PDT-behandling med dagslys Fotodynamisk behandling

Fotodynamisk behandling (PDT-behandling) er en behandling som innebærer at uønskede syke celler i huden fjernes ved en fotokjemisk prosess. De friske cellene skånes.

Fordelene med PDT-behandling med dagslys er at en kan behandle flere områder i huden samtidig og det er svært lite smertefullt.

Fotodynamisk behandling tilbys året rundt

De fleste hudlegesentere utfører d-PDT-behandling om sommeren når solen skinner. Volvat har laget et eget d-PDT rom som gjør at vi kan tilby fotodynamisk behandling til våre pasienter året rundt uavhengig av vær.

d-PDT-behandling mot solskader i huden

d-PDT kan foreløpig kun brukes på solskader i huden, solare keratoser. Solare keratoser oppstår stort sett på hudområder som er mye utsatt for soling, som hodepartiet/ansikt, bryst, armer, og lepper. Behandlingen benyttes som oftest på hud på hender, hals og ansikt.

Effekt av d-PDT-behandling

Det er ingen behandling av solskader som i dag er 100% effektiv. Gode studier viser at d-PDT-behandling gir effekt på 70-90 % av solskadene.

Det er viktig å komme til kontroll noen måneder etter behandlingen for å sjekke hudtilstanden.

Selve behandlingen

Legen renser huden og skraper på huden der solskadene er lokalisert. Deretter smøres en krem på som skal trenge inn i de skadede cellene i huden, og således blir cellene mer lysfølsomme.

Innen 30 minutter skal en være i d-PDT rommet hvor en skal oppholde seg i 2 timer. Alle får en stoppeklokke slik at tiden lettere kan følges. d-PDT-rommet utsetter cellene for lys som ødelegger de skadede cellene. 

Etter oppholdet i dagslys

Overflødig krem vaskes/tørkes av etter oppholdet i dagslys. Resten av dagen anbefales det at du unngår soleksponering, og oppholder deg innendørs. Unngå sollys også gjennom vindusglass.

Om du allikevel må oppholde deg utendørs etter behandling, anbefales bruk av høy solfaktor (faktor 50).

Fotodynamisk behandling vil gi et kosmetisk godt resultat.

Behandling av hudområdet i dagene etterpå

Det kan oppstå rødme og irritasjon i behandlingsområdet i etterkant av behandlingen. Behandlingsområdet kan med fordel smøres med fuktighetskrem i dagene etter behandlingen. Dette holder huden smidig.

Bruk krem med høy solfaktor de første 2-3 ukene etter behandlingen.

PDT-behandling med dagslys forutsetter først en konsultasjon

Dette for at hudlegen skal vurdere hvilken behandling du har mest nytte av.

Avtalt tid for konsultasjon og vurdering, eller kontakt oss for mer informasjon.

Time hos
oss

Hvorfor velge hudlege hos Volvat?

Riktig behandling for deg

Vårt brede medisinske utvalg av hudbehandlinger tillater oss å skreddersy behandling til hver enkelt pasient.

Anerkjente leger

Hos oss jobber noen av Norges mest anerkjente hudleger, med spisskompetanse innen estetiske og medisinske behandlinger, laserbehandlinger og hudkirurgi.

Alle hudproblemer

Våre erfarne hudleger utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Vi hjelper deg dersom du plages med alt fra akne og problemhud, til solskader og fjerning av føflekker.