Forkjølelse, influensa, allergi eller korona?

Det er høst og høysesong for forkjølelse og influensa, i tillegg befinner vi oss midt i en pandemi. Dersom du plages av feber, hoste, sår hals eller tett, rennende nese, kan det være vanskelig å vite hva det skyldes. Symptomene på korona, forkjølelse, influensa og allergi ligner ofte på hverandre. I denne artikkelen lærer du hvilke symptomer som er mest fremtredende ved de ulike tilstandene.

13.11.2020

Vanlige symptomer på korona

Covid-19 er en luftveissykdom forårsaket av koronaviruset. Vanligvis vil man noen dager etter smitte oppleve symptomer som tørrhoste og irritasjon i halsen. Noen får feber og tung pust etter en stund.

Andre vanlige symptomer er svekket lukte- og smaksans, hodepine og slapphet. Det er også rapportert om tilfeller der man er kvalm, får magesmerter og diaré.

Nysing og tett og rennende nese er mindre vanlig om man er smittet av coronavirus.

Lurer du på om du har korona, eller ønsker en legeundersøkelse av dine symptomer på korona?

Forkjølelse eller korona?

Forkjølelse er en akutt luftveisinfeksjon forårsaket av ulike virusarter, for eksempel rhinovirus. Typiske symptomer på forkjølelse er vond hals, tett nese, snørr og nysing.

Små barn som er forkjølet, vil noen ganger kunne få kortvarig feber. Dette er ikke like vanlig hos voksne. Det samme gjelder tung pust når man hviler, samt muskelverk.

Andre, mer vanlige symptomer er hodepine og nedsatt lukt- og smakssans på grunn av tett nese.

Influensa eller korona?

Influensa er en akutt luftveissykdom som skyldes ulike influensavirus. Det er vanlig at man først opplever irritasjon i halsen og noe hoste, før man etter hvert får feber og muskelverk.

Det er vanlig å få hodepine og sykdomsfølelse, mens det er mindre vanlig med nysing og tett og rennende nese. Det er heller ikke vanlig å bli tung i pusten.

I likhet med korona, er influensa farligst for eldre personer med underliggende sykdom. Begge virus kan føre til lungebetennelse.

Allergi eller korona?

Pollenallergi er en betennelse i slimhinner i øyne og nese. Tilstanden skyldes ikke virus, men er en allergisk reaksjon. Vanlige symptomer er akutt nesetetthet, røde og rennende øyne, og uttalt nysing. Det er vanlig å klø i både øyne, nese og hals. Allergi gir ikke feber eller muskelverk, og det er sjelden at man hoster eller har tung pust.

Noen allergikere har også astma som forverres med økende tung pust. Disse trenger allergi- og astmadempende medisiner. De fleste allergikere gjenkjenner symptomene idet de melder seg, typisk på varme og tørre vårdager.

Har du symptomer som hoste, feber, vond hals, tung pust eller magesmerter?

Det kan være vanskelig å vite hvor man skal henvende seg om man opplever symptomer på luftveisinfeksjon. Om du er usikker på hva du bør gjøre, er vi der for deg.

Hos Volvat i Oslo, Bergen, Fredrikstad og Drammen hjelper vi deg i godt tilrettelagte og trygge omgivelser på Volvat Luftveisklinikk. Våre leger er utstyrt med fullt smittevern, slik at det er trygt for både de med og uten smitte å komme til oss.

Vi tar imot barn og voksne med alle slags plager, og tester deg for korona om det er behov for det. Vi holder åpent alle dager, og har kort ventetid.

Kilder: nhi.no, fhi.no

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.