Lungefibrose

Volvat har topp moderne utstyr, og erfarne lungeleger som hjelper deg med utredning og behandling lungefibrose og andre lungesykdommer.

Hva er lungefibrose?

Lungefibrose er en lungesykdom som oppstår når lungevev blir skadet og det oppstår arrdannelse.

Lungene blir stivere og mindre elastiske. Når lungene ikke får utvidet seg slik som de skal, kan man oppleve å bli kortpustet. Jo verre lungefibrosen er, jo vanskeligere er det å puste.

Lungeskader forårsaket av lungefibrose kan ikke kureres, men medisiner og behandling kan bidra til å lette på symptomene og forbedre livskvaliteten. I enkelte tilfeller gjennomføres det en lungetransplantasjon.

Årsaker til lungefibrose

Det er ikke alltid lett å finne årsaken til lungefibrose, men noen av faktorene er:

Yrkesskade eller miljøfaktorer

Dersom man har vært eksponert for giftstoffer og forurensende stoffer over lengre tid, kan dette skade lungene. Dette gjelder ofte innånding av silikastøv (fra kvarts), astbeststøv, støv fra hardmetaller eller høystøv (gjelder særlig bønder).

Strålebehandling

Noen utvikler lungeskader og arrdannelser i lungene etter å ha blitt strålebehandlet for lunge- eller brystkreft. Alvorlighetsgraden av skaden avhenger også av hvor mye av lungene som ble utsatt og mengden stråling som ble brukt, og om man har underliggende lungesykdommer.

Bindevevssykdommer

Lungefibrose kan oppstå som følge av at man har en revmatisk sykdom. Revmatiske sykdommer er sykdommer som angriper blant annet ledd, muskler, nerver og sener

Idiopatisk lungefibrose

Når man ikke vet årsaken til bindevevsdannelsen, kalles det idiopatisk lungefibrose. Dette er en relativt sjelden sykdom.

Symptomer på lungefibrose

Lungefibrose utvikler seg over tid, og symptomene starter ofte med kort pust ved anstrengelse og tørrhoste. Når sykdommen forverres, kan man oppleve kort pust selv under vanlige, dagligdagse gjøremål eller i hviletilstand. Mange vil også føle seg utmattet, som et resultat av kortpustethet og hoste.

Utredning av lungefibrose

Ved en utredning av lungefibrose er det vanlig å foreta flere ulike tester. Det kan tas bilder av lungene, slik som røntgen og CT. Dette vil gi viktig informasjon om lungenes tilstand. Hos Volvat gjennomfører vi også pusteprøver, for å eventuelt påvise nedsatt lungefunksjon.

Behandling av lungefibrose

Man kan ikke kureres for lungefibrose, men man kan bremse utviklingen av sykdommen, og holde den mest mulig stabil. Behandlingstype vil variere fra person til person og avhenge av hvor langt på vei sykdommen har kommet.

Medisinering

Et kraftig betennelsesdempende legemiddel i tablettform blir ofte rukt i medisinering av pasienter med lungefibrose. Den har som formål å dempe betennelsen i lungevevet. Det finnes også en rekke andre typer medikamenter som kan benyttes. Sammen med legen finner du den behandlingen som passer best for deg.

Livsstilsendringer

Det å holde seg sunn og aktiv kan være med på å gjøre det lettere å takle sykdommen. Det er derfor viktig å opprettholde en sunn livsstil, slik at man gir kroppen de beste forutsetningene.

Lungetransplantasjon

Lungetransplantasjon kan være et alternativ for personer med lungefibrose. Dette kan forbedre livskvaliteten og gi et lengre liv. En lungetransplantasjon er imidlertid en stor og risikabel operasjon, og det kan innebære komplikasjoner som infeksjoner eller avvisning av lungene.

Få hjelp av de dyktige lungelegene på Volvat

Er du plaget av langvarig hoste, tung pust eller andre symptomer fra luftveiene? Hos Volvat hjelper vi deg med å få en vurdering av dine plager.

Bestill time hos lungelege eller kontakt oss: 

Volvat Majorstuen: 22 95 75 00

Volvat Åsane: 55 11 20 45

Volvat Moss: 69 30 23 00

Konsultasjon

3 970,-

Priseksempel fra Oslo, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.