mange opplever dessverre ufrivillig barnløshet og vansker med å bli gravid. Våre dyktige gynekologer står klare til å gjennomføre gynekologiske undersøkelser og utredning ved slik problematikk.

04.04.2019

Hva slags hjelp finnes?

Sist skrev jeg om utredning ved barnløshet, og nevnte muligheten for å gi en tablettkur som fremmer eggløsning. Det er enkel, billig og god behandling for mange kvinner som ikke har regelmessig eggløsning. Du kan prøve det i noen måneder før mer omfattende opplegg.

Hvis egglederne er tette eller sædkvaliteten er dårlig vil IVF være et valg for mange par. IVF betyr In Vitro Fertilisering og er det samme som mange kaller prøverørs-befruktning, kunstig- eller assistert befruktning.

Med denne metoden stimuleres eggstokkene til å lage mange egg på en gang. Eggene hentes ut av kvinnens kropp med en sprøyte og ved hjelp av ultralydundersøkelse.

Eggene som hentes ut befruktes med mannens sædceller. Deretter deler de seg noen dager i varmeskap før et settes inn i livmoren. Hovedregelen er at man setter et egg tilbake ad gangen. De befruktede eggene som er til overs kan fryses ned og brukes senere. Det er godt å ha egg i fryseboksen. Hvis første forsøk ikke lykkes har man egg i reserve og hvis man lykkes kan eggene brukes til søskenforsøk senere.

For å se YouTube-video må du samtykke
til Google sin personverneklæring.

Noen ganger er det ikke spermier i sædprøven. Da kan en allikevel lykkes med å hente sædceller direkte fra testiklene og sprøyte rett inn i eggene. Detter er en metode som kalles ICSI.

Noen ganger er dessverre mannen steril. Noen par vil da velge kunstig befruktning og å få spermier fra en donor. Det er lov i Norge. Da vil egget komme fra kvinnen i forholdet, men sædcellen fra en ukjent mann. For noen føles det greit, for andre unormalt og vanskelig. Det er alltid grunn til å overveie en slik løsning grundig.

Hvis det ikke er mulig å hente egg fra kvinnen velger noen par eggdonasjon i utlandet. Egget man da mottar befruktes av sædcellene fra mannen i forholdet. Eggdonasjon er ikke lovlig i Norge.

Mange mener det er rart at sæddonasjon er lovlig men eggdonasjon er forbudt. Det er mange som arbeider for at eggdonasjon skal bli tillatt.

Ønkser du å vite mer, eventuelt gjennomføre en gynekologisk undersøkelse? Bestill en time hos våre dyktige gynekologer.

Bestill konsultasjon her

 

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.