Korona-symptomer og sykdomsforløp

Det er høst og høysesong for forkjølelse og influensa. Dersom du plages av hoste, feber, sår hals eller tett, rennende nese, kan det være vanskelig å vite om det er korona eller ikke. Vi forklarer deg hva som er de vanligste symptomene på korona, og hva du bør gjøre om du mistenker at du er smittet.

13.11.2020  |  Oppdatert: 13.11.2023

Hva er koronavirus?

Covid-19 er en luftveissykdom forårsaket av koronaviruset. Vanligvis vil man noen dager etter smitte oppleve symptomer som tørrhoste og irritasjon i halsen.

Noen får feber og tung pust etter en stund. Andre vanlige symptomer er svekket lukte- og smakssans, hodepine og slapphet.

Det er også rapportert om tilfeller der man er kvalm, har magesmerter og diaré. Nysing og tett og rennende nese er mindre vanlig om man er smittet av coronavirus.

Ønsker du å få vurdert dine symptomer på korona?

Hvordan blir man smittet av korona?

Koronaviruset smitter på samme måte som ved forkjølelse og influensa. Viruset overføres fra luftveiene til en som er syk, til en annen person. Smitten kan skje på tre ulike måter:

  • Dråpesmitte: når en smittet person hoster, nyser eller snakker, vil det komme ut små dråper som inneholder virus. Dråpene faller raskt, gjerne innenfor en meters avstand, men personer som står nært nok kan puste inn viruset, eller viruset kommer i kontakt med slimhinner i øyne, munn eller nese.

  • Ved direkte kontakt: den smittede personen har fått viruset på hendene via sitt eget spytt eller sekret fra luftveiene, og overfører viruset ved kontakt med andre, for eksempel ved håndhilsning. Denne personen fører viruset fra hendene sine til slimhinner i nese, øyne eller munn.

  • Indirekte kontakt: når viruset er overført til gjenstander eller kontaktflater som dørhåndtak, tastatur, mobiltelefon osv. gjennom hosting eller nysing, eller ved at den syke har virus på hendene og andre kommer i kontakt med samme gjenstand eller kontaktflate.

Hvor lang tid tar det fra man blir smittet til man får symptomer på korona?

Ifølge WHO er inkubasjonstiden (tiden det tar fra man blir smittet til man får symptomer på sykdom) anslått til å være 5-6 dager, men den kan variere fra 0-14 dager.

Symptomer og sykdom

De som blir syke, får vanligvis først symptomer i øvre luftveier (vond hals, lett hoste), i tillegg til sykdomsfølelse og muskelsmerter. Sykdomsforløpet kan variere mye fra person til person. Foreløpig kan vi si at de typiske forløpene er:

  • Mildt forløp: dette gjelder de fleste som blir syke. Symptomene går over i løpet av 7-14 dager, og de færreste har behov for behandling fra helsevesenet.

  • Moderat forløp: etter noen dager med milde symptomer, får noen lungebetennelse med tung pust, økende hoste og stigende feber. En del må legges inn på sykehus, og røntgenundersøkelse av lungene kan vise forandringer som tyder på virus-lungebetennelse.

  • Alvorlig forløp: disse personene har de samme symptomene som ved moderat forløp, men har i tillegg behov for intensivbehandling på sykehus. Symptomene kan vare i 3-6 uker. Man kan se ulike komplikasjoner hos disse pasientene, blant annet lungeskader, hjertesykdom og koagulasjonsforstyrrelser. Dødsfall forekommer blant noen av de som blir alvorlig syke.

Har du symptomer som hoste, feber, vond hals, tung pust eller magesmerter?

Det kan være vanskelig å vite hvor man skal henvende seg om man opplever symptomer på luftveisinfeksjon. Om du er usikker på hva du bør gjøre, er vi der for deg.

Hos Volvat i Oslo, Bergen, Fredrikstad og Drammen hjelper vi deg i godt tilrettelagte og trygge omgivelser på Volvat Luftveisklinikk. Våre leger er utstyrt med fullt smittevern, slik at det er trygt for både de med og uten smitte å komme til oss.

Vi tar imot barn og voksne med alle slags plager, og tester deg for korona om det er behov for det. Vi holder åpent alle dager, og har kort ventetid.

Kilder: nhi.no, fhi.no

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.