10 ting du bør vite om stoffskifte

Visste du at 244.000 nordmenn har en stoffskiftesykdom og at det er hovedsakelig kvinner som blir rammet? Skjoldbruskkjertelen er ansvarlig for en rekke viktige prosesser i kroppen din, og et velregulert stoffskifte er derfor vesentlig for din mentale og fysiske helse. Her er 10 fakta om stoffskifte du bør få med deg.

25.04.2022

Skjoldbruskkjertelen er en hormonproduserende kjertel som sitter ved strupehodet på halsen. Den produserer flere livsvikte hormoner som regulerer metabolismen din, og har en stor innvirkning på de fleste funksjonene i kroppen din.

Stoffskiftesykdom

Sykdom i skjoldbruskkjertelen kan føre med seg en rekke symptomer som gjør det tøft å fungere optimalt i hverdagen. 

Ofte presenterer symptomene seg gradvis som kan gjøre det vanskelig å oppdage dem – de kan f.eks. forveksles med trøtthet og andre forbigående følelser. Etter hvert som sykdommen får utviklet seg over tid, kan du oppleve et betydelig mangfold av symptomer og plager som f.eks. depresjon, hukommelsessvikt, økt søvnbehov, hjertebank og forstyrrelse i fordøyelseskanalen.

Med andre ord – skjoldbruskkjertelen styrer mye av livet ditt og et velregulert stoffskifte er derfor vesentlig for din mentale og fysiske helse. 

Lær mer om stoffskifte:

1. Skjoldbruskkjertelen (thyreoidea) er en hormonproduserende kjertel som kontrolleres av hypofysen. Den produserer stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og triiodthyronin (T3) som regulerer kroppens stoffskifte (metabolisme).  

2. Stoffskifte handler om å benytte seg av næringsstoffene i mat og drikke, og bli kvitt avfallsstoffene. Ved lavt stoffskifte lager ikke kroppen nok av stoffskiftehormonet tyroksin (T4). Da fungerer alle prosessene i kroppen langsommere enn normalt. Kroppen går på «sparebluss». Ved høyt stoffskifte produserer kroppen for mye tyroksin, og kroppen går på «høygir». I begge tilfeller kan du føle deg slapp og sliten.

3. Symptomer som tretthet, tiltaksløshet, depresjon, konsentrasjonsvansker, vektøkning og frostfølelse kan være tegn på lavt stoffskifte. Opplever du svettetokter, hjertebank, muskelsvakhet, skjelving, vekttap og uro kan dette være symptomer på for høyt stoffskifte.

4. Stoffskiftesykdom rammer 5 -10 % av befolkningen i Norge. Struma og forstyrrelser i stoffskiftet er de vanligste sykdommene som kan ramme skjoldbruskkjertelen. Kreft i skjoldbruskkjertelen er mer sjelden.

5. Norsk stoffskifteforbund oppga i 2020 at 240.000 nordmenn har stoffskiftesykdom. Sykdommen kan ramme alle, men det er hovedsakelig kvinner som dominerer sykdomsbildet med en kjønnsfordeling på 78 prosent mot 22 prosent for menn.Særlig kvinner som opplever hormonendringer i sammenheng med graviditet, fødsel eller overgangsalder har økt risiko for å utvikle for lavt stoffskifte, hypotyreose. Nylig graviditet øker også risikoen for høyt stoffskifte, hypertyreose.

6. Sykdommer i skjoldbruskkjertelen kan deles i to grupper:  

  • de som påvirker formen og størrelsen til kjertelen – som struma og skjoldbruskkjertelkreft
  • endringer i hormonsekresjonen og hormonproduksjonen – som høyt stoffskifte (hypertyreose) og lavt stoffskifte (hypotyreose).

7. Struma er en tilstand hvor skjoldbruskkjertelen er forstørret. Det kan være flere årsaker til struma, men den vanligste er godartede knuter og betennelser i skjoldbruskkjertelen. Tydelige tegn på struma er en eller flere klumper på halsen. Så lenge knutene ikke gir mistanke om kreft i skjoldbruskkjertelen, eller trykker på spiserøret eller luftrøret, er det ikke behov for behandling.

8. Skjoldbruskkjertelkreft utgjør flere typer og undergrupper med ulike kjennetegn og behov for behandling. Rundt 75 prosent av tilfellene rammer kvinner, og sykdommen er mest utbredt i de tre nordligste fylkene. Ofte skyldes sykdommen miljøpåvirkning som røntgen- eller radioaktiv stråling. For mye jod eller lite jod i kosten kan også medføre økt risiko.

9. Siden skjoldbruskkjertelen er ansvarlig for en rekke viktige prosesser i kroppen din, er et velregulert stoffskifte vesentlig for din mentale og fysiske helse. Lavt stoffskifte behandles ved å tilføre tyroksin i tablettform. Høyt stoffskifte kan behandles med en av tre metoder: medikamenter, radioaktiv jod eller kirurgi. Valg av behandling avhenger av diagnosen, pasienten alder, størrelsen på kjertelen og din generelle helsetilstand. Målet med behandling er å redusere symptomer og normalisere stoffskiftet.

10. Stoffskiftepasienter kan oppleve det som problematisk å trene, da kroppen fungerer langsommere enn normalt. Det er ikke uvanlig at man opplever muskelsvakhet, og mange kan ha problemer med å gjennomføre en treningsøkt og restituere seg i etterkant. Med riktig behandling og veiledning kan man sette i gang med et treningsopplegg, men det vil som oftest være mer hensiktsmessig å fokusere på rolig aktivitet fremfor hard trening.

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.