Glutenallergi

Glutenallergi brukes ofte som en fellesbetegnelse på ulike reaksjoner på gluten. Reaksjonene kan komme fra allergi, intoleranse eller cøliaki. Det kan føre til symptomer som magesmerter, tetthet og diare. Vi hjelper deg med riktig diagnose og gode råd for å tilpasse ditt kosthold. 

Hva er glutenallergi?

Glutenallergi er ikke en medisinsk betegnelse, men et begrep som ofte brukes for å beskrive ulike reaksjoner man kan ha på gluten. Gluten er et protein som finnes i de vanlige kornslagene, og det er mange som kan oppleve symptomer etter inntak. Reaksjoner på gluten kan skyldes ulike tilstander med varierende alvorlighetsgrad. Det kan være allergiske reaksjoner, en autoimmun sykdom eller intoleranse. 

Ulike typer glutenallergi:

Hveteallergi

Hveteallergi er en sjelden allergi som rammer omtrent 1% av befolkningen. En allergisk reaksjon ved hveteallergi oppstår når immunsystemet reagerer på ett eller flere proteiner i hvete. Det er mest vanlig å reagere på glutenproteinene, men noen reagerer også på proteinene i rug og bygg. Reaksjonen oppstår oftest etter noen minutter og opptil en time etter kontakt med allergenet.

Reaksjoner på hvete kan utløses av å både spise hvete, puste det inn (for eksempel i et bakeri) eller ved at man får det på huden. I sjeldne tilfeller kan reaksjoner oppstå dersom du har spist hvete før eller etter fysisk aktivitet. 

Hveteallergi kan også kryssreagere med gresspollen. Da forveksler immunsystemet proteinene i hvete med lignende proteiner i gresspollen, og utløser allergiske reaksjoner ved eksponering for gresspollen. 

Cøliaki

Cøliaki er en autoimmun sykdom der kroppen reagerer kraftig på glutenproteiner. Autoimmune sykdommer kjennetegnes ved at immunsystemet feilaktig angriper kroppens egne vev og organer. Ved cøliaki skjer dette ved at immunsystemet angriper tynntarmen. Når du spiser mat som inneholder gluten blir tynntarmens slimhinne betent, noe som fører til redusert opptak av næringsstoffene fra maten.

Cøliaki er arvelig. Omtrent 30% av befolkningen har genetikken til å utvikle cøliaki, men kun 1% vil utvikle sykdommen. 

De fleste får diagnosen i alderen 40-50 år, men cøliaki kan oppstå i alle aldre.

Ikke-cøliakisk glutensensitivitet

Ikke-cøliakisk glutensensitivitet, også kalt glutenintoleranse, gir symptomer som ligner cøliaki etter inntak av gluten uten at det påvises skade på tynntarmen eller en klassisk allergisk reaksjon. I tillegg til de vanlige symptomene for glutenallergi kan man oppleve humørsvingninger, hodepine og hjernetåke (brain fog). 

Hva bør man unngå ved glutenallergi?

Typiske glutenholdige matvarer:

  • Brød
  • Bakverk
  • Knekkebrød
  • Kaker
  • Frokostblander
  • Pasta
  • Kjeks
  • Øl

Gluten finnes i:

  • Hvete
  • Rug
  • Bygg
  • Havre kan inneholde spor (sjekk etter om havreprodukter er merket glutenfri)

Symptomer

De vanligste symptomene på glutenallergi er:

  • Luft i magen
  • Diare eller forstoppelse
  • Magesmerter og ubehag
  • Vekttap
  • Tretthet (pga mangel på næringsstoffer)

Symptomer som er vanlige ved hveteallergi:

  • Kløe i munnhulen
  • Hudreaksjoner
  • Elveblest
  • Pustebesvær eller tung pust

Symptomer som er vanlige ved cøliaki:

  • Tretthet (mangel på næringsstoffer)
  • Anemi (manglende opptak av jern eller B-vitamin)
  • Beinskjørhet (kalsiummangel)
  • Fruktbarhetsproblemer (f.eks. uforklarlige spontanaborter)
  • Kløende utslett, vanligvis over albuene, knærne, baken, skuldrene og hodebunnen 

