Kvinnehelse (underlivsplager)

Et tverrfaglig behandlingstilbud til deg med plager tilknyttet underlivet. Volvats fysioterapeuter og gynekologer jobber i tett samarbeid for å hjelpe deg. Vi behandler smertetilstander i underlivet, inkontinensplager og underlivsprolaps. Vi anbefaler at du først oppsøker gynekolog for en medisinsk undersøkelse.

Etter gynekologisk undersøkelse følger fysioterapeuten opp med en utfyllende undersøkelse og et tilpasset behandlingsopplegg. Dersom du allerede har vært hos gynekolog og har fått en diagnose kan du bestille time direkte hos fysioterapeuten. For mer informasjon om behandlingstilbudet, les nedenfor.

Underlivssmerter

Mange kvinner opplever smerter og/eller stramme muskler i underlivet. Navn på slike plager er vestibulitt, vestibulodyni, vaginisme og dyspareuni. Selv om disse plagene er svært utbredt er det fremdeles manglende kunnskap om dem blant helsepersonell, og mange kvinner får dermed feil diagnose og feil behandling.

Plager tilknyttet underlivet kan oppstå plutselig eller gradvis over tid. Årsak til plagene kan være klart avgrenset, men er oftest sammensatt av biologiske, psykologiske og sosiale faktorer. Derfor bør behandlingen være helhetlig, og alltid individuelt tilpasset.

Ofte fører slike plager med seg utfordringer i intime relasjoner, noe som fører til ytterligere psykisk og emosjonell belastning for den det gjelder.

Vårt behandlingstilbud

På Volvat møter du et team av gynekologer og fysioterapeuter som samarbeider tett for å gi deg en grundig undersøkelse og den behandling som du trenger.

Vi anbefaler at du oppsøker gynekolog først for en medisinsk undersøkelse. Deretter følger fysioterapeuten opp med en grundig og helhetlig undersøkelse som danner grunnlaget for en tilpasset behandling.

Våre kvinnelige fysioterapeuter har spesiell kompetanse på smerter og andre plager tilknyttet underlivet, og deres innvirkning på psyke, kropp og seksualitet. Les mer om fysioterapi her.

Antall behandlinger varierer ut fra den enkeltes unike utgangspunkt.

Behandlingen hos fysioterapeuten kan bestå av:

  • Bevisstgjøring og endring av pust, spenning, holdning og bevegelsesmønster gjennom praktisk arbeid med kroppen
  • Avspenning gjennom teknikker du lærer selv
  • Massasje
  • Opplæring i øvelser for bekkenbunnen
  • Samtale og informasjon
  • Psykomotorisk fysioterapi der stress eller traume er årsak til plagene
  • Medisinsk yoga med fokus på pust, avspenning og enkle øvelser som påvirker bekkenbunn. Nyttig metode der høy grad av stress over tid er medvirkende årsak til plage.

Inkontinens/underlivsprolaps

Inkontinens kan oppstå i alle faser av livet, på grunn av nedsatt styrke i bekkenbunnsmuskulaturen og dårlige vaner i forbindelse med væskeinntak og vannlatning. Underlivsprolaps kan oppstå etter fødsel eller annen belastning på bekkenbunns-muskulaturen. Trening av bekkenbunnsmuskulaturen har vist å ha best effekt på disse tilstandene og er fri for negative bivirkninger.

Behandling av inkontinens/underlivsprolaps

Første konsultasjon hos fysioterapeut består av samtale og undersøkelse. Deretter gis det opplæring i hvordan trene bekkenbunnen. Pasienten følger et treningsprogram hjemme, og kommer til oppfølging etter 1-6 uker avhengig av behov.

 

Konsultasjon hos fysioterapeut

1 220,-

Tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.