Hva er allergisk rhinitt (høysnue)?
Allergisk rhinitt (høysnue) er en form for nesetetthet som skyldes en overreaksjon i immunforsvaret mot stoffer som kommer i kontakt med neseslimhinnen. Ordet rhinitt betyr betennelse i neseslimhinnen, men tilstanden kan også føre til reaksjoner fra andre organsystemer som for eksempel øynene. Dette er en form for allergi hvor kroppen setter i gang en betennelse for å bekjempe stoffer den kommer i kontakt med. Betennelsen kan skape hovne og røde slimhinner, samt øke utskillelsen av slim for å forhindre at stoffet kommer inn i nesen.
Rhinitt kan deles inn i to hovedtyper:
- Sesongavhengig rhinitt (høysnue): Oppstår hovedsaklig i pollensesongen
- Helårsrhinitt: Utløses av allergener som er til stede uavhengig av årstid
Vanlige utløsere ved sesongavhengig rhinitt (høysnue):
- Bjørkepollen om våren
- Gresspollen om sommeren
Høysnue, også kalt pollenallergi, er en spesifikk type allergisk rhinitt. Den allergiske reaksjonen utløses når pollen spres i luften fra trær, ugress og gress, og den gir derfor kun symptomer på våren/sommeren. Høysnue har blitt dobbelt så vanlig over de siste 20 årene. De fleste får symptomer før 20 års alderen, og den er mest intens i skolealder.
Vanlige utløsere ved helårsrhinitt:
- Støv
- Dyrehår (oftest fra katt, hund, hest, marsvin og hamster)
- Tobakksrøyk (barn som bor med røykende foreldre har økt risiko)
Symptomer på allergisk rhinitt (høysnue)
Ved allergisk rhinitt reagerer immunsystemet vårt på for eksempel støv, dyrehår og pollen i luften. Symptomene kan ligne på forkjølelse, og oppstår i svelg, nese, bihuler og øyne. Hvor mye plager man får varierer fra person til person. Noen merker bare milde plager i pollensesongen, mens andre kan få betydelige symptomer som påvirker søvn, konsentrasjon og livskvalitet. Hvor sterke symptomene blir, avhenger blant annet av:
- Mengden allergen man utsettes for
- Kroppens følsomhet
- Om man bruker medisiner eller ikke
- Andre underliggende tilstander, som f.eks. astma
Symptomer på allergisk rhinitt:
- Tett, kløende eller rennende nese
- Kløe eller ubehag i svelg
- Nysing
- Røde og rennende øyne
- Tetthet i ørene, økt risiko for bihulebetennelse
- Tretthet
- Redusert konsentrasjonsevne
- Luftveisplager
- Kan påvirke livskvaliteten psykisk og fysisk
Når bør jeg oppsøke lege?
- Ved mistanke om allergi
- Ved vedvarende allergisymptomer som påvirker hverdagen
- Ved symptomer som ikke bedres ved egenbehandling eller reseptfrie legemidler
- Hvis allergimedisiner ikke gir tilstrekkelig effekt
Symptomene på allergisk rhinitt kan være svært plagsomme, men med rett behandling kan de lindres raskt. Et besøk hos Volvat gir deg rask utredning, og hjelp til å få en enklere hverdag.
Diagnose
Volvat har erfarne leger som er godt vant med å utrede og behandle allergisk rhinitt. Hvis du ønsker hjelp til å håndtere symptomene dine, anbefaler vi at du bestiller en time for utredning.
Det kan være nyttig å merke seg om symptomene har oppstått i pollensesongen eller etter kontakt med dyr, støv, mugg eller lignende.
Diagnosen kan stilles basert på din beskrivelse av plagene, men ved behov vil legen utføre videre undersøkelser for å finne ut av hva du reagerer på.
Videre undersøkelser som kan være aktuelle:
- Nesen har som regel et karakteristisk utseende, og diagnosen kan stilles basert på at legen ser at slimhinnen er blank og blå-rød
- Undersøkelse av slimet i nesen
- Allergitest ved blodprøve
- Allergitest ved prikktest
Hva hjelper mot rhinitt?
Allergisk rhinitt er ufarlig, men symptomene kan være plagsomme. Det finnes mye du kan gjøre selv for å lindre plagene dine.
Egenbehandling:
- Hold vinduer og dører lukket midt på dagen når pollenmengden i luften er størst
- Sjekk pollenvarsler, og hold deg unna de verste områdene
- Unngå å henge klær til tørk ute i pollensesongen
- Ved husstøvallergi er det lurt å ha minst mulig tepper inne, og rengjøre ofte – spesielt på soverommet
- Ha røykeforbud i hjemmet
- Ved dyreallergi bør du unngå kontakt med dyr. Hvis du har vært i kontakt med dyr kan det hjelpe å dusje og skifte klær
Medisinsk behandling:
- Nesespray med kortison (reseptbelagt)
- Antihistamin øyedråper/tabletter (ofte førstevalg for barn)
- Kortisontabletter (for korte perioder med intense plager)
- Vaksinering i form av sprøyter/tabletter
Ved vaksinering får du tilført små mengder av de stoffene du reagerer på, slik at kroppen blir vant til disse stoffene.
Prognose
Ved vaksinering tilføres små mengder av allergenene du reagerer på over flere år. Dette gjør at kroppen gradvis blir vant til stoffene, slik at reaksjonene reduseres eller forsvinner helt. Behandlingen burde vurderes dersom andre tiltak ikke gir tilstrekkelig effekt. Det finnes behandling i tablettform for vaksinering mot bjørkeallergi, husstøvmidd og gresspollen.
Ved vedvarende plager etter behandling kan du kontakte Volvat for å finne mer effektive medisiner, og eventuelt starte med vaksinering. Det er viktig å bli godt kjent med allergien din og hva som lindrer, slik at du kan kontrollere plagene.
Hvis egenbehandling eller reseptfrie legemidler ikke hjelper bør du oppsøke lege. Vi tilbyr både utredning og behandling. Våre erfarne leger har bred erfaring med å stille allergidiagnoser og finne riktig behandling. Du trenger ikke å leve med plager, det finnes effektiv hjelp.
Bestill time om allergi hos Volvat
FAQ
Er allergien arvelig?
Ja, den er delvis arvelig. Allergisk rhinitt er mer vanlig hos barn som har en eller to allergiske foreldre.
Er pollenallergi og allergisk rhinitt det samme?
Nesten, men ikke helt. Pollenallergi er en vanlig årsak til allergisk rhinitt. Sesongbasert rhinitt (høysnue) er pollenallergi hvor du får allergiske reaksjoner mot pollen fra trær, gress eller ugress. Alle med høysnue har pollenallergi, men ikke alle med rhinitt har pollenallergi, da noen også kan utvikle helårsrhinitt fra støv, mugg eller dyrehår.
Hva hjelper mot kraftig pollenallergi?
Du kan lindre symptomene ved å skylle øyne og nese regelmessig for å fjerne pollen og støv. Mange har også god effekt av reseptfrie øyedråper, nesespray og tabletter.
Når på døgnet er det mest pollen i lufta?
Oftest fra morgen til ut på ettermiddagen.
Kan man trene med allergisk rhinitt?
Ja, men hvordan du bør forebygge, avhenger av hva som utløser allergien. Ved høysnue er det lurt å trene på dager med lite pollen eller trene inne, da du puster inn mer luft enn vanlig under trening. Ved helårsrhinitt kan derimot utendørstrening være et bedre alternativ.