Strever du med å bli gravid?

Jeg hører mange si at stress sikkert reduserer muligheten til å bli gravid.

04.04.2019

Når en har kommet dit i livet at man sammen med sin partner ønsker seg barn, opplever mange at det ikke er så enkelt å bli gravid som man har tenkt. Nesten ett av ti par vil oppleve at det ikke går som planlagt.

Med heldigvis er det er ingen holdepunkter for at stress og nervøse plager er årsak til at noen strever med å bli gravide. Selvfølgelig vil det kunne være noen du kjenner som har fortalt deg at med en gang de la barneønske til side og slappet av skjedde det. Da tenker jeg det ville skjedd uansett! Stress og bekymring er seg selv ubehagelig, men det betyr ikke noe i fruktbarhets-sammenheng.

Har dere har levd sammen og hatt regelmessig sex i et år uten å bli gravid er det naturlig å lure på om det kan være noe galt. Vi pleier å si at 90 % av unge, friske par oppnår graviditet i løpet av et år. Etter et år uten å lykkes er det naturlig å starte en utredning.

Mange ser for seg at dette er omfattende, tar lang tid og er dyrt. Virkeligheten er at en utredning kan gjøres raskt og billig, og hos mange vil man finne en forklaring på hva som er problemet.

Først og fremst er det nødvendig å gjøre en gynekologisk undersøkelse av kvinnen, inkludert ultralyd. Så er det nødvendig å ta hormonprøver (blodprøve) av henne.

Mannen kan så tidlig som mulig levere en sædprøve. Vi teller da spermier og ser om de beveger seg ordentlig. Eventuelt kan det til slutt være nødvendig å gjøre en kontrastundersøkelse av eggledere, for å finne ut om de er åpne (altså om egg og spermier kan treffes).

Hvis man under utredningen finner at kvinnen i forholdet har sjelden eller uregelmessig menstruasjon, er det som oftest et tegn på eggløsningen også er uregelmessig og sjelden. Og da blir det vanskelig å regne ut når man skal sex for å lage barn. Og hvis man har lange mellomrom mellom eggløsningen gir det færre muligheter til å lykkes enn om man har månedlig eggløsning.

Det finnes enkle og ganske effektive metoder for å fremme eggløsning, det er vanligvis snakk om tabletter i noen dager.

Hvis sædprøven viser lavt antall og redusert kvalitet er det gjerne årsak til parets infertilitet. Men så lenge man finner spermier i prøven er det godt håp om kunne få hjelp.

Noen par blir gravide av seg selv under utredningen og noen blir gravid etter en enkel tablettkur. Men for noen blir det det nødvendig med prøverørsbehandling. Det kommer jeg tilbake til i neste innlegg.

Ønsker du å vite mer om utredning eller trenger du en gynekologisk undersøkelse?

Bestill time hos en av våre dyktige gynekologer

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.