Slik beholder du formen i sommer

Det er mye fokus på trening frem mot vår og sommer, og folk intensiverer ofte treningen på denne årstiden.  Ved ferie uteblir ofte faste hverdagsrutiner, og de fleste trener mindre.

28.02.2019  |  Oppdatert: 24.04.2019

En oversiktsartikkel viste at oksygenopptaket reduseres mellom 6 og 14 prosent for trente idrettsutøvere etter et treningsopphold på fire uker (1). Da kan vi tenke oss at noe skjer med formen for mosjonister også.

Hva kan du gjøre for å holde på formen gjennom sommeren?

Sommeren kan være en fin tid til å gjøre noe annet enn det faste vante og kroppen kan respondere godt på det.  Det er en perfekt årstid å flytte treningen ut av treningsstudioet.

Bruk naturen

Skal du oppholde deg på fjellet, i skogen eller ved kysten er det supert å bruke naturen som treningsarena. På fjellet kan du bruke stigningen som motstand og dette er super intervalltrening. Skal du feriere ved skogen eller ved kysten er dette et veldig godt underlag å løpe på, samtidig stiller det også større krav til stabilitet når du løper.

Byferie

Bruk parkene til å løpe når det ofte er mindre folk midt på sommeren. I tillegg er benker, trær og trapper supert for styrketrening.  Det er også enkelt å ta med seg en strikk i lomma når du løper, som motstand og styrketrening.

Bruk lyset og D-vitaminer fra sola

Nå har du fri og du kan benytte deg av dagslyset. Dette er en av de viktigste kildene til vitamin D, og kan gi deg masse energi til videre trening. Forsøk å legge treningsøktene på dagtid når du har tid.

Tren med venner og familie

Om sommeren har kanskje flere fri samtidig og du kan dra nytte av en treningskompis. Det å trene sammen med noen kan ha en kjempegod effekt, du yter ofte mer og det kan fungere som en motivator.

Er barna hjemme i ferien kan du for eksempel løpe med vogn, barna kan sykle og du løpe ved siden av.

Intensitet

Hvor mye skal du skal trene kommer an på flere faktorer som alder og målsetting med treningen.  Forskning viser at intensitet er den variabelen som det er viktigst å beholde om du reduserer antall økter i ferien. Derfor er intervalltrening en god treningsform, for eksempel 4×4.

For deg som skal delta i et løp på sensommeren kan det være lurt å ikke sette helt på ”pauseknappen” i ferien.

Forsøk å la treningen bli en livsstil, hele året rundt. Du slipper skippertak både før- og etter sommeren.

God sommer og lykke til med treningen!

Kilde:

  1. ( Report) Medicine & Science in Sports & Exercise. 2001

Trenger du flere tips til hvordan du skal holde deg i form i sommer?

Bestill konsultasjon hos våre dyktige personlige trenere og fysioterapeuter for nyttige tips og veiledning med trening og rutiner.

Les mer om fysioterapi

Les mer om personlig trening

Oslo Maraton og Volvat er gode samarbeidspartnere gjennom flere år

Se flere saker om Oslo Maraton

Christine Lundkvist

Volvat Majorstuen

Relaterte tjenester