Ubehandlet cøliaki kan føre til:

  • Betennelse og skade på tarmtottene i tynntarmen. Dette reduserer opptaket av viktige næringsstoffer og kan gi alvorlig underernæring, vekttap og mangeltilstander.
  • Økt risiko for å utvikle andre autoimmune sykdommer som diabetes type 1, stoffskiftesykdommer og leddgikt.
  • Ufrivillig barnløshet hos både menn og kvinner
  • Økt risiko for visse typer kreft i tarmen, spesielt tynntarmkreft og lymfom
  • Små barn kan oppleve manglende vektøkning, blek hud, slapphet og oppblåst mage når gluten blir en del av kosten

Det er derfor viktig å sjekke seg dersom man reagerer på gluten eller har nær familie med genetisk disposisjon for cøliaki. Hos Volvat får du rask utredning og veiledning for å leve best mulig med plagene dine. 

Anafylaktisk sjokk

I sjeldne tilfeller kan hveteallergi føre til anafylaktisk sjokk. Ring 113 øyeblikkelig ved mistanke om en slik reaksjon. Dersom du har adrenalinpenn (EpiPen) skal denne benyttes for å lindre symptomene. Kontakt alltid lege etter et anafylaktisk sjokk for å få hjelp til å minske risikoen for fremtidige kraftige allergiske reaksjoner. 

Årsaker

Risikofaktorer for å utvikle cøliaki kan være:

  • Genetikk (10% sjanse for å utvikle cøliaki hvis en nær slektning har det)
  • Diabetes Type 1
  • Skjoldbruskkjertelsykdom

Årsaken til ikke-cøliakisk glutensensitivitet er ukjent, og man vet derfor ikke om den f.eks. er arvelig.

Når bør jeg oppsøke lege?

  • Ved vedvarende plager
  • Ved mistanke om reaksjon på gluten
  • Hvis andre i familien har cøliaki

Hvordan får man diagnose?

Diagnose stilles ved blodprøve og/eller hudallergitest. I tillegg er det mulig å eliminere hvete, rug og bygg fra kostholdet, for så å reintrodusere det igjen. Slik kan du selv kjenne etter om symptomene lindres ved eliminering, og forsterkes ved reintroduksjon av gluten. Volvat har erfarne mage- og tarmspesialister som kan hjelpe deg med å finne årsaken til symptomene dine.

Det er viktig å fortsette å ha gluten som en del av kostholdet til alle prøver er tatt.

Ved mistanke om cøliaki:

1. Blodprøve

Ved mistanke om cøliaki vil legen ta en blodprøve for å få svar på om din kropp reagerer på gluten. Cøliaki har symptomer som forekommer ved andre sykdommer. I samtale med lege kan det derfor hjelpe å oppgi om du har nære slektninger med cøliaki og om du har hatt jernmangel gjentatte ganger. Mennesker med cøliaki som spiser gluten, vil ha et høyt nivå av ulike antistoffer i blodet. En negativ test, vil utelukke cøliaki.

2. Gastroskopi

Hvis nivået er forhøyet er det nødvendig med en gastroskopi for å se om tarmen har fått skade. Da vil legen føre en tynn bøyelig slange med et kamera på ned til tarmen via munnen for å sjekke tilstanden og ta en vevsprøve (biopsi). Legen kan utføre mikro-kirurgiske inngrep ved behov.

Gastroskopi kan virke skummelt, men våre spesialister gjør sitt ytterste for at du skal føle deg trygg og ivaretatt. Før undersøkelsen vil legen beskrive undersøkelsen steg for steg slik at du hele tiden er klar over hva du kan forvente, og du vil ha mulighet til å stille spørsmål. Undersøkelsen tar bare 5-7 minutter. 

Du vil få svar på tilstanden rett etter undersøkelsen, men svar på vevsprøvene kommer etter ca. 2-4 uker.

