PDT-behandling med dagslys - fotodynamisk behandling

Fotodynamisk behandling (PDT-behandling) er en behandling som innebærer at uønskede syke celler i huden fjernes ved en fotokjemisk prosess. De friske cellene skånes.

Fotodynamisk behandling av hudkreft

Vi har lang erfaring med fotodynamisk terapi (PDT), hvor vi benytter oss av lysbehandling til å behandle enkelte former for hudkreft og solskadet hud.

Fordelene med PDT-behandling med dagslys er at en kan behandle flere områder i huden samtidig og det er svært lite smertefullt.

Vi behandler alle typer hudkreft, etter anerkjente og utprøvde metoder.

  • PDT med dagslys kan behandle enkelte former for hudkreft, i tidlige stadier
  • Relativ skånsom behandling og enkel å utføre
  • Kan behandle flere områder i huden samtidig og er lite smertefullt
  • Fotodynamisk behandling vil gi et kosmetisk godt resultat

Hvordan behandler vi hudkreft?

Hudkreft behandles med kirurgi, strålebehandling og fotodynamisk behandling (PDT). Disse metodene har som mål å helbrede. Metode velges utfra hudkreftens beliggenhet, størrelse og eventuelle andre sykdommer som kan påvirke behandlingen. Dette vil behandlende lege informere om.

Skånsom behandling 

Kirurgi og frysing er ofte tidkrevende behandlingsformer, og er metoder vi ofte bruker når det er snakk om mer avanserte former for hudkreft.

PDT er også effektivt mot tidlige stadier av hudkreft, og er en mer skånsom og avansert teknikk som kan erstatte de mer inngripende metodene. Vi benytter oss kun av en krem med virkestoff og lysterapi som ødelegger kreftceller og andre hudforandringer.

På denne måten unngår vi unødvendige arr og du ender samtidig opp med et kosmetisk godt resultat.

Hvordan fungerer PDT-behandling?

Ved fotodynamisk behandling (PDT-behandling) fjerner vi uønskede syke celler og kreftceller i huden ved en fotokjemisk prosess, som går ut på en krem- og lysbehandling. De friske cellene skånes.

Hudlegen starter behandlingen med å påføre en krem som påvirker cellene i huden slik at de blir mer lysømfintlige. Deretter bruker vi lysbehandling som ødelegger kreftcellene eller forstadier til kreftceller.

Behandlingen steg for steg

Vi anbefaler å sette av god tid på behandlingsdagen da behandlingen foregår i to faser.

Legen renser huden først og skraper av overflaten der solskadene er lokalisert, for å eksponere de syke hudcellene for lysbehandlingen. Deretter smøres en krem på som skal trenge inn i de skadede cellene i huden, slik at cellene blir mer lysfølsomme.

Innen 30 minutter blir du ført inn til d-PDT rommet på vår avdeling hvor du skal oppholde deg i 2 timer. Alle får en stoppeklokke slik at du lettere kan følge med på tiden.

De syke cellene tar opp virkestoffet i kremen, og når du sitter inne på d-PDT-rommet blir du utsatt for lys som aktiverer virkestoffet i de uønskede cellene slik at de blir ødelagt.

Fotodynamisk behandling tilbys året rundt

De fleste hudlegesentere utfører d-PDT-behandling om sommeren når solen skinner. Da er man avhengig av å utføre behandlingen de månedene det er en viss mengde dagslys.

Volvat har laget et eget d-PDT rom som gjør at vi kan tilby fotodynamisk behandling til våre pasienter året rundt uavhengig av vær.

Kan behandle flere områder i huden samtidig og er lite smertefullt

Fordelene med PDT-behandling med dagslys er at en kan behandle flere områder i huden samtidig og det er svært lite smertefullt.

Når vi bruker d-PDT-behandling kan vi benytte oss av dagslyset ute eller vårt d-PDT rom. På denne måten kan vi behandle flere områder i huden samtidig med minimal smerte.

