Hvordan forebygge belastningsskader

Hvordan forebygge belastningsskader

Opptil 70% av løpere utvikler en belastningsskade hvert år. Belastningsskader kan ramme både erfarne løpere, som presser seg for hardt, og mosjonister som øker treningsmengden uten nok grunntrening. Vintersessongen ute kan også være ekstra belastende for foten.

Too much, too fast, too soon – with too little rest”

Løpere er særlig disponert for belastningsskader fordi løping innbefatter ensidig belastning av sener og muskulatur. Dette kan over tid gi en irritasjon i vevet som videre kan gi opphav til en skade. De vanligste belastningsskadene er knesmerter, akillesseneplager, beinhinnebetennelse og plager i ankel og fot. Belastningsskader i løping må sees i sammenheng med flere årsaksfaktorer som sko, underlag, dosering av trening og fysiske begrensninger. Vinteren hvor det er kaldt og underlaget tøffere er en mer utsatt for belastnigsskader.

Løpsteknikk

Løpsteknikk er individuelt. Om en lander på utside eller innside fot, om en løper på forfot eller hælen varierer fra person til person. En løpsanalyse kan gi deg noen tips til en bedre løpsteknikk og forebygge skader. Har du allerede fått en skade bør du få hjelp til å analysere løpsteknikken din for å se om det er justeringer som bør gjøres. Dette kan avlaste de skadede strukturene og gjøre at skaden blir utbedret raskere. Husk at en teknikkendring tar tid og du må beregne en del uker før det kjennes naturlig ut.

Såletilpasning

En fysioterapeut kan vurdere om du har riktig skotøy og individuelt tilpasse såler for å korrigere  eventuell feilbelastning på foten når du løper.

Treningsmengde

Feildosering av treningsmengde og intensitet i forhold til hva sener og muskulatur tåler, kan være en risikofaktor for belastningsskader. Tenk variasjon i underlaget du løper på og forsøk å unngå for mye løping på tredemølle og asfalt. I vintersessongen er det også lurt å variere piggsko med vanlige løpesko.

Styrketrening

Tidligere studier viser at belastningsskader i løping kan reduseres ved å trene forebyggende styrketrening. Se tidligere artikkel om styrketrening for løpere med øvelsesforslag.

Har du hatt en tidligere skade er du mer utsatt for å få en skade igjen og bør tenke forebyggende!
Dersom du gjentatte ganger får plager når du løper bør du få hjelp av en fysioterapeut som kan gi deg noen gode råd slik at du får fult utbytte av løpingen.

Lykke til

Trenger du tips til hvordan du kan forebygge belastningsskader?

Bestill konsultasjon hos våre dyktige fysioterapeuter for gode råd og veiledning innen for trening og skadeforebygging.

Les mer om personlig trening

Les mer om fysioterapi

Oslo Maraton og Volvat er gode samarbeidspartnere gjennom flere år

Se flere saker om Oslo Maraton