Viktigheten av løping gjennom vintermånedene

Helsedirektoratet viser til at omtrent 11% av den norske befolkningen løper en eller flere ganger i uken. Når vintermånedene melder sin ankomst blir ofte løping byttet bort med annen type trening eller inaktivitet. Dette øker sannsynligheten for løpsrelaterte skader betraktelig ved oppstart.

24.10.2018

Studier viser at 25-35% av alle mosjonister blir skadet innen de første 9 ukene ved oppstart av løping (Foster, 2015), noe som kan relateres til et fravær av løping gjennom vintermånedene. Rehabiliteringsperioden for nybegynnere som skader seg er i snitt 71 dager. Dette gjør at store deler av løpssesongen kan gå i vasken.

Unngå skader og ivareta løpsformen

Tor Petter er fysioterapeut og treningsfysiolog på Volvat, men også trener for Norges skiskytterforbund. Han anbefaler alle sine utøvere til å løpe minst en gang i uken gjennom vintermånedene for å unngå skader og vedlikeholde løpsformen. Det kan enten være intervaller på mølle eller korte økter som oppvarming før styrke eller restitusjon etter konkurranser.

Han angir enkle grep som kan være skadeforebyggende og prestasjonsfremmende for å opprettholde løpsformen gjennom vintermånedene.

1. Vedlikehold løpingen gjennom vinteren. En til to økter i uken gir god effekt.

2. Styrketrening av muskulatur i legg, lår og hofte, samt stabiliseringstrening av mage/rygg.

3. Få mer motivasjon av en løpsstilsanalyse. Ofte er det små korrigeringer som kan bedre løpsteknikken og forebygge skader.

4. Finn frem langrennskiene. Det er mange likheter mellom klassisk langrenn i muskelbruk og bevegelsesmåte.

5. Tenk progresjon i nedjustering av belastning inn mot vinter og progresjon i belastning på våren. Her kan løping tur/retur jobb forlenge løpssesongen.

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.