«Den» tiden av året: Omgangssyken er her

Den tiden på året som mange foreldre frykter er her igjen. Vinterhalvåret er preget av hyppigere mage-tarminfeksjoner og luftveisinfeksjoner. Barnelegene Volvat gir deg sine beste tips for hvordan du kan lindre de verste symptomene. 

08.11.2018

Både virus og bakterier kan forårsake infeksjon i mage og tarm. Den typiske omgangssyken er i all hovedsak virusbetinget og kan vare fra et døgn og opptil en uke. Enkelte av virusene kan overleve i to uker på overflater, slik som for eksempel håndtak. Smitten spres via hender og luftbårne partikler ved oppkast.

- Noen ganger ser man forbigående bedring i noen dager og så oppkast og eventuelt diaré på nytt. God håndhygiene er veldig viktig for å forebygge smitte, understreker barnelegene.

Gode og dårlige nyheter om omgangssyken

De gode nyhetene er at antall legebesøk for omgangssyken går ned for de minste barna, trolig etter innføringen av rotavirusvaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet fra 2014. Hos barn mellom fem og 19 år, stiger derimot antall legebesøk for akutte mage-tarmplager. Dette melder Folkehelseinstituttet (FHI).

Slik får du væske i barnet

Felles for alle typer omgangssyke er at du må passe på å erstatte væsketapet, slik at barnet ikke blir dehydrert. Matlysten er som regel borte, men det er væske som er det viktigste ved akutt magetarminfeksjon.

- Det holder ikke alltid bare å tilby; du må aktivt gi barnet væske.

Barnelegenes beste tips for å få gitt næring og væske til barnet hjemme

Lur systemet med hyppige, små mengder væske

Ved omgangssyke tømmes tarmene raskere når det kommer mat og drikke i magesekken. Både dette og oppkast gjør at du må lure tarmsystemet ved å gi «umerkelig», små mengder av gangen. Om nødvendig må du avbryte barnet dersom det drikker for mye på en gang.

Rehydreringsløsning fra apoteket

Det mest effektive å gi for å opprettholde væskebalansen er en rehydreringsløsning fra apoteket. Dette er en salt/sukkerblanding med optimal sammensetning og den er mer effektiv enn f.eks. eplemost/kullsyrevann hvis barnet er slapt og tisser lite. Løsningen kan gis med sprøyte i munnen:

  • 5 ml hvert 5. minutt
  • 10 ml hvert 10. minutt når barnet beholder 5 ml av gangen
  • 15 ml hvert 15. minutt
  • 20 ml hvert 20. minutt osv.

Slik holder du på til barnet kvikner til og får våte bleier/tisser.

Disse matvarene kan hjelpe

Salte, tørre kjeks og potetgull kan hjelpe ved å øke saltinnholdet i kroppen. Ved omgangssyke som varer utover et par døgn med hyppige og kraftige tømninger, kan salttapet bli stort. Det gjør at barnet blir ytterligere slapt og mister helt interesse for mat og drikke.

Banan, ris, risavkok og blåbær kan gjøre avføringen mindre løs. Disse matvarene er lette å spise og skånsomme for tarmsystemet. Man får vanligvis ikke medisiner for løs avføring.

Biola kan være nyttig da det inneholder probiotika. Man har tidligere gitt råd om å unngå melkeprodukter, men hvis det er melk barnet ønsker, så er det helt OK i små mengder.

Når skal man oppsøke lege?

Hvis barnets allmenntilstand likevel ikke bedrer seg og oppkast, diaré og eventuelt feber vedvarer, bør man kontakte lege. En rehydreringsløsning vil oftest få barnet over kneika.

- Et barn som tisser, gråter med tårer, er varm på hender og føtter og har litt interesse for lek, trenger oftest ikke å tilses av lege. De minste og dårligste barna må likevel noen ganger legges inn for væskebehandling, forteller barnelegene.

Ved blodig diaré skal man alltid kontakte lege

Blodig diaré kan indikere en annen sykdom enn omgangssyken og bør derfor undersøkes hos lege. Det er særlig viktig å utelukke en sjelden E. Coli bakterie (EHEC) som kan gi alvorlig sykdom hos de minste.

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.