Kul eller hevelse i pungen

Kul eller hevelse i pungen har som oftest en godartet bakgrunn. Forekomsten bør alltid undersøkes av en urolog for å utelukke at det dreier seg om en mer alvorlig tilstand.

Hva kan kul i pungen være?

Ofte dreier dette seg om et vannbrokk (hydrocele) eller et sædbrokk (varicocele), og selv om dette er helt uskyldige lidelser, kan de vokse seg såpass store at det gjør vondt i pung og testikler. Urologene våre tilbyr enkle inngrep for disse tilstandene.

Vannbrokk (hydrocele)

Et vannbrokk, også kalt hydrocele, føles som en glatt og rund "gummiball-aktig" kul i pungen. Hydrocele er en væskeansamling i hinnen rundt testikkelstrengen og selve testikkelen. Hos noen kan de bli så store at det gjør vondt i pungen og testiklene. Årsaken er ofte ukjent, men kan følge av lokale lidelser i pungen som infeksjon eller svulster. Hydrocele kan forekomme i alle aldre, men er vanligst hos små gutter og eldre menn.

Symptomer på vannbrokk (hydrocele)

Det vanligste symptomet er en forstørret eller hevet pung, men man kan også ha trykksymptomer eller smerter i pungen. Hvis man har plager eller synes det er kosmetisk sjenerende er det grunnlag for operasjon. Et alternativ til operasjon kan være å tømme ut vannbrokket og sprøyte inn/injisere et stoff som skal få den innerste hinnen til å klebe seg til testikkelen. Dette er for å hindre at det igjen kan samle seg væske i området. Hydrocele er en ufarlig tilstand og skader ikke testikkelen, men den kan bli ganske stor.

Operasjon av vannbrokk

Operasjon for hydrocele tar ca. 30 minutter og utføres i full narkose. Inngrepet utføres ved at legger et lite snitt i pungen. Her tømmer man ut væsken og fjerner den væskefylte lommen, så den aktuelle væskeansamlingen ikke kan komme igjen. Såret sys igjen med tråd som løses opp av seg selv.

Sædbrokk (spermatocele)

Sædbrokk (spermatocele) er en cystedannelse ved bitestikkelen eller sædlederen. De væskefylte cystene dannes i kanalene som forbinder testikkelen og bitestikkelen. Cystene er godartede og behandles hvis de gir symptomer/plager.

Cystene inneholder sædvæske og sædceller og det vil ofte være flere små cyster, som tilsammen kan bli ganske store, fordi væskeinnholdet gradvis øker. Cyster i bitestikkelen er alltid godartede og tilstanden er derfor ufarlig. Etter 40 årsalderen vil mange menn oppleve å få en eller flere slike cyster. Urologen vil kunne kjenne cysten og vil gjøre en ultralydundersøkelse av pungen for å bekrefte diagnosen og utelukke annen sykdom.

Symptomer på sædbrokk (spermatocele)

Sædbrokk gir sjelden symptomer. Vanligvis oppdager mannen en kul som er en hevelse i den bakerste, øverste delen av den ene eller begge bitestiklene. Tilstanden krever sjeldent behandling med mindre cystens størrelse gir ubehag.

Behandling av sædbrokk

Vanligvis må man gjøre en operasjon, men i noen tilfeller kan cysten tappes med en nål.

Under inngrepet legges et lite snitt på siden av pungen, hvor sædbrokket forsiktig løsnes fra omkringliggende strukturer, så disse ikke kommer til skade. Testiklenes sædproduksjon kan påvirkes av operasjonen ved at denne minsker eller opphører, men dette medfører ikke sterilitet dersom den andre testikkelen er normal.

Konsultasjon

2 540,-

Priseksempel fra Bergen, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge urolog hos Volvat?

Erfarne spesialister

Våre dyktige og erfarne urologer utreder og behandler både kvinner og menn for de fleste lidelser i urinveier og genitalier. 

Alle urologiske plager

Vi kan tilby alt fra utredning av benigne lidelser, og mindre kirurgisk inngrep som sterilisering og operasjon av trang forhud, til avansert utredning av kreftsykdom i urinveiene og større urologisk kirurgi i full narkose.

Tilpasset deg

Tegn på urinveisinfeksjon og bekkenbunnsplager kan utvikle seg ulikt fra person til person – derfor tolker vi symptomer innenfor dine personlige rammer og tilpasser behandling deretter.