Infertilitetsutredning av menn

Hva er infertilitet?

Infertilitet betyr nedsatt befruktningsevne og er den medisinske betegnelsen på at man ikke har oppnådd graviditet etter å ha forsøkt i minst ett år. Ca. 15% av alle par er infertile. Ved en utredning av infertilitet er sædprøver avgjørende. De kan fortelle om antall sædceller og deres kvalitet.

Noen par som har fått diagnosen infertilitet, kan oppnå graviditet uten behandling. Derfor brukes ofte betegnelