Reisevaksine

Skal du på ferie til utlandet? Volvat Vaksinasjonsklinikk tilbyr alle typer reisevaksiner og gir forebyggende råd og helseinformasjon før reisen.

Ikke la sykdom ødelegge ferien, og husk at barn, eldre og gravide er mer utsatt. Spør spesialistene hos Volvat om råd for å sikre en vellykket og bekymringsfri reise.

Bestill time tidlig

Det er veldig uheldig å få ødelagt en etterlengtet ferie med diaré, oppkast og feber.

Husk å bestille time til reisevaksine minst fire uker før avreise. Det tar ofte én til to uker før vaksinene gir full beskyttelse, og noen vaksiner krever flere doser over tid for å få full virkning. En tidlig konsultasjon sikrer at du har nødvendig beskyttelse før du reiser.

Akkurat hvilke vaksiner du trenger er avhengig av hvilket land du skal til og hvor lenge du skal være der. Vi hjelper deg med å kartlegge hvilke vaksiner som er aktuelle for deg og din reise. 

Sesong- og destinasjonsspesifikke vaksiner

Noen vaksiner, som for influensa, er sesongbestemte, mens andre, som for TBE (skogflåttbåren encefalitt), er relevante for reisende til spesifikke geografiske områder.

I tillegg er gulfebervaksinasjon et krav for innreise til mange land i Afrika og Sør- og Mellom-Amerika. Dette kan også gjelde reisende som kommer fra eller mellomlander i land med risiko for gulfebersmitte. Det internasjonale vaksinasjonssertifikatet for gulfeber blir gyldig 10 dager etter vaksinasjon og varer nå livet ut, i henhold til de nyeste retningslinjene. 

Generelt bør alle være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt.

Listen over typiske reisevaksiner kan variere avhengig av destinasjon, oppholdets varighet og aktiviteter under reisen, men noen vanlige vaksiner som ofte blir anbefalt er:

Hepatitt A-vaksine

Anbefales til de fleste reisemål utenom Vest-Europa, Nord-Amerika, Australia og New Zealand, spesielt i land med lav hygiene.

Hepatitt B-vaksine

Anbefales for reiser til områder med økt risiko for smitte gjennom blod eller seksuell kontakt.

Gulfeber-vaksine

Nødvendig for innreise til enkelte land, spesielt i Afrika og Sør-Amerika. Krever internasjonalt vaksinasjonssertifikat.

Tyfoidfeber-vaksine

Anbefales for reiser til områder der risikoen for å bli smittet gjennom mat og vann er høy. Det er smitterisiko i Afrika, Asia, Mellom- og Sør-Amerika og Sørøst-Europa. 

Rabies-vaksine

Anbefales for reisende til områder med høy risiko for rabies, spesielt hvis man planlegger aktiviteter som øker risikoen for dyrebitt.

Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio-vaksine

Påfyll av denne vaksinen anbefales hvert tiende år. Disse sykdommene forekommer fortsatt enkelte steder i Europa, Afrika og Asia, og derfor er det viktig å ha fått oppfriskningsdose før avreise. 

Japansk encefalitt-vaksine

Anbefales for reiser til Øst- og Sørøst-Asia, spesielt ved lengre opphold eller besøk til rurale områder.

Meningokokksykdom-vaksine

Anbefales for reiser til områder med utbrudd av meningokokksykdom, inkludert pilegrimsreiser som Hajj i Saudi-Arabia.

Skogflåttencefalitt (TBE)-vaksine

Anbefales for reiser til områder med høy forekomst av TBE, spesielt i Europa, områder ved Østersjøen og 

Malariaforebygging-vaksine

Profylaktisk behandling er nødvendig for reiser til malariaendemiske områder.

Velkommen til oss

Vaksinasjonsklinikken drives av erfarne sykepleiere og leger med spesialkompetanse på reisemedisin. Under en konsultasjon tar vi alltid utgangspunkt i reiseruten din før vi setter opp et vaksineprogram tilpasset din helsetilstand og eventuelle risikofaktorer. 

Vi tar hensyn til alt fra reisemål og lengde, til boforhold og personlige helseforhold, for å skreddersy et vaksineprogram med evt. malariamedisiner som sikrer deg den beste beskyttelsen på reisen.  

Hvis du har spørsmål om hvilke vaksine du trenger, hjelper vi deg med viktig informasjon og de nødvendige reisevaksinene for din destinasjon for å sikre en vellykket og bekymringsfri reise. 

Gjennom barnevaksinasjonsprogrammet blir de fleste av oss vaksinert mot en hel rekke sykdommer. Per i dag gjelder dette hele 13 sykdommer. Noen av disse vaksinene må vi ta på nytt i voksen alder med oppfriskningsdoser hvert 10. år. Dette gjelder f.eks. difteri, stivkrampe, kikhoste og polio som også bør tas før man reiser til enkelte steder i utlandet. 

Se priser for vaksinasjon

En god forberedelse gir en tryggere reise

Hvilke vaksiner du eller barna dine har fra før finner du i «mine vaksiner» på helsenorge.no. Her har barnevaksinasjonsprogrammet vært registrert siden 1995 og reisevaksiner fra 2011.

Vær oppmerksom på at noen vaksinasjonsråd kan endre seg, og derfor er det lurt å følge med på FHI sine oppdaterte reiseråd hver gang du skal reise til utlandet. 

Les mer på Folkehelseinstituttet sine nettsider:

Smittevernråd og vaksiner for deg som skal ut å reise (FHI.no)

Noen gode råd på reisen

 • Ikke drikk springvann
 • Vær forsiktig med å kjøpe vann av selgere på gaten eller på stranden
 • Spis helst kokt eller stekt mat
 • Unngå rå salater, spis kun frukt med skall
 • Husk god håndhygiene
 • Unngå sår og rifter
 • Ha alltid med plaster
 • Kontakt lege ved dyrebitt
 • I malariaområde; bruk malariaprofylakse og myggmidler
 • Ved diaré: drikk rikelig for å erstatte væsketap
 • Unngå bading i elver og innsjøer i Afrika

Reiseråd for spesielt utsatte grupper 

Vi tilbyr spesifikke reiseråd for eldre, barn, gravide, og de med medisinske tilstander. I tillegg til å sørge for påfyll av vaksiner, kan vi også hjelpe deg med å planlegge reisemål etter helsetilstand. Vårt mål er å sikre at alle reisende er godt forberedt og beskyttet.

Råd til eldre om reise og vaksine

 • Sørg for å få påfyll av tidligere vaksiner fra barnevaksinasjonsprogrammet
 • Ta anbefalte vaksiner til reisemålet
 • Ha alltid faste medisiner i håndbagasjen
 • Sørg for reiseforsikring som inkluderer luftambulanse
 • Sørg for tilstrekkelig væsketilførsel
 • Ta malariatabletter der dette er nødvendig (malaria har mye høyere dødelighet hos eldre enn hos yngre mennesker)
 • Planlegg reisemål som er tilpasset helsetilstanden din. Høy temperatur kan for eksempel være et problem ved hjertesvikt

Eldre som bruker vanndrivende medisiner bør drikke rikelig. Sparsom vannlating kan være tegn på uttørring. Eldre mennesker har mindre å gå på når det gjelder væske- og elektrolyttbalansen og har dårligere nyrefunksjon. En kraftig diaré kan derfor være farlig, og mat- og vannhygiene blir ekstra viktig. 

Råd til barn om reise og vaksine

 • Små barn under seks år og spedbarn er mer utsatt for sykdom enn eldre barn, og derfor kreves det mer planlegging ved reise
 • Kok all mat og drikke
 • Unngå iskrem som ikke er fabrikkpakket
 • Ta med glukose-elektrolyttpulver for å erstatte væsketap ved diaré og oppkast
 • Beskytt småbarn med høy solfaktor og bruk alltid hodeplagg i sola
 • Ha med våtservietter til vask
 • Stell sår og rifter
 • Ha med sårdesinfiserende middel og plaster

Råd til gravide om reise og vaksine

 • Unngå reiser til land hvor vaksine og malariaprofylakse er aktuelt (velger du å reise likevel, må du ta aktuelle vaksiner og profylakse)
 • Gravide kan ikke vaksineres mot gulfeber, meslinger og BCG
 • Unngå rått kjøtt, salater og vann fra springen
 • Unngå kontakt med katter. Det er spesielt viktig med god håndhygiene pga. faren for toxoplasmose (parasitt)
 • Gravide er utsatt for blodpropp ved flyreiser, så bruk av støttestrømper er derfor viktig

Råd til reisende med medisinske tilstander

 • Oppbevar livsviktige medisiner i håndbagasjen for hele oppholdet
 • Vær oppmerksom på dosering pga. tidsforskyvninger
 • Diabetikere må huske å ta med insulin for hele oppholdet

Etter hjemkomsten

Selv etter at du har komme hjem fra reisen, er det viktig å være oppmerksom på helsen din. Hvis du opplever feber eller andre symptomer, spesielt etter besøk i malariaområder, bør du kontakte lege umiddelbart. 

Reisevaksinasjon er en viktig del av reiseforberedelsene dine, og er laget for å beskytte deg mot mulige helsefarer i utlandet. Ved Volvat Vaksinasjonsklinikk er vi dedikert til å gi deg den informasjonen og beskyttelsen du trenger for en trygg reise. Ta kontakt med oss i god tid før din neste reise for en konsultasjon og vaksinasjon tilpasset dine behov. God reise!

Få hjelp med vaksinasjon

Se priser og bestill time hos  vaksinasjonsklinikken

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.