Slik beholder du formen i sommer

Det er mye fokus på trening frem mot vår og sommer, og folk intensiverer ofte treningen på denne årstiden. Ved ferie uteblir ofte faste hverdagsrutiner, og de fleste trener mindre.

Christine Lundkvist - Psykomotorisk Fysioterapeut

28.02.2019  |  Oppdatert: 24.04.2019

En oversiktsartikkel viste at oksygenopptaket reduseres mellom 6 og 14 prosent for trente idrettsutøvere etter et treningsopphold på fire uker (1). Da kan vi tenke oss at noe skjer med formen for vanlige mosjonister også.

Hva kan du gjøre for å holde på formen gjennom sommeren?

Sommeren kan være en super tid for å teste ut en ny treningsform, og været tillater å ta med seg treningen utendørs.

Bruk naturen

Skal du oppholde deg på fjellet, i skogen eller ved kysten kan du bruke naturen som treningsarena. På fjellet kan du bruke stigningen som motstand, som er en super intervalltrening. Skal du feriere ved skogen eller ved kysten, er dette et veldig godt underlag å løpe på, samtidig stiller det også større krav til stabilitet når du løper.

Byferie

Bruk parkene til å løpe da det ofte er mindre folk midt i fellesferien. I tillegg er benker, trær og trapper gode verktøy å ta i bruk under en styrketrening. Det er også enkelt å ta med seg en strikk i lomma når du løper, som motstand og styrketrening.

Bruk lyset og D-vitaminer fra sola

Nå har du fri og du kan benytte deg av dagslyset. Dette er en av de viktigste kildene til vitamin D, og kan gi deg masse energi til videre trening. Forsøk å legge treningsøktene på dagtid når du har tid.

Tren med venner og familie

Om sommeren har kanskje flere fri samtidig og du kan dra nytte av en treningskompis. Det å trene sammen med noen kan ha en kjempegod effekt, du yter ofte mer og det kan fungere som en motivator.

Er barna hjemme i ferien kan du for eksempel løpe med vogn, barna kan sykle og du løpe ved siden av.

Intensitet

Hvor mye du skal trene kommer an på flere faktorer, som alder og målsetting med treningen. Forskning viser at intensitet er den variabelen som er viktigst å beholde om du reduserer antall økter i ferien. Derfor er intervalltrening en god treningsform, for eksempel 4×4.

For deg som skal delta i et løp på sensommeren kan det være lurt å ikke sette helt på ”pauseknappen” i ferien.

Forsøk å la treningen bli en livsstil, hele året rundt. Du slipper skippertak både før- og etter sommeren.

God sommer og lykke til med treningen!

Kilde:

  1. ( Report) Medicine & Science in Sports & Exercise. 2001

Trenger du flere tips til hvordan du skal holde deg i form i sommer?

Bestill konsultasjon hos våre dyktige personlige trenere og fysioterapeuter for nyttige tips og veiledning med trening og rutiner.

Les mer om fysioterapi

Les mer om personlig trening

Oslo Maraton og Volvat er gode samarbeidspartnere gjennom flere år

Se flere saker om Oslo Maraton

Christine Lundkvist

Psykomotorisk Fysioterapeut

Volvat Majorstuen

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.