Hvordan forebygge belastnings­skade

Belastningsskader kan ramme både erfarne løpere, som presser seg for hardt, og mosjonister som øker treningsmengden uten nok grunntrening. Opptil 70% av løpere utvikler en skade hvert år.

Christine Lundkvist - Psykomotorisk Fysioterapeut

02.01.2019  |  Oppdatert: 09.05.2019

Belastningsskade

Løpere er særlig disponert for belastningsskader, fordi løping innbærer ensidig belastning av sener og muskulatur. Dette kan over tid gi en irritasjon i vevet som videre kan gi opphav til en skade.

De vanligste belastningsskadene er:

  • Knesmerter
  • Betent akilless
  • Andre plager med akilless
  • Beinhinnebetennelse
  • Plager i ankel og fot

Too much, too fast, too soon – with too little rest”

Belastningsskader i løping må sees i sammenheng med flere årsaksfaktorer som sko, underlag, dosering av trening og fysiske begrensninger. Vinteren  kan være ekstra belastende for foten da det er kaldt og underlaget tøffere, som gjør en mer utsatt for belastnigsskader.

Løpeteknikk og løpeskade

Løpeteknikk er individuelt. Om du lander på utside eller innside fot, eller løper på forfot eller hælen varierer fra person til person. En løpsanalyse kan gi deg noen tips til hvordan du kan forbedre løpeteknikk og forebygge skader.

Har du allerede fått en løpeskade bør du få hjelp til å analysere løpeteknikken din for å se om du kan gjøre noen justeringer. Dette kan avlaste strukturene i foten som er skadet og påvirke hvor raskt skaden heles. Husk at en endring i løpeteknikk tar tid og du må beregne en del uker før det kjennes naturlig ut.

Såletilpasning

En fysioterapeut kan vurdere om du har riktig skotøy, og individuelt tilpasse såler for å korrigere eventuell feilbelastning på foten når du løper.

Treningsmengde

En risikofaktor for belastningsskader er for høy treningsmengde og intensitet i forhold til hva sener og muskulatur tåler. Pass på å variere hvilket underlag du løper på, og unngå for mye løping på tredemølle og asfalt. I vintersessongen er det også lurt å variere piggsko med vanlige løpesko.

Styrketrening

Tidligere studier viser at belastningsskader under løping kan reduseres ved å trene forebyggende styrketrening. Se tidligere artikkel om styrketrening for løpere med øvelsesforslag. Vær oppmerksom på at mennesker som har hatt skade tidligere, er mer utsatt for å få nye skader.

Veiledning hos fysioterapeut

Ved gjentatte plager under løping, ta kontakt med en fysioterapeut som kan gi deg gode råd slik at du får fullt utbytte av løpingen.

Hos våre dyktige og erfarne fysioterapeuter kan du få personlig råd og veiledning om trening samt forebygging av belastningsskade. Vi har kort ventetid. Du kommer direkte til spesialist og du trenger ikke henvisning.

Les mer om personlig trening

Les mer om fysioterapi

Oslo Maraton og Volvat er gode samarbeidspartnere gjennom flere år

Se flere saker om Oslo Maraton

Christine Lundkvist

Psykomotorisk Fysioterapeut

Volvat Majorstuen

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.