Kostholdsråd: Tilbake til hverdagen

Tre gode råd for å komme tilbake til sunne vaner på en fornuftig måte

21.08.2019  |  Oppdatert: 16.08.2022

Nå er hverdagen tilbake for de fleste, og mange ønsker å komme inn i gode rutiner og vaner. En god og effektiv måte å gjøre dette på, er å sikre at kosten er riktig.

Mørkere kvelder og litt mer sliten? Pass på at kroppen får riktig drivstoff utover høsten, minner Randi Norheim om.

Norheim er Klinisk ernæringsfysiolog hos Volvat Drammen.

Strever du med maten kan du tappes for energi. Få ditt kosthold tilpasset deg og din helse, slik at du bevarer overskudd i hverdagen. Start høsten med gode rutiner og sunn mat tilpasset deg, slik at du kan bevare sommerenergien, fortsetter hun

Vi anbefaler at du invester i deg selv, og heller bruker energi på å finne tilbake til den sunne fornuften, gjerne i samarbeid med en klinisk ernæringsfysiolog.

 

Her har vi samlet tre gode råd for å bevare sunne og fornuftige vaner:

1. Begynn i riktig ende

Ikke gå i fella og la deg friste til å kopiere andre. Vi har alle ulike vaner og preferanser, kanskje spesielt når det gjelder kosthold. En klinisk ernæringsfysiolog hjelper deg å bli oppmerksom på eget kosthold og finne ut hva du allerede er fornøyd med og hva du ønsker å forbedre.

Det å begynne i riktig ende ved å legge inn nok av de sunne matvarene som du liker er en god start. Finn faste favoritter innen frukt, grønnsaker, fisk og grove kornproduker som du skal øke inntaket av. Når dette er på plass, så kan du starte med å redusere inntaket av matvarer du ikke ønsker at tar like stor plass i kostholdet.

Finn tilbake til din sunne fornuft og gjør de små og viktige endringene. Og ikke minst: nyt maten du velger å spise!

2. Unngå ”alt eller ingenting”-tankegangen

Det kan være fint å finne tilbake til balansen i kostholdet sammen med en klinisk ernæringsfysiolog. Det å få oppfølging på kostholdet kan være løsningen for å få kostholdet på rett kjøl.

Mange utsetter det å forbedre livsstilen, fordi de ikke er klare for å gjøre alt 100 prosent. Det er bedre å starte med det som er mulig og ønskelig å gjøre noe med nå.

Ikke tenk at ”alt er ødelagt”, selv om du spiser eller drikker noe ”usunt”. Ikke la deg lure til å kopiere andres fremgangsmåte, men legg vekt på hva du ønsker og hvordan du kan leve livet over tid.

Velg heller å blande inn flere sunne valg hele tiden.

3. Finn balansen mellom kosemat og sunnere mat

Mange synes det er lettere å for eksempel kutte ut sjokolade, hamburger, fete sauser eller øl helt i en periode, enn å kutte ned på inntaket. Er du av dem, så spør deg selv, hvor lenge har jeg planer om å kutte ut for eksempel sjokoladen? Ønsker jeg det over tid? Hva skjer når jeg ”sprekker”?

Hvis du vet at du for eksempel skal spise sjokolade igjen, så kan et bedre alternativ være å kutte ned på inntaket. En klinisk ernæringsfysiolog kan hjelpe deg å sortere og prioritere, samt å sette opp konkrete tiltak eller mål.

Det å øve på hyppighet og mengde av disse rettene eller matvarene krever en innsats, men når du har funnet balansen, så kan du fortsette med dette livet ut.

Kom i gang med riktig fysisk aktivitet for deg

Volvat har også dyktige PTer og fysioterapeuter som kan hjelpe deg med å komme i gang med tilrettelagt aktivitetsprogram akkurat for din kropp og din form. Fysioterapeutene tar også hensyn til eventuelle skader eller tilstander.

Har du spørsmål om ernæring og kosthold?

Våre dyktige ernæringsfysiologer har lang erfaring og hjelper deg gjerne med dine behov.

Bestill konsultasjon eller les mer om vår ernæringsfysiologi-tjeneste.

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.