3. Gentest

Hvis blod- og vevsprøver ikke viser tegn til cøliaki, kan legen ta en gentest for å undersøke om du er genetisk disponert for sykdommen. Det kan være nyttig å vite om du har denne genetikken eller ikke, fordi det gjør det lettere å være oppmerksom på symptomer som kan oppstå senere i livet. 

Diagnosen for ikke-cøliakisk glutensensitivitet stilles vanligvis ved å utelukke cøliaki og hveteallergi.

Hvis blodprøven for cøliaki er negativ, men gentesten er positiv er det viktig å teste seg gjentatte ganger. Det kan gjerne gå et par år mellom hver gang. Regelmessig sjekk vil forhindre at sykdommen forblir uoppdaget og gir varige skader på tarmen før den blir diagnostisert. 

Behandling

Behandlingen av glutenallergi avhenger av hva som er årsaken til reaksjonen. En riktig diagnose er avgjørende for å tilpasse kosthold og oppfølging. 

Hveteallergi:

  • Unngå hvete fullstendig (i noen tilfeller også rug og bygg)
  • Bli kjent med egen allergi - Prøv ut kornsortene havre, bygg og rug i samråd med lege/ernæringsfysiolog
  • Ha adrenalinpenn (EpiPen) tilgjengelig ved alvorlig allergi

Cøliaki:

  • Livslang glutenfri diett
  • Mange trenger kosttilskudd som jern, folat, kalsium og D-vitamin
  • Oppfølging hos lege og/eller ernæringsfysiolog

Det kan være utfordrende å fjerne gluten fullstendig fra kosten. Våre dyktige og erfarne ernæringsfysiologer kan hjelpe deg med grundig veiledning og gi deg  gode råd om kosthold og ernæring. De vil sørge for å gi deg informasjonen du trenger for å følge en glutenfri diett samtidig som du får i deg alle nødvendige næringsstoffer, slik at du kan nyte glutenfri mat.  I dag finnes det mange alternative glutenfrie produkter og oppskrifter. 

Ikke- cøliakisk glutensensitivitet:

  • Krever ingen medisinsk behandling, men mange opplever at symptomer lindres ved å ikke spise gluten

Gode råd ved glutenallergi

  • Lær deg hvilke matvarer som inneholder gluten
  • Les ingredienslisten nøye (kornslag skal merkes, men det kan hende gluten ikke oppgis direkte)
  • Unngå å bruke samme kniv, brødrister eller skjærebrett som brukes til glutenholdige produkter for å unngå reaksjon
  • Opplys om glutenallergi når du spiser ute 

Prognose

Ved å tilpasse kostholdet vil symptomene lindres. Etter diagnose vil du få en bedre forståelse av egen tilstand, og få nyttige råd fra lege om hvordan man kan leve med glutenallergi.

Hos pasienter med cøliaki vil et glutenfritt kosthold føre til at tarmtottene ikke lenger brytes ned av kroppens immunforsvar. Etter en stund vil disse tottene vokse ut igjen og tarmen vil begynne å ta opp næringsstoffer på vanlig måte.

Det er ikke alle med cøliaki som får merkbare symptomer av å spise gluten, men det er likevel viktig å spise glutenfritt. 

FAQ

Kan man spise litt gluten selv om man har allergi?

Det anbefales ikke. Selv små mengder gluten kan gi symptomer, og føre til skade – spesielt ved cøliaki, hvor tarmen kan bli betent selv uten at du opplever symptomer.

Kan man bli kvitt hveteallergi?

Nei, men de fleste blir symptomfrie ved å unngå å spise gluten.

Hvordan vet jeg om jeg har cøliaki? 

Hvis du opplever de typiske symptomene på cøliaki etter inntak av gluten, kan det hende du har cøliaki. Ved å oppsøke lege vil du få stilt riktig diagnose og få behandling som kan lindre plagene og bedre livskvaliteten. 

Hva kan man spise når man har glutenallergi?

Du kan erstatte gluten med glutenfrie kornslag som hirse, ris, teff, bokhvete og glutenfri havre. 

Få hjelp med allergi

Bestill legetime om allergi

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i 40 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.