Magefett er svært farlig for overvektige

Overvekt øker risikoen for en rekke kroniske sykdommer som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og kreft. 

 

22.09.2022

Mye magefett er farligst

Ifølge Folkehelserapporten fra november 2017, har det vært en kraftig, bekymringsverdig økning i antallet nordmenn som lider av overvekt og fedme. Rapporten viser at flertallet av Norges voksne befolkining er overvektige eller har fedme.

Overvekt øker risikoen for en rekke alvorlige sykdommer. Store ansamlinger av fett enkelte steder på kroppen er likevel farligere enn andre, og forskning viser at det farligste fettet for helsen din er det som blir lagret rundt magen. 

Farligere for menn

Kvinner har generelt en høyere fettprosent enn menn, men likevel er menn mer utsatt for kroniske sykdommer forbundet med overvekt. Dette er fordi menn ofte lagrer fett rundt magen.

Kvinner derimot, lagrer mye av fettet rundt hofter og lår samt bryst og armer.

De som har større fettlagre rundt hofter og lår har en lavere risiko for å utvikle kroniske sykdommer, som diabetes og hjertesykdommer, sammenlignet med de som har mye bukfett.

Fett som lagres rundt magen kan bestå av fett rett under huden, og «visceralt fett» eller «bukfett» som lagres rundt organene i buken. Menn har ofte mer «visceralt fett» enn kvinner.

Hvorfor er magefett farlig?

Problemet med magefett er at det befinner seg i og mellom organene i buken som kan forårsake inflammasjon og metabolske forstyrrelser i kroppen som type 2 diabetes, kreft og hjerte- og karsykdommer.

I en sunn kropp vil antiinflammatoriske celler hjelpe til med å redusere betennelser i kroppen. De som sliter med overvekt/fedme og har mye magefett vil derimot oppleve at disse mekanismene ikke fungerer like godt.

Bukfett produserer høyere nivåer av adipokiner (cytokiner) – proteiner som trigger betennelser i kroppen. Denne prosessen frigjør mer av det farlige fettet i blodet, som kan gjøre deg mer utsatt for åreforkalkning og hjerte- og karsykdommer.

Samtidig kan magefett føre til insulinresistens som vil si at kroppen har nedsatt funksjon av hormonet insulin, og kan dermed ikke regulere sukkeromsetningen i kroppen. Nedsatt funksjon av hormonet insulin gir høyt blodsukker og er sentralt i utviklingen av diabetes type 2.

Over tid kan høyt blodsukker skade ulike organer i kroppen som hjertet og øke risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

Kosthold påvirker magefett

Et sunt og variert kosthold i form av grove kornprodukter, mye grønnsaker og fisk er svært gunstig for å redusere det skadelige magefettet. Det reduserer også risikoen for høyt kolesterol, inflammasjon og kan forbedre insulinsensitivitet.

Du bør spise passe på å få i deg nok grønnsaker, spise proteinrikt, erstatte ris og pasta med poteter og rotgrønnsaker, samt redusere sukker, raske karbohydrater og alkohol i kostholdet ditt.

Vektnedgang reduserer bukfett

Vektnedgang er sentralt for å redusere risikoen for inflammasjon og metabolske forstyrrelser. Det er ikke mulig med punktslanking av fett. Men generell reduksjon av fett på kroppen gjennom regelmessig mosjon og et sunt kosthold, vil redusere fett over hele kroppen – også rundt magen – og på den måten minimere sjansen for å utvikle sykdommer forbundet med magefett.

Slankeoperasjon kan være et alternativ

Det finnes altså mange grep man kan ta selv for å redusere det farlige magefettet – det handler om å spise riktig og mosjonere nok. Endring av kosthold og livsstil krever ofte en del innsats og mye kunnskap om ernæring og fysisk aktivitet. For sykelig overvektige og de som sliter med fedme, kan det derfor være aktuelt å få hjelp fra en ernæringsfysiolog for veiledning.

Dersom man imidlertid ikke lykkes med nok vektnedgang for å redusere det skadelige magefettet, kan slankeoperasjon være neste steg. Dette er en behandlingsmetode som kun blir vurdert for de som har en BMI over 30, men det finnes likevel unntak for denne regelen. Prøv vår BMI-kalkulator og finn din BMI.

De som har vært plaget lenge av komplikasjoner av fedme og overvekt, kan slite med å bli kvitt livsstilssykdommer til tross for betydelig vektnedgang på egenhånd. En slankeoperasjon kan øke dine muligheter for varig vektreduksjon og bedre kontroll over eventuell sykdom.

Slankeoperasjon er ikke en løsning for alle, men kan betydelig forbedre din livskvalitet dersom du oppfyller kravene for kirurgi. Det er imidlertid viktig å være klar over at det ikke en «quick fix», og det første steget i et livslangt prosjekt.

Les mer om overvektskirurgi hos Volvat og andres erfaringer med slankeoperasjoner.

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.