Hvordan håndtere koronastresset?

Med våren i anmars ser mange fram til en gjenåpning av samfunnet, men vi må fremdeles forholde oss til strenge restriksjoner. Vi har spurt vår psykolog Guri Cecilie Bollingmo hvordan man best mulig kan håndtere stresset og de mentale utfordringene knyttet til korona.

25.03.2021

Ta vare på rutinene

Bollingmo jobber som psykolog på Volvat Nationaltheatret. Hun forteller at man generelt ser den samme trenden i hele landet. 

– Særlig i områder med strengere smittvernsregime ser man at mange sliter med ting som ensomhet og at man mangler kontakt med andre mennesker. Det sosiale nettverket man kan benytte seg av, er begrenset. De som i utgangspunktet synes at ting er vanskelig, synes at det er enda vanskeligere nå. 

Samtidig forteller hun at noen opplever situasjonen som enklere. 

– Roligere tempo i hverdagen gjør at noen får mer tid og ro til å være sammen. Det kan være fint i familier der dynamikken er god. I andre tilfeller kan det være kritisk og øke konflikter og uroligheter i familien. 

Bollingmo råder folk til å ta vare på rutinene i koronahverdagen. Sjekk rådene hennes her:

Rutiner

– Vi ser flere gjør smarte ting som å legge inn rutiner for seg selv, når overgangen mellom jobb og fritid blir uklar. Nå får man ikke reist til og fra jobb, men man kan istedenfor gå en runde rundt nabolaget eller følge barna til barnehagen eller skolen før jobb. Da blir det en naturlig start på dagen. 

– Man bør også ta pauser fra skjermen. Man blir mentalt sliten av å sitte foran den hele dagen. I tillegg er det krevende mentalt å sitte på Teams og Zoom. Den normale dialogen, og småpausene man har med kolleger forsvinner. Da må man heller skape seg de pausene hjemme. Ta deg en kopp kaffe og sørg for å spise lunsjen borte fra skjermen.

Frisk luft

– Forsøk å gå eller være fysisk aktiv i hvert fall en halvtime hver dag. Få sollys og D-vitamin gjennom det. D-vitamin er viktig for energi og stemningsleie.

Kosthold

– Når man sitter for seg selv og ting er kjipt, er det lett å tenke at man må trøste seg med noe. Deretter kan kostholdet skli ut, med mye lettvinn mat som inneholder sukker, eller er fullprossesert. Mange opplever å benytte seg av dette. Det er viktig å være bevisst på hvilken tupe energi en gir eg selv på kort og på lang sikt ia kostholdet. Ja, man skal fortsatt kose seg, men sett av det til helgen fremfor mange dager i uken.

Beskytt deg selv

– Nå har vi tilgang på informasjon alle veier. Det er lurt å gi seg selv noen friminutter fra pandemien rent mentalt. Ikke oppsøk nyheter hele tiden. Man kan for eksempel nøye seg med å kun se Kveldsnytt. Man blir stresset av å sjekke all informasjon om pandemien som kommer hele tiden. 

Gjør andre aktiviteter

– Ha fokus på aktiviteter som man blir glad og får energi av. Ting som gir hverdagen mening. For noen handler det om å gå på ski. For andre kan det være å plukke opp gamle aktiviteter som holder hjernen i kan. For eksempel male, men jeg vet også om mange som har begynt å strikke. Det viktigste er å gjøre noe man kjenner gir glede.

Reguler stresset

– Det er ikke sunt å gå med for høyt stressnivå over tid, fordi det løser ut en del hormoner, for eksempel kortisol.Et forhøyet kortisolnivå over tid kan i neste omgang skape prosesser som  kan påvirke immunforsvaret. Man kan nedregulere den fysiologiske stressaktiveringenved å gjøre aktiviteter som er meditasjonspreget. For eksempel kan man lære seg noen gode pusteøvelser. 

Takknemlighet

– De fleste av oss kan finne noe som har vært bra stort sett hver dag. Hva er den ene tingen som har fungert godt akkurat i dag? Det trenger ikke å være de store greiene. Man kan tenke at det var godt å få tatt den telefonpraten med en venninne eller at man er fornøyd med at man kom seg ut på tur.

Trenger du noen å snakke med?

Våre psykologer hjelper deg gjennom stressrelaterte utfordringer, livskriser, samt beiarbeiding av tidligere erfaringer eller ønsker om selvutvikling. Vi kan også tilby parterapi hos psykolog eller sexolog.

Bestill time hos psykolog

Guri Cecilie Bollingmo

Psykolog

Volvat Nationaltheatret, Volvat Spiren Oslo (Fertilitetssenteret)

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.