Noen kan oppleve ubehag i form av en stikkende følelse i det behandlede området, men dette vil være vesentlig mindre smertefullt enn ved vanlig PDT-behandling hvor vi bruker en egnet lampe for området.

Fotodynamisk behandling vil gi et kosmetisk godt resultat

PDT med dagslys er effektivt mot tidlige stadier av hudkreft, og er en mer skånsom og avansert teknikk som kan erstatte de mer inngripende kirurgiske metodene, med et bedre kosmetisk resultat.

Sammenlignet med kirurgi som ofte etterlater arr, gir d-PDT lavere risiko for bivirkninger og arrdannelser fordi vi ikke skjærer i huden på samme måte. Derfor er denne behandlingsformen godt egnet for sensitive områder som hud på hender, hals og ansikt.

Hudforandringer som skyldes soling oppstår ofte på eksponerte områder på ansiktet, ører og hals, og dette er gjerne sensitive hud områder man vil unngå synlige arr.

d-PDT-behandling mot solskader i huden

Vi kan bruke d-PDT på solskader i huden, solare keratoser og enkelte former for hudkreft.

Solare keratoser oppstår stort sett på hudområder som er mye utsatt for soling, som hodepartiet/ansikt, bryst, armer, og lepper.

Behandlingen benyttes som oftest på hud på hender, hals og ansikt.

Etter oppholdet i dagslys

Overflødig krem vaskes/tørkes av etter oppholdet i dagslys. Resten av dagen anbefales det at du unngår soleksponering, og oppholder deg innendørs. Unngå sollys også gjennom vindusglass.

Om du likevel må oppholde deg utendørs etter behandling, anbefales bruk av høy solfaktor (faktor 50).

Effekt av d-PDT-behandling

PDT- behandling kan ha god effekt ved enkelte former for hudkreft. Men det er likevel viktig å følge opp utviklingen av det behandlende området gjennom regelmessige kontroller hos hudlegen.

Det er ingen behandling av solskader som i dag er 100% effektiv. Gode studier viser at d-PDT-behandling gir effekt på 70-90 % av solskadene.

Etter behandling

Basalcellekreft kontrolleres vanligvis 6 til 8 uker etter behandling. Videre oppfølging vurderes individuelt. Basalcellekreft oppstår ofte på nytt i nærheten, eller på andre steder i huden.

Plateepitelkreft, hvor svulsten har blitt fjernet, bør kontrolleres etter 3, 6 og 12 måneder, og deretter én gang i året i 5 år. Ved kontroll undersøkes det behandlede området for eventuelle nye svulster. Lymfeknutene som sitter i nærheten, blir også undersøkt. Kontrollen kan gjøres av fastlegen.

Behandling av hudområdet i dagene etterpå

Det kan oppstå rødme og irritasjon i behandlingsområdet i etterkant av behandlingen. Behandlingsområdet kan med fordel smøres med fuktighetskrem i dagene etter behandlingen. Dette holder huden smidig. 

Bruk krem med høy solfaktor de første 2-3 ukene etter behandlingen.

PDT-behandling med dagslys forutsetter først en konsultasjon

Dette for at hudlegen skal vurdere hvilken behandling du har mest nytte av.

Avtalt tid for konsultasjon og vurdering, eller kontakt oss for mer informasjon.

Konsultasjon hos hudlege

2 080,-

Priseksempel fra Bergen, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge hudlege hos Volvat?

Riktig behandling for deg

Vårt brede medisinske utvalg av hudbehandlinger tillater oss å skreddersy behandling til hver enkelt pasient.

Anerkjente leger

Hos oss jobber noen av Norges mest anerkjente hudleger, med spisskompetanse innen estetiske og medisinske behandlinger, laserbehandlinger og hudkirurgi.

Alle hudproblemer

Våre erfarne hudleger utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Vi hjelper deg dersom du plages med alt fra akne og problemhud, til solskader og fjerning av føflekker.