Behandling med dagslys (d-PDT)

Fotodynamisk behandling (PDT) er en behandling som innebærer at uønskede syke celler i huden fjernes ved en fotokjemisk prosess. De friske cellene skånes.

Fordelene med d-PTD er at en kan behandle flere områder i huden samtidig og det er svært lite smertefullt.

Behandlingen tilbys året rundt

De fleste hudlegesentere utfører d-PDT om sommeren når solen skinner. Volvat har laget et eget d-PDT rom som gjør at vi kan behandle våre pasienter året rundt uavhengig av vær.

Hvilke hudsykdommer behandles med d-PDT

d-PDT kan foreløpig kun brukes på solskader i huden, solare keratoser. Solare keratoser oppstår stort sett på hudområder som er mye utsatt for soling, som hodepartiet/ansikt, bryst, armer.

Blir alle kvitt solare keratoser ved en behandling

Det er ingen behandling av solskader som i dag er 100% effektiv. Gode studier viser at d-PDT gir effekt på 70-90 % av solskadene. Det er viktig å komme til kontroll noen måneder etter behandlingen for å sjekke hudtilstanden.

Hva skjer ved behandlingen?

Legen renser huden og skraper på huden der solskadene er lokalisert. Deretter smøres en krem på som skal trenge inn i de skadede cellene i huden.

Innen 30 minutter skal en være i d-PDT rommet hvor en skal oppholde seg i 2 timer. Alle får en stoppeklokke slik at tiden lettere kan følges.

Hva gjør du når oppholdet i dagslys er ferdig?

Overflødig krem vaskes/tørkes av etter oppholdet i dagslys. Resten av dagen anbefales det at du unngår soleksponering, og oppholder deg innendørs. Unngå sollys også gjennom vindusglass. Om du allikevel må oppholde deg utendørs etter behandling, anbefales bruk av høy solfaktor (faktor 50).

Hvordan skal hudområdet behandles i dagene etterpå?
Det kan oppstå rødme og irritasjon i behandlingsområdet i etterkant av behandlingen. Behandlingsområdet kan med fordel smøres med fuktighetskrem i dagene etter behandlingen. Dette holder huden smidig.

Bruk krem med høy solfaktor de første 2-3 ukene etter behandlingen.