Vaksine ved flåttbitt

Ved varmere og lysere vær oppholder vi oss mer ute, og mange ferierer langs den vakre, norske kysten i sommermånedene. Ikke glem å beskytte deg og dine mot flått.

Barn og voksne som ferdes mye i skog og mark, spesielt i sørlige kyststrøk, bør vurdere TBE-vaksinasjon. Vi hjelper deg!

Hva er skogflåttencefalitt?

Skogflåttencefalitt kalles også Tick Born Encephalitis (TBE). Sykdommen smitter mennesker via flåttbitt. Vaksinen beskytter kun mot TBE-viruset, ikke mot selve flåtten.

En del av de som smittes får influensalignende symptomer, mens noen får et svært alvorlig sykdomsforløp (hjernehinne, hjernebetennelse eller ryggmargsbetennelse). Det finnes ingen behandling mot TBE, men vaksinen beskytter godt.

Hvem bør vaksineres mot TBE?

TBE-vaksine bør vurderes til barn og voksne som ferdes mye i skog og mark, og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått, spesielt langs kysten i områder der det er rapportert tilfeller av skogflåttencefalitt.

Det er funnet TBE-virus i flått i enkelte områder langs hele kysten nord til Helgeland. Selv om smitte til mennesker hittil har skjedd bare i sørlige kyststrøk, kan det være risiko for smitteoverføring der det finnes TBE-infiserte flått.

Hvordan foregår vaksinasjonen?

Vaksinen gis som en sprøyte i overarmen, og består i første omgang av 3 doser. Det bør helst gå 1 til 3 måneder mellom første og andre dose. Tredje dose bør tas 5 – 12 måneder etter andre dose.

Deretter anbefales påfyll etter 3 år og videre hvert 5. år. Etter fylte 60 år anbefales det revaksinering hvert 3. år.

Hurtigvaksinasjon med beskyttelse etter 14 dager

Hvis det er behov for rask beskyttelse kan man ta hurtigvaksinasjon, det vil si at dose 2 tas 14 dager etter første dose.

Beskytter TBE-vaksinen mot Borreliose?

Nei. Bakteriesykdommen Borreliose overføres også gjennom flåttbitt, men den finnes det per i dag ingen vaksine mot.

Pris for vaksinering

Pris per vaksine
Skogflått-encephalitt (Ticovac), voksen420,-
Skogflått-encephalitt (Ticovac), barn400,-
Konsultasjon per person
Voksen480,-
Barn, student eller gruppe (4 eller flere)370,-
Administrasjonsgebyr per vaksine170,-

Få hjelp med vaksinasjon

Se priser og bestill time hos  vaksinasjonsklinikken

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.