Mykoplasma

Genital mykoplasma er en seksuelt overførbar infeksjon som kan smitte til skjede, penis og endetarm. Mykoplasma gir sjelden alvorlig sykdom og man trenger kun behandling dersom infeksjonen gir plagsomme symptomer.

Hvordan får man mykoplasma?

Mykoplasma skyldes smitte med bakterien Mycoplasma genitalium, og overføres fra en smittet person ved direkte seksuell kontakt.

Infeksjon kan føre til betennelser i kjønnsorgan, urinrør og endetarm, men det er kun de med symptomer som skal testes for mykoplasma. Kondom beskytter mot smitte.

Hva er symptomer på mykoplasma?

Mykoplasma kan gi symptomer som likner klamydia, men gir oftest ikke plager. Man tester for mykoplasma om det er typiske funn og symptomer, eller om fast partner har symptomer og påvist infeksjon.

Mykoplasma hos menn:

  • utflod fra urinrøret
  • svie/kløe ved vannlating
  • lette smerter ved penisroten
  • utslett på penishodet

Mykoplasma hos kvinner:

  • Endret utflod fra skjeden (ofte mengde, lukt, konsistens eller farge)
  • Kløe i underlivet
  • Mellomblødninger og blødninger ved samleie
  • Svie ved vannlating
  • Smerter i nedre del av magen

Både menn og kvinner kan få mykoplasma i endetarmen. Slik infeksjon kan medføre symptomer som kløe, svie eller sårhet ved endetarmsåpningen.

Inkubasjonstid

Symptomene kan oppstå 1-2 uker etter smittetidspunktet. Det kan gå opptil 14 dager etter smittetidspunkt før testen slår ut positivt, og du bør derfor vente til det har gått 14 dager for å være sikker på prøveresultatet.

Må mykoplasma behandles?

Mykoplasma regnes ikke som en allmennfarlig smittsom sykdom, og det er ikke behov for testing og behandling med mindre man får symptomer. Ofte kan unødvendig behandling medføre plagsomme bivirkninger og en økende antibiotikaresistens hos bakteriene. Dersom bakteriene får økt antibiotikaresistens vil de bli vanskeligere å behandle i fremtiden.

Følgende anbefales å teste seg ved for mykoplasma:

  • Menn som har sex med menn
  • De som har symptomer på seksuelt overførbar sykdom (dersom klamydiatest og gonorétest er negativ)
  • Kvinner som skal få satt spiral og kvinner som skal få utført klinisk abort
  • Kvinner med bekkeninfeksjon
  • De med en fast partner som har fått påvist mykoplasma

Utredning og testing

Ifølge retningslinjer fra Folkehelseinstituttet, skal man ikke teste personer som ikke har symptomer på mykoplasma. Dette skyldes et økende problem mot antibiotikaresistens og lite bevis som tyder på at mykoplasma uten symptomer er farlig. Som regel går infeksjonen over av seg selv. Man utfører kun mykoplasmatest ved symptomer eller dersom helsepersonell anbefaler at man tester seg. Ved symptomer tas testen som urinprøve hos menn og skjedeprøve hos kvinner.

Behandling ved symptomer

Mykoplasma behandles med antibiotika. Vanligvis blir man kvitt mykoplasmainfeksjonen etter en fem-dagers tablettkur. Ved antibiotikaresistens gis ofte en ukes kur med annen og mer bredspektret antibiotika. Siden mykoplasma ikke regnes som en allmennfarlig sykdom, må man dekke behandlingsutgifter selv.

Etter behandling

De fleste opplever bedring av symptomer etter behandling, men standard behandling virker ikke alltid og noen må behandles med flere former for antibiotika før de blir kvitt infeksjonen. Det er viktig at man unngår samleie minst en uke etter oppstart av behandling for å hindre videre smitte.

Etter behandling trenger man ikke å ta kontrollprøve. Dersom man opplever at symptomene ikke forsvinner etter én måned, bør man oppsøke lege for å få tatt en ny test og undersøkt om det er andre årsaker til plagene.

Smitteoppsporing

Ved påvist mykoplasma trenger du ikke å gi beskjed til tidligere partnere. Du skal kun gi beskjed til partnere som du skal ha sex med på nytt for å hindre at du blir smittet tilbake. Partner skal testes og behandles ved positivt prøvesvar.

Er mykoplasma farlig?

Mykoplasma uten symptomer er ufarlig for de fleste, og kroppen vil som regel kvitte seg med bakterien på egenhånd. Det er likevel viktig å behandle mykoplasma dersom den gir plagsomme eller smertefulle symptomer. En ubehandlet mykoplasmainfeksjon med symptomer kan lede til bekkeninfeksjon og infeksjon i testikler eller bitestikler.

Forebygging

Kondom under samleie beskytter mot og forebygger mykoplasmasmitte.

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.