Fertilitet og fruktbarhet

Fruktbarhet enkelt forklart

Fruktbarhet hos menn og kvinner refererer til evnen til å bli gravide og bære frem barn. Fruktbarhet er ofte synonymt med fertilitet. Hos menn er fruktbarhet knyttet til deres reproduktive kapasitet, inkludert produksjonen av sunn og levedyktig sæd. Hos kvinner omfatter fruktbarhet evnen til å bli gravid, gjennomgå et svangerskap til termin og føde.

Fruktbarhet enkelt forklart er å ha biologisk kapasitet til å skape nytt liv og lage en familien gjennom naturlige reproduktive prosesser. Faktorer som hormonell helse, funksjonalitet i reproduktive organer og generell trivsel spiller avgjørende roller for å fastslå fruktbarhet hos både menn og kvinner.

Fruktbarhet hos kvinner

Fruktbarhet (eller fekunditet) beskriver kvinnens biologiske evne til å bære frem et barn. Fruktbarheten i Norge beskrives ved det gjennomsnittlige antallet barn norske kvinner får i løpet av hele livet. Hvor mange barn som kan bæres frem avhenger av kvinnens fertilitet. En kvinnes fruktbarhet vurderes utfra evnen til å bli gravid og føde et barn som normalt.

Fruktbarhet avtar med alderen. En kvinnes fruktbare alder er gjennomsnittlig mellom 15 og 50 år, og avtar etter fylte 35 år. Eggstokkreservene reduseres frem til starten av 50-årene. Det vil likevel være individuelle forskjeller blant kvinner, der noen kvinner er mer fruktbare enn andre og kan få barn i sen alder.

Hva er eggløsning?

Eggløsning er prosessen i menstruasjonssyklusen der eggstokken frigjør et modent egg. Egget blir «fanget opp» av ytterste del av egglederen hvor det kan befruktes dersom det er tilgjengelige spermier der. Man er mest fruktbar i tidspunktet rundt eggløsning som vanligvis er i midt i syklusen hos kvinner med en syklus som varer mellom 26-32 dager.

Om egget ikke befruktes i løpet av 12 til 24 timer etter eggløsning, kommer menstruasjonen til å fortsette som vanlig rundt 14 dager etter eggløsning.

Når har jeg eggløsning?

Eggløsning finner som regel sted omtrent 14 dager før neste menstruasjon, midt i syklusen. To-tre dager før eggløsningen vil kvinner ofte merke økt produksjon av utflod som gjerne er mer tyntflytende. Dette er fordi østrogen påvirker eggløsningen slik at produksjonen av slim i og omkring livmormunnen øker. Økte mengder salt og vann gjør at utflod blir tyntflytende. Dette skaper et optimalt miljø for befruktning slik at sædcellene kan trenge gjennom slimet og bevege seg videre opp i livmoren og ut gjennom egglederne.

Noen kvinner merker symptomer som ligner på menstruasjonssymptomer i sammenheng med eggløsning slik som ømme bryster, oppblåsthet og smerter i livmoren.

Man kan også ta i bruk hjelpemidler for å sjekke når man har eggløsning, for eksempel eggløsningstester som du kan få kjøpt på apoteket.

Fruktbarhet hos menn

Fruktbarhet hos menn avhenger av normalt antall sædceller og at sædcellene er av god kvalitet. Spermiene må altså være utviklet normalt, og det må være flere hundre sædceller i egglederen for at en befruktning skal skje. Det er en lang svømmetur fra livmorhalsen til egglederen, som resulterer i at mange sædceller dør på veien. Derfor må det være et overskudd av sædceller, helst over 15 millioner raske sædceller, for at befruktning skal skje.

Når er man fruktbar?

Selv om kvinner gjerne er mer fruktbare før 35 års alderen, vil det alltid være store individuelle forskjeller i fruktbarhet basert på alder, både hos kvinner og hos menn.

Når er en kvinne mest fruktbar?

Optimal fruktbarhetsalder for kvinner er mellom 20 og 35 år. Som kvinne benyttes den gjennomsnittlige alderen 15 til 50 år for å beskrive fruktbar alder. Likevel finnes det noen som får menstruasjon før fylte 15 år, og de vil dermed kunne bli gravid tidligere.

