Hvordan forebygge belastningsskade

Belastningsskade kan ramme både erfarne løpere, som presser seg for hardt, og mosjonister som øker treningsmengden uten nok grunntrening. Opptil 70% av løpere utvikler en skade hvert år.

02.01.2019  |  Oppdatert: 09.05.2019

Belastningsskade

Løpere er særlig disponert for belastningsskader fordi løping innbefatter ensidig belastning av sener og muskulatur. Dette kan over tid gi en irritasjon i vevet som videre kan gi opphav til en skade.

De vanligste belastningsskadene er:

  • Knesmerter
  • Betent akilless
  • Andre plager med akilless
  • Beinhinnebetennelse
  • Plager i ankel og fot

Too much, too fast, too soon – with too little rest”

Belastningsskader i løping må sees i sammenheng med flere årsaksfaktorer som sko, underlag, dosering av trening og fysiske begrensninger. Om vinteren hvor det er kaldt og underlaget tøffere kan være ekstra belastende for foten, og man er mer utsatt for belastnigsskader.

Løpeteknikk og løpeskade

Løpeteknikk er individuelt. Om en lander på utside eller innside fot, om en løper på forfot eller hælen varierer fra person til person. En løpsanalyse kan gi deg noen tips til en bedre løpeteknikk og forebygge skader.

Har du allerede fått en løpeskade bør du få hjelp til å analysere løpeteknikken din for å se om det er justeringer som bør gjøres. Dette kan avlaste de skadede strukturene i foten og gjøre at skaden blir utbedret raskere. Husk at en endring i løpeteknikk tar tid og du må beregne en del uker før det kjennes naturlig ut.

Såletilpasning

En fysioterapeut kan vurdere om du har riktig skotøy og individuelt tilpasse såler for å korrigere  eventuell feilbelastning på foten når du løper.

Treningsmengde

Feildosering av treningsmengde og intensitet i forhold til hva sener og muskulatur tåler, kan være en risikofaktor for belastningsskader. Tenk variasjon i underlaget du løper på og forsøk å unngå for mye løping på tredemølle og asfalt. I vintersessongen er det også lurt å variere piggsko med vanlige løpesko.

Styrketrening

Tidligere studier viser at belastningsskader i løping kan reduseres ved å trene forebyggende styrketrening. Se tidligere artikkel om styrketrening for løpere med øvelsesforslag. Vær oppmerksom på at mennesker som har hatt skade tidligere, er mer utsatt for å få nye skader.

Veiledning hos fysioterapeut

Ved gjentatte plager under løping, ta kontakt med en fysioterapeut som kan gi deg gode råd slik at du får fullt utbytte av løpingen.

Hos våre dyktige og erfarne fysioterapeuter kan du få personlig råd og veiledning om trening samt forebygging av belastningsskade. Vi har kort ventetid. Du kommer direkte til spesialist og du trenger ikke henvisning.

Les mer om personlig trening

Les mer om fysioterapi

Oslo Maraton og Volvat er gode samarbeidspartnere gjennom flere år

Se flere saker om Oslo Maraton

Christine Lundkvist

Volvat Majorstuen

Relaterte tjenester