Anorektoskopi

Ano-rektoskopi er undersøkelse av endetarmen med to forskjellige endoskopiske instrumenter. Undersøkelsen anbefales for alle som har symptomer fra endetarmen.

Ano-rektoskopi er undersøkelse av endetarmen med to forskjellige endoskopiske instrumenter. Undersøkelsen anbefales for alle som har symptomer fra endetarmen. Symptomer kan være blod fra endetarm (i toalett eller på papir), smerter, kløe, ubehag, kul ved endetarmsåpningen eller endring i avføringsmønsteret.

Forberedelser

Endetarmen må tømmes før undersøkelsen for å oppnå god oversikt og god kvalitet på undersøkelsen. Informasjon om hvordan du skal tømme tarmen får pasienten tildelt ved bestilling av time.

For tømming brukes et Klyx (engangsklyster) som settes om kvelden dagen før undersøkelsen. Undersøkelsesdagen gjentas prosedyren 1-2 timer før undersøkelsen. Klyx kjøpes på apotek uten resept.

Gjennomføring

Ano-rektoskopi er ikke i seg selv en smertefull undersøkelse.  Hvis sykdom i endetarmsåpningen i seg selv gir smerter, kan undersøkelsen øke disse. I slike tilfeller kan undersøkende lege anbefale utsettelse av undersøkelsen. Undersøkelsen gjennomføres av kirurg med lang erfaring.

Med rektoskop som er ikke mye tykkere en finger, får en oversikt over slimhinnene i endetarmen (rektum) opp til 15-20 cm.  Man kan ta prøver fra slimhinnen uten at dette gir smerter for pasienten.  Det er da viktig at pasienten har med oversikt over  medikamenter som han/hun bruker, spesielt viktig er informasjon om blodfortynnende medikamenter.

Med anoskop undersøkes nederste del av endetarmen (anal-kanalen).  Anoskopet er like tykt som rektoskopet, men går kun 10 cm opp. For å se etter hemorrhoider og andre lidelser i analkanalen blir pasienten bedt om å presse mens undersøkelsen pågår. Undersøkende lege informerer om dette fortløpende.

Etter undersøkelsen

Informasjon om funn gis straks etter undersøkelsen. Dersom det tas prøver, tar det vanligvis 2-4 uker før disse er besvart.

Ano-rektoskopi

4 230,-

Priseksempel fra Oslo, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.