Synskorrigerende linsebytte (RLE)

Ved RLE-behandling skiftes den naturlige linsen i øyet ut med en ny som kan korrigere langsynthet, nærsynthet, hornhinneskjevheter og alderssyn

RLE (linsebytte) steg for steg

Forundersøkelse

Under forundersøkelsen utfører vi i ORBITA øyelegesenter en rekke målinger. Du blir kontrollert av øyelegen, som også gir deg nødvendig informasjon og kan svare på de spørsmål som du måtte ha.

Behandlingen

Linsebyttet tar kort tid, og gjør ikke vond. Øyet bedøves med dråper, øyekirurgen i ORBITA øyelegesenter fjerner den aldrende linsen ved hjelp av ultralyd og erstatter denne med en kunstig linse nøyaktig tilpasset ditt øye.

Resultat

Du vil kunne oppleve at det tar noen dager før synet normaliserer seg etter behandling. Etter en RLE-behandling ser du like godt som du gjorde med briller eller kontaktlinser før behandlingen.

Iblant er det behov for å finjustere styrken med laser eller «piggyback» linser. Dette blir i så fall utført noen måneder etter behandlingen, og er inkludert i prisen.

Valg av linser

RLE med monofokale linser korrigerer avstandsstyrken og eventuell hornhinneskjevhet. Etter behandling med disse linsene vil man trenge lesebriller i ettertid. Det er også mulig å redusere brillebehovet ved å tilsikte ett øye til avstandssyn, og ett til mellomavstand (monovision).

RLE med mulitfokale linser korrigerer både avstands, mellomavstands- og lesesynet, og man vil sjelden trenge briller etter behandlingen. De siste årene har det skjedd stor utvikling i måten multifokale linser utformes, og vi bruker de nyeste trifokale eller enhanced depht of focus (EDOF) linsene.

Hvem egner seg til RLE-behandling?

Som hovedregel:

Alder over 45 år, nyoppstått lesebrillebehov (og evt. avstandsbrillebehov)

RLE kan være det beste alternativet også i andre situasjoner. Diskutér hva som passer best for deg med øyekirurgen i ORBITA øyelegesenter!

Du egner deg ikke til RLE-behandling om du har:

  • høygradig nærsynthet (mer enn -6D)
  • grønn stær (glaucom)
  • makuladegenerasjon og lignende netthinnesykdommer
  • regnbuehinnebetennelse (iridocyclitt)
  • enkelte hornhinnesykdommer
  • diabetesforandringer i øynene
  • medfødt svaksynthet (amblyopi)

Også andre tilstander kan gjøre at du ikke egner deg for RLE-behandling. Informer øyekirurgen i ORBITA øyelegesenter om eventuelle sykdommer! Øyelegen i ORBITA øyelegesenter vil gi deg grundig informasjon og veiledning i hvilke behandlingsmetoder som egner seg best for deg.

Risiko ved RLE-linsebytte

RLE-behandlingen regnes som sikker, og gjør ikke vondt. Faren for komplikasjoner er lav, men, som for enhver annen behandlingsform, tilstede. Vi i ORBITA øyelegesenter oppfordrer deg til å diskutere dette med øyelegen når han undersøker deg. Still oss gjerne spørsmål!

Du vil få både muntlig og skriftlig informasjon om inngrepet fra øyelegen i ORBITA øyelegesenter, om forventede resultater og om mulige komplikasjoner før behandlingen finner sted.

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.