Inseminering (IUI)

Hva er inseminering?

Inseminasjon eller inseminering, er en enkel metode hvor befruktningen skjer inne i kroppen, i motsetning til IVF hvor den skjer utenfor kroppen. Inseminering utføres enten med egen sæd, eller med hjelp av donorsæd.

Sædceller blir renset og plassert i kvinnens livmor rundt tidspunkt for eggløsning ved hjelp av et tynt kateter for befruktning. 

Hvem kan få behandling med inseminering?

Inseminasjon kan hjelpe par eller enslige kvinner med å oppnå ønsket graviditet. To kvinner som ønsker å få barn sammen og enslige kvinner som ønsker seg barn, vil også trenge IUI behandling med donorsæd.

Inseminasjon kan også brukes i tilfeller der det er vanskelig eller ikke mulig for et par å gjennomføre samleie. For at et par skal kunne bruke mannens egen sæd, må han ha god nok sædkvalitet, ellers blir donorsæd tatt i bruk.

For par som har problemer med å oppnå ønsket graviditet på grunn av redusert sædkvalitet, er IUI behandling et godt alternativ.

Slik foregår inseminasjon

Inseminering kan utføres under en naturlig syklus eller hormonkontrollert syklus.

Man kan følge med på utviklen av eggposer frem til eggløsning gjennom en ultralydundersøkelse.

Kvinner som opplever uregelmessig menstruasjon eller har sjeldne eggløsninger anbefales som regel å få hormontilførsel for å sikre at en eggpose når frem til eggløsning. Dette kan gjøres med tabletter, sprøyter eller i en kombinasjon. Dette vil vurderes individuelt.

Eggløsning

Tidspunkt for eggløsning er avgjørende for øke sjansen for å lykkes med graviditet. Man kan finne tidspunkt for eggløsning gjenom eggløsningstest i urin, eller kontrollere eggløsningen med eggløsningssprøyte for å planlegge tidspunktet for eggløsning.

Rensing av sædprøven

Det er vanlig at det utføres en rensing av sædprøven for å samle opp sædcellene med best bevegelighet, slik at disse kan bli brukt til insemineringen. Dette er fordi det i en vanlig sædprøve som regel er flere sædceller som beveger seg dårlig eller ikke i det hele tatt.

Derfor er inseminasjon et godt alternativ for par hvor nedsatt sædkvalitet er den eneste årsaken til manglende graviditet.

Insemineringen

Dagen etter eggløsning møter kvinnen på klinikken for inseminasjon.
Under insemineringen vil sædvæsken bli ført forsiktig inn i livmoren med et tynt kateter. Flere millioner spermier frigjøres for å svømme gjennom egglederen og møte det egget som er i ferd med å løsne fra eggstokken.

På denne måten får sædcellene hjelp et stykke på veien til eggcellen ved tidspunkt for eggløsning. 

Prosedyren tar som regel bare noen minutter og er ikke forbundet med smerter. Etter behandling kan kvinnen fortsette dagen som vanlig.

Graviditetstest

Positiv test

Ved positiv graviditetstest, blir man tilbudt ultralydundersøkelse i svangerskapsuke 7-8. 

Negativ test

Ved negativ test kan man få veiliedning om videre behandlingsmuligheter.

Fertilitetsutredning

4 000,-

Priseksempel fra Oslo, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.