Diabetes

Diabetes er en sykdom som innebærer at produksjonen av hormonet insulin er sterkt redusert eller har stoppet helt opp

Det finnes to varianter av diabetes, kalt type 1 og type 2. Disse variantene har svært ulike forløp og prognoser, og det er derfor helt avgjørende å få en grundig diagnose.

Diabetes type 1

Diabetes type 1 er en autoimmun sykdom som innebærer at kroppens eget immunforsvar angriper de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen. Resultatet er at kroppen selv reduserer eller kutter produksjonen av hormonet insulin, slik at blodsukkeret stiger.

Symptomer på diabetes type 1

  • Tørste
  • Tisser oftere
  • Vekttap
  • Slapphet

De fleste som får diabetes type 1 legges inn på sykehus for stabilisering frem til medisinering og rutiner er etablert. Personer som rammes av sykdommen må lære seg å måle sitt eget blodsukker og administrere insulin, enten ved hjelp av en insulinpenn (sprøyte) eller insulinpumpe.

Diabetes type 1 kommer gjerne brått og uventet, og det kan være både et stort sjokk og en lettelse å bli diagnostisert med sykdommen.

Diabetes type 1 er en alvorlig sykdom og det er mye informasjon å ta innover seg når en selv eller noen nær rammes. Likevel kan personer med diabetes type 1 leve gode og fullverdige liv med riktige medisiner og oppfølging.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 er en kronisk stoffskiftesykdom som påvirker kroppens evne til å regulere og utnytte hormonet insulin. Diabetes type 2 er en arvelig tilstand (i større grad enn diabetes type 1), men faktorer slik som overvekt og en usunn livsstil med blant annet dårlig kosthold, lite mosjon og røyking gir betydelig økt risiko for å utvikle sykdommen.

Symptomer på diabetes type 2

Diabetes type 2 er ikke en akutt tilstand, og ofte kan sykdommen utvikle seg over lang tid før symptomer oppstår.

Symptomene kan i tillegg være så diffuse at de går under radaren, slik at mange ikke blir diagnostisert med diabetes type 2 før de blir innlagt på sykehus med alvorlige tilstander.

De fleste opplever dog økt slapphet og tørste.

Få hjelp med diabetes

Hos Volvat kan du få utredet diabetes hos indremedisiner, få hjelp med synet hos øyelege eller kosthold hos klinisk ernæringsfysiolog.

Våre allmennleger kan hjelpe deg med å finne ut av behandlingen du trenger, og henvise deg videre til spesialist ved behov.

Bestill konsultasjon hos allmennlege

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.