Noen får også menstruasjon etter fylte 15 år. Optimal fruktbarhetsalder for kvinner er imidlertid mellom 20 og 35 år, ettersom muligheten for å bli gravid vil avta i økende grad etter fylte 35 år. Det er størst sannsynlighet for å bli gravid dersom man har samleie i dagene før og under eggløsning.

Når er menn mest fruktbar?

For menn finnes ikke en optimal fruktbar alder på samme måte. Fruktbarhet hos menn avhenger i større grad av antall sædceller og sædkvaliteten.

En graviditet vil kun skje dersom sædcellene klarer å trenge seg gjennom slimet i kvinnens livmor, videre forbi livmorhalsen og inn til egglederen. Det er her sædcellen kan befrukte egget, som blir starten på et svangerskap. Manglende eller redusert fruktbarhet vil dermed påvirkes av faktorer som lavt antall sædceller, eller «dårlige svømmere», som kan medføre at man ikke kan få barn på naturlig vis. Dette defineres som mannlig infertilitet.

Hva kan man gjøre om man ikke er fruktbar?

Har man forsøkt å få barn i seks til tolv måneder uten å lykkes, kan en fertilitetsutredning være aktuell for å sjekke fruktbarheten. En fertilitetsutredning er en helthetlig undersøkelse av fruktbarhet for å finne årsaken bak mulig ufrivillig barnløshet. Det er ofte en kombinasjon av infertilitet hos begge parter, eller en av partene.

Under en fertilitetsutredning utføres ulike fertilitetstester for å finne ut hva som ligger bak fertilitetsproblemene. På bakgrunn av disse undersøkelsene kan vi anbefale behandling i form av assistert befruktning, som kan hjelpe på veien mot et svangerskap.

Vi tilbyr behandlinger for enslige kvinner eller par som sliter med redusert fruktbarhet, og innebærer IVF-behandling (også kalt prøverørsbefruktning), ICSI mikroinjeksjon og inseminering. I tillegg har vi egen eggbank og sædbank, og kan tilby både eggdonasjon og sæddonasjon, for å hjelpe par å bli gravide.

Hvordan øke fruktbarheten?

Innta næring som fremmer fruktbarheten. 

God helse er viktig, og veien til en optimal helse går via balansert og variert kosthold. For å gi kroppen ekstra støtte, finnes det spesifikke matvarer og drikker som kan være gunstige. Inkluder mørke bladgrønnsaker, frø, fullkornsprodukter, belgfrukter og fet fisk i kostholdet for å sikre tilstrekkelig tilførsel av vitamin E, som er kjent for å støtte reproduktiv helse.

Hvordan vet man om man er klar for å få barn?

Hos veldig mange kvinner er det å være «klar for å få barn» en følelse som gradvis vokser frem av seg selv. Man merker gjerne at den biologiske klokka begynner å tikke, eller at det er noe som mangler i livet. Noen kjenner at man rett og slett er klar for en ny fase av livet.

En del unge jenter oppsøker oss allerede i 18 års alderen, for å sjekke at alt er greit og at de i det hele tatt har mulighet til å få barn. Dette kommer ofte av en liten bekymring for om de kanskje ikke kan få barn.

Andre tar et bevisst valg om ikke å få barn. Du må føle på hva som er riktig for deg.

Om du derimot vet at du ønsker barn, og har de forutsetningene som skal til, bør du ikke vente for lenge. Dette er fordi det blir vanskeligere å bli gravid jo eldre du blir, spesielt etter fylte 35 år.

Hva kan jeg gjøre om jeg ønsker barn, men ikke er klar enda?

Et alternativ for deg som vet at du ønsker barn, men ikke er klar enda, er å fryse ned eggene dine. Da kan du bevare eggene hos oss frem til du ønsker å bli gravid, uten at kvaliteten på eggene reduseres med alderen.

Det er også mulig å fryse ned embryo, som innebærer at du og din partner fryser ned befruktede egg (embryo), som dere kan ta i bruk for å bli gravide på et senere tidspunkt. Ved nedfrysning av embryo kan du også ta i bruk en sæddonor dersom din partner har redusert sædkvalitet eller du er enslig.

Når bør jeg starte å planlegge barn, dersom jeg føler at tiden nærmer seg for å begynne og prøve?

For å starte prosessen med å kunne bli gravid, må man først og fremst avslutte bruken av prevensjonsmidler. Prevensjonsmidler som p-piller gjør at eggløsningen hemmes, slimet i livmorhalsen blir mindre gjennomtrengelig for sædceller, og livmoren tar vanskeligere imot et befruktet egg.

Dersom du slutter på p-piller og ikke får regelmessig menstruasjon, eller du hadde uregelmessig menstruasjon før du begynte på p-piller og det fortsetter slik, kan det hende du trenger litt hjelp av en gynekolog. Da kan du komme på konsultasjon hos oss, slik at vi kan hjelpe deg med blant annet å finne riktig eggløsningstidspunkt. En god oversikt over når du har eggløsning gjør det lettere å vite når du bør ha samleie for å ha størst mulig sjanse for å bli gravid.

Hos Volvat tilbyr vi også full fertilitetsutredning for både kvinner og menn, hvor du og din partner kan komme og ta ulike fertilitetstester for å vurdere fruktbarheten deres, og eventuelt om assistert befruktning er aktuelt for dere.

Spørsmål om fruktbarhets- og eggløsningstidspunkt:

Finnes det en app der jeg kan følge med på eggløsningen min?

Ja, det finnes en eggløsningsapp som regner ut når du har eggløsning. Det baseres på hvordan din vanlige syklus er. Appen fungerer best for deg som har en regelmessig menstruasjonssyklus.

Appen vil likevel ikke ta hensyn til om du blir forkjølet, reiser i tidssoner eller om menstruasjonen din er forsinket. Vi anbefaler derfor at du bruker den mer som en pekepinn.

Hvordan foregår en fruktbarhetstest hos gynekologen?

Mange kvinner kommer innom oss og har spørsmål angående sin fruktbarhet. Da foretar vi en gynekologisk undersøkelse eller fertilitetstest, der vi blant annet tar ultralyd for å se på både eggstokker og livmor. Vi kan også ta en blodprøve, som vil gi en indikasjon på hvordan eggstokkene fungerer.

Det som er vanskelig å si noe om er hvor lenge eggstokkene fungerer godt. Selv om alt ser fint ut nå, kan vi ikke si noe sikkert om din evne til å få barn 5 år frem i tid.

Hva er fruktbarhetstester for menn?

Vi tilbyr sædprøver for menn som ønsker å sjekke sin fruktbarhet. Da ser vi blant annet på sæden og hvor raskt den svømmer i riktig retning.

Stadig flere menn tar kontakt for å undersøke sædkvaliteten sin. Dette er en enkel prøve som kan utføres selv om mannen ikke har startet aktiv prøving med en eventuell partner. Dersom dere har prøvd å bli gravide anbefaler vi å analysere sædprøven etter 6-12 måneder med aktiv prøving.

Hvordan får jeg hjelp, om jeg ikke blir gravid?

Dersom du har prøvd å bli gravid i 6-12 måneder uten suksess, ta kontakt. Dersom du har uregelmessige sykluser eller eggløsninger, kan du gjerne ta kontakt før det har gått 12 måneder. Er du over 35 år, anbefaler vi at du kommer til utredning allerede etter å ha prøvd i 6 måneder uten å lykkes. 

Som privat klinikk, vil vi likevel ikke stille noe krav til antall måneder du har prøvd å bli gravid for at du kan få utført en fertilitetsutredning. Er du bekymret eller i tvil om hva du skal gjøre, ta kontakt.

Lurer du på noe? Vi tar kontakt!

Legg igjen navn og telefonnummer, så tar vi kontakt med deg. Det er helt uforpliktende og du vil kunne spørre oss om det du eventuelt måtte lure på.

Vi kan også bistå med timebestilling for fertilitetssjekk eller en førstegangskonsultasjon.

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat Spiren?

Norges største fagmiljø

Volvat Spiren har et av landets mest erfarne miljøer innen fertilitetsbehandling. Kompetansen henger tett sammen med forskning, hvor vi er involvert i internasjonale forskningssamarbeid for å bidra til utviklingen innen assistert befruktning. 

Tilgjengelig der du er

Du er velkommen til oss for fertilitetsutredning og assistert befruktning. Vi er tilgjengelige for deg uansett hvor du er, med mulighet for å starte fertilitetsutredning på ditt nærmeste Volvat-senter. 

Ingen kø, ingen ventetid

Vi har korte ventetider og tar imot pasienter fra hele landet. Du slipper å stå i kø og kan komme i gang med behandling så tidlig som mulig.