Spinal stenose Bergen

Spinal stenose betyr ”trang ryggmargskanal”, det vil si at det er for dårlig plass for ryggmarg og nerver på grunn av aldersforandringer. Dette er en utbredt tilstand etter fylte 60 år. Det utvikler seg gradvis over mange år.

Man vet ikke med sikkerhet hvorfor den enkelte får spinal stenose i ryggen. Flere faktorer kan være av betydning. Arvelig disponering er sannsynligvis den viktigste enkeltfaktoren.

Behandlingsmetoder

Dekompresjon

Ved dekompresjon gjøres en utmeisling av beinpåleiringer, alle viktige mekaniske strukturer i ryggen bevares. Ryggmargskanalen uthules innvendig, slik at nervene får bedre plass og trykksmertene forsvinner fort.

Over 80 % vil ha rask lindring av smerter som går ned i leggene. I 10 års perspektiv forventes lindring hos opptil 70 %. En del vil få gradvis tilbakefall, eller endringer på et annet nivå.

Dette kan utføres samtidig på flere nivåer. Fordelen med dette inngrepet er at det gir begrenset skade på ledd, leddbånd og muskulatur og tillater rask mobilisering. Etter 6 - 12 uker er du i full aktivitet. Det er ingen strenge restriksjoner.

Ryggen tåler all vanlig belastning etter denne operasjonen. Dette er det viktigste behandlingsmålet: å kunne gå ubegrenset distanse uten å få vondt i leggene.

Avstiving med dekompresjon - Tlif

Når det foreligger andre endringer, instabiliteter eller deformiteter i tillegg til trang spinalkanal, vil det samtidig bli utført en avstivingsoperasjon. Dette gjør det mulig å fjerne mer beinvev og få bedre oversikt på nervene.

Det er i dag mange måter å gjøre avstiving på med skruer, plater, stag og forskjellige innlegg i skiven, såkalte ”bur”. Bur er som regel laget i plastmateriale; kompositt av polyeter-keton og legges inn mellomvirvelskiven etter at innholdet er fjernet.

Burene fyller 2 oppgaver: Stabilisere segmentet etter operasjon og ligge som en armering for nytt beinvev som skal fylle skiven og stabilisere segmentet varig.

Vi anvender TLIF-teknikken (transforaminal-lumbal-interkorporal-fiksasjon). Med denne teknikken løftes den sammenfalne skiven opp igjen slik at nervene som ligger i klem frigjøres.

Det settes inn skruer og festes et stag mellom skruene. Dette gjør ryggraden din mer stabil og gir en varig og robust løsning på mange ryggproblemer.

Avstiving er en mer kompleks operasjon og du må regne med 3-6 mnd rehabilitering. Fordelen med implantater er at du får en umidelbar stabilisering og sikrere tilheling av ryggen din.


"Folk forteller meg at jeg ser ut som et helt annerledes (nytt) menneske"

Kjell Gunnar Viste, Bergen

Les hele pasienthistorien

Hva koster en konsultasjon?

Spinal stenose (trang ryggmargskanal) i Bergen tilbys på

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.