For alle du er glad i
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Ved matallergi reagerer kroppens immunforsvar på proteiner i matvaren du ikke tåler, som for eksempel melkeprotein i melk. Proteinene som kroppen reagerer på kalles allergener. I teorien kan man reagere allergisk på alle matvarer som inneholder proteiner, men noen matvarer er mer kjent for å forårsake allergiske reaksjoner enn andre.
Matallergi kan utvikle seg i alle aldre, men det er vanligere hos små barn. Rundt 5 % av barn har allergi mot en eller flere matvarer. De vanligste kildene til allergi hos barn er melk, egg, peanøtter, nøtter, hvete, fisk og soya. De fleste barn vokser som regel av seg allergien i løpet av barneårene. Dette gjelder hovedsakelig allergi mot melk, egg, hvete og soya, men det er mindre vanlig å vokse av seg allergi mot peanøtter og nøtter.
Blant voksne er allergi mot peanøtter, nøtter, skalldyr og matvarer som kan forårsake kryssreaksjoner med pollen, også kjent som pollenrelaterte matallergier, blant de vanligste matallergiene.
Symptomene på matallergi kan være alt fra milde til alvorlige. De vanligste symptomene er:
Symptomer på matallergi kan variere fra person til person, og noen personer kan oppleve mer alvorlige reaksjoner som anafylaksi, som er en livstruende allergisk reaksjon. Det er viktig å oppsøke øyeblikkelig medisinsk hjelp hvis du mistenker at du eller noen du kjenner opplever en alvorlig allergisk reaksjon på mat.
Egg, fisk, hvete, melk og nøtter er blant de vanligste matallergiene.
Både matallergier og matintoleranser utløser kroppslige reaksjoner forårsaket av visse matvarer, men det som skiller dem er hvor lang tid det tar før kroppen reagerer og hvordan symptomene påvirker kroppen. Du må unngå matvarene du reagerer på ved allergi, mens du ved matintoleranse må begrense mengden.
Ved matallergi reagerer kroppens immunsystem på allergener i maten og gir som regel akutte symptomer, enten milde til svært alvorlig reaksjoner, som allergisk sjokk. Matintoleranser er vanligvis ikke immunrelatert og gir som regel mer langsomme og mindre alvorlige, men fortsatt ubehagelige symptomer. Er du i tvil om du har matallergier eller matintoleranser bør du oppsøke legehjelp for riktig diagnose og behandling.
Ved svært alvorlig allergisk reaksjon, allergisk sjokk, dukker symptomene som regel opp innen 30 minutter. Generelt sett kan reaksjonen på matallergi oppstå innen få minutter til to timer etter å ha spist den matvaren man reagerer på, dette gjelder som regel mindre alvorlige symptomer på allergi.
Noen kan oppleve symptomer umiddelbart etter å ha spist den allergifremkallende maten, mens andre kan oppleve forsinkede reaksjoner som kan oppstå flere timer etter inntak.
For eksempel kan noen personer med allergi mot skalldyr oppleve symptomer som oppblåsthet eller diaré flere timer etter inntak av maten.
Det er viktig å være oppmerksom på tegn på allergisk sjokk og å søke øyeblikkelig medisinsk hjelp hvis det oppstår alvorlige symptomer.
Din sykehistorie er en avgjørende del av utredningen, og derfor starter vi utredning av matallergi med en grundig samtale. Det er viktig at vi får en god oversikt over hvilke symptomer du opplever ved inntak av visse matvarer, og når de oppstår. Derfor kan det være nyttig å ha notert seg i forkant av timen hvilke matvarer du reagerer på.
Ved matallergi produserer immunforsvaret IgE- antistoffer mot allergenet, og derfor tar vi blodprøver for å se etter førhøyde verdier i blodet. Hvis prøven viser forhøyede nivåer av antistoffer, kan vi påvise matallergi.
Legen vil vurdere behov for ytterligere undersøkelser utfra sykehistorien og svarene på blodprøven. Ved behov kan vi henvise videre til en allergolog eller lungelege for kartlegging.
Vi tar alltid blodprøver som en del av allergiutredningen, og ved behov kan vi ta andre prøver:
Den viktigste behandlingen av matallergi er å unngå de matvarene man ikke tåler, for å forebygge allergiske reaksjoner. Vi kan bistå deg med veiledning og oppfølging slik at du enklere kan leve med matallergi uten plagsomme symptomer som påvirker livskvaliteten din.
Mange kan ha godt av å bruke allergitabletter, antihistaminer, som kan virke lindrende på milde matallergisymptomer. Dette gjelder særlig kryssallergi som kommer av pollenrelatert matallergi.
Hvis man er utsatt for alvorlige allergiske reaksjoner, som allergisjokk, kan våre leger skrive ut en resept på adrenalinpenn. Da er det viktig at du bærer denne med deg hele tiden, og at de som er rundt deg er informert og lært opp i hvordan denne skal brukes i akutte situasjoner.
Når man må unngå enkelte matvarer som er viktige kilder til næringsstoffer kroppen trenger fordi de utløser en allergisk reaksjon, kan det være utfordrende å finne alternative kilder som kan erstatte de viktige næringsstoffene. Et balansert kosthold er spesielt avgjørende for barns vekst og utvikling, spesielt når man fjerner visse matvarer på grunn av allergi.
Her er noen viktige næringsstoffer som man bør få i seg daglig og alternative kilder:
Det er viktig å inkludere et variert utvalg av matvarer i kostholdet for å sikre at barnet ditt får i seg alle nødvendige næringsstoffer.
Våre dyktige allmennleger og barneleger kan hjelpe deg og barna dine med kostholdsveiledning for å passe på at dere har et balansert kosthold med alle nødvendige næringsstoffer.
Ved behov kan vi henvise videre til våre erfarne spesialister i ernæring som kan gi skreddersydd veiledning basert på dine individuelle behov og allergier.
Volvat Forus
Trim Towers
Larsamyrå 18, 4313 Sandnes
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.
Vi har behandlet pasienter i 40 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.