Du må ikke ha det sånn

– Det jeg har hørt av min mor og hennes generasjon, er at hormonbehandling var farlig og at man bare måtte stå i det.

Stine gruer seg ikke lenger til overgangsalderen

"Jeg fikk inntrykk av at det bare var sånn vi skulle ha det en stund, men det er ikke sant"

Man lærer gjerne om menstruasjon, graviditet, småbarnstiden og alle disse fasene vi kvinner skal gjennom i løpet av livet, men overgangsalderen er en liten glipp.

Det er mye man må finne ut av selv – man søker på internett og leter etter informasjon, men så finner man ut at det er skrevet svært lite om kvinner i overgangsalderen. Sammenlignet med den informasjonen jeg har fått fra mine venninner og gynekologen min, synes jeg ikke det er god nok informasjon der ute.

Jeg har sett hvordan min mor hadde det, og sånn vil jeg ikke ha det når min tid kommer. Min mor hadde en ganske heftig overgangsalder som varte i mange år, og hun slet med intense hetetokter. Det jeg har hørt av min mor og hennes generasjon, er at hormonbehandling var farlig og at man bare måtte stå i det.

Den gang var hormonbehandling sett på som kreftfremkallende og skummelt, så det var ikke et alternativ. Overgangsalderen var noe man heller ikke snakket så mye om, fordi det bare var en sånn «kvinnegreie» man måtte gjennom. Jeg fikk inntrykk av at det bare var sånn vi skulle ha det en stund, men det er ikke sant. Nå vet vi at det er god hjelp å få – du må ikke ha det sånn.

Stort samtaleemne blant venninner

Blant mine venninner er dette et stort tema. Når den første av oss kom i overgangsalderen, var det veldig overraskende at vi allerede var kommet dit. Det har blitt et stort samtaleemne og det er til stor hjelp for oss andre, for nå vet vi at vi må oppsøke hjelp tidlig for å unngå de verste plagene.

Man kan være i forkant og starte med hormonell behandling før de største plagene melder seg. Vi vet at det er god behandling å få – trygg behandling, og man trenger ikke å gå og kjenne på alle disse plagene i sammenheng med overgangsalderen.

Kunnskapsnivået i venninnegjengen før de første kom i overgangsalderen, var veldig lav. Én venninne trodde hun hadde begynt å slite psykisk på grunn av sine symptomer – hun gråt veldig lett, var kjempetrøtt, sliten og hadde dårlig nattesøvn. Det viste seg til slutt at det var overgangsalder, og da fikk hun god hjelp.

De første symptomene som jeg merket hos mine nærmeste venninner var humøret, og at de tok lett til tårene. De kjente ikke seg selv igjen lenger, og min første tanke var heller ikke at dette var overgangsalder. Man begynner gjerne å grave litt og spør om de har det bra hjemme og på jobben. Barn har begynt å flytte hjemmefra og man tenker at det kan spille inn på psyken – man prøver å lete etter en forklaring til at man føler det sånn.

Men så kommer disse klassiske symptomene som hetetokter og nattesvette, og da skjønner man at man må oppsøke lege.

Aha-opplevelse etter hormonbehandling

Jeg opplevde når mine venninner ble satt på riktig behandling og fikk riktig dose, så fikk jeg tilbake mine gode venninner. Det opplevde de også selv i ekteskap, familiære sammenheng og blant andre venninner.

Etter hormonbehandling får man en slags aha-opplevelse av «Oi, dette her fungerer faktisk». Man blir litt oppgitt og irritert og tenker «hvorfor blir vi ikke opplyst om dette tidligere»? Vi kunne unngått de verste symptomene, hvis vi hadde fått god nok informasjon i forkant og oppsøkt hjelp mye tidligere.

Alle kvinner skal gjennom det

Jeg har snakket med gynekolog som har fortalt meg at alle kvinner skal gjennom overgangsalderen, og at det er et tidsrom hvor dette ofte oppstår i, så da er det ikke nødvendig å vente med behandling til man begynner å slite betydelig. Man kan være i forkant og starte med hormonell behandling før de verste plagene melder seg. Så jeg har bestemt meg for at jeg skal gjøre det.

Manglende informasjon om overgangsalder

Jeg har lært mest om overgangsalderen fra venninner som har gått gjennom den selv, og i etterkant av det søker man gjerne selv på internett. Men jeg synes ikke man får veldig god informasjon der, sammenlignet med mine venninners opplevelser.

Den informasjonen som gynekologen ga meg, var ganske motstridende til mye av den informasjonen jeg søkte opp på egen hånd på internett. Gynekologen opplyste meg om at hormonell behandling var trygt, noe som var nytt for meg. Jeg trodde det var én behandling som var lik for alle, men har nå lært at man kan tilpasse behandling til enhver kvinnes behov med både spray og plaster, og ikke bare hormontabletter.

Hormonell behandling har jeg tidligere forbundet med kreft. Vi har blitt opplært til at dette skal man være litt skeptisk til. Men etter hvert som mange av mine venninner har opplevd effekten av hormonbehandling og fått god informasjon, så oppdaget vi at det faktisk gikk helt fint og ikke var farlig.

Føler seg forberedt

Jeg gruer meg ikke lenger til overgangsalderen nå. Jeg gjorde det i mange år på bakgrunn av hva min mor gikk gjennom, og man sier ofte at man ligner sin mor. Men etter god informasjon fra både venninner og gynekolog om overgangsalder, så tenker jeg at dette skal jeg klare.

Nå føler jeg meg veldig godt forberedt til å møte overgangsalderen – jeg har bestemt meg for at jeg ikke skal vente med behandling til alle symptomene dukker opp samtidig, og være i forkant.

Ansatt hos Volvat

Stine er ansatt ved Volvat Medisinske Senter. Våre ansatte er medlem av Volvat og mottar helsetjenester på lik linje med våre øvrige medlemmer. Hun har selv valgt å dele sin historie og mottar ikke honorar for dette, på lik linje med andre av våre pasienter som har stått frem med sine historier.

Time hos
oss

Verdt å vite

Alle kvinner skal gjennom det

Overgangsalderen er noe alle kvinner skal gjennom, og er en helt naturlig del av livet. Våre gynekologer kan gi deg innsikt i hvilke muligheter du har og hva som skjer i kroppen. Jo mer du vet, jo bedre rustet er du til å håndtere de nye utfordringene som dukker opp.

Det finnes hjelp å få

Våre erfarne eksperter på kvinnehelse står klare til å hjelpe deg med dine utfordringer knyttet til overgangsalderen. Husk at du ikke må akseptere plagsomme symptomer som en del av din nye hverdag, og at du ikke skal ha det vondt.

pregnancy-vagina

Din kropp og ditt valg

Hver kvinne må kjenne på sine egne behov og velge den behandlingsformen som passer en selv best – vi ønsker å bidra med å informere om overgangsalderen og veilede deg gjennom denne fasen av livet så godt vi kan.