Vaksine mot helvetesild (herpes zoster)

Sykdommen

Helvetesild (også kjent som herpes zoster) er et smertefullt utslett som karakteriseres ved små blærer i huden. Smertene kan være meget intense – derav navnet helvetesild.

Det anslås at en av fire som har hatt vannkopper, vil utvikle helvetesild. I Norge rammes rundt 13 000 personer hvert år.
Risikoen øker ved stigende alder og ved nedsatt immunforsvar.

Helvetesild oppstår ved reaktivering av det viruset som gir vannkopper. Hvis du engang har hatt vannkopper blir viruset værende i kroppen og kan reaktiveres senere i livet dersom ditt immunforsvar svekkes på grunn av alder eller sykdom. Helvetesild kan utløses av blant annet sykdom, stress eller psykisk belastning. Man kan få helvetesild mer enn en gang i livet. Bare de som allerede har hatt vannkopper kan få helvetesild. Du kan ikke smitte andre når du ikke har utbrudd. Om du aldri har hatt vannkopper, kan nærkontakt med blemmene gi smitte.

Helvetesild går som regel over av seg selv etter ca. 3 – 4 uker, og de fleste kommer seg uten varige men. I noen tilfeller varer derimot smertene etter at utslettet er borte. Dette kalles postherpetisk nevralgi. Eldre med helvetesild har høyere risiko for postherpetisk nevralgi, de har mer intense smerter og over lengre tid enn yngre mennesker. I sjeldne tilfeller kan man få helvetesild i øyet, og det er en alvorlig situasjon som i verste fall kan føre til hornhinnebetennelse, regnhinnebetennelse, grønn stær eller skader på øyet. I sånne tilfeller er det viktig å oppsøke lege raskt.

Hverken sunn mat eller regelmessig mosjon kan forebygge helvetesild. Hvis du får symptomer og tar kontakt med lege innen 3 dager etter at symptomene oppstår, er det mulig å få antiviral behandling som kan dempe symptomene ved utbrudd.

Vaksiner

Er du over 50 år, eller har særlig risiko for å få helvetesild er det mulig å forebygge med vaksine.

Det finnes to godkjente vaksiner mot helvetesild i Norge.

Zostavax

Zostavax er en levende svekket vaksine som har vært tilgjengelig siden 2006. Denne er for personer over 50 år uten svekket immunforsvar. Den gis i en dose og gir ca. 60% beskyttelse. Kan ikke gis til personer som er immunsupprimerte eller som har immunsvikt.

Shingrix

Shingrix er en ny tilgjengelig vaksine fra 2022. Den er en rekombinant subenhet-vaksine med adjuvans. (Ikke levende vaksine).

Den kan gis til personer over 50 år og til personer fra 18 år med økt risiko for helvetesild. Den gis i to doser med 2 måneders intervall.

Den gir opp til 98 % beskyttelse og det er foreløpig vist beskyttelse med varighet i opptil 10 år etter vaksinasjon. Det finnes foreløpig ingen data om behov for revaksinasjon.

Vaksinen kan gis til personer med nedsatt immunforsvar og immunsupprimerte.

Pris for vaksinering

Pris per vaksine
Helvetesild (Shingrix)2 060,-
Konsultasjon per person
Voksen480,-
Barn, student eller gruppe (4 eller flere)370,-
Administrasjonsgebyr per vaksine170,-

Få hjelp med vaksinasjon

Se priser og bestill time hos  vaksinasjonsklinikken

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.