Mestring av bekymring

Å leve med bekymring og usikkerhet tærer på de fleste. Ikke alle vet at man ikke trenger det. Å mestre bekymring er noe som krever en del øving, og når man etter hvert får det til, har man frigjort en god del energi som kan brukes til noe som er mye mer produktivt og hyggeligere. Vår psykologspesialist gir oss noen gode råd for hvordan vi kan håndtere vanskelige tanker.

04.12.2020

Mange jeg snakker med har fått nye ting å bekymre seg for, og gir uttrykk for at bekymringene begynner å ta større og større plass.

Bekymring er en tankeprosess som krever mye mental energi, den gjør oss stresset og urolig, og kan ta fra oss både matlyst og nattesøvn. Likevel bekymrer de fleste seg fra tid til annen, og noen mer enn andre.

Bekymring kan føles ukontrollerbart, men er det virkelig det?

Svaret er ofte nei. Problemet ligger kanskje heller i at vi forsøker å ta kontroll over de negative tankene våre på måter som er uheldige for oss på lang sikt.

Hva om du neste gang du begynner å bekymre deg, bestemmer deg for å møte tankene på en litt annen måte enn du pleier?

Dette er noe som krever en del øving, men det er slett ikke umulig, og når du etter hvert får det til, har du fått frigjort en del energi som kan brukes til noe som er mye mer matnyttig enn å bekymre seg!

Her er noen tips til hvordan du kan komme i gang

1. Aksept innover:

Prøv å akseptere at tanker dukker opp, også de man ikke har lyst til å ha der. Om man prøver hardt å få dem bort, signaliserer man til kroppen at de er viktige, og sjansen øker for at de kommer tilbake oftere.

2. Fokus utover:

Det å akseptere at ubehagelige tanker er i bevisstheten vår, trenger ikke innebære at vi lytter til dem eller involverer oss i dem. Tenk at bekymringene er som en kjip radiokanal som spiller dårlig musikk. Behandle dem som bakgrunnsstøy og vend fokuset ditt ut av kroppen og over på ting du kan se eller høre rundt deg.

3. Utsett bekymringene:

I stedet for å ta bekymringstelefonen når den ringer, bestem deg heller for å ringe den opp igjen senere. Sett av 15 minutter tidlig på kvelden som du kaller ”bekymringskvarteret”. Her kan du gå gjennom, og vie oppmerksomhet til de bekymringene som har dukket opp i løpet av dagen. Dersom du trenger det, da.

Ofte vil man erfare at ting ikke føles like viktig noen timer senere, som det det gjorde da bekymringstelefonen først ringte…

Ønsker du å snakke med en psykolog?

Bestill time hos psykolog eller les mer om våre psykologi-tjeneste.

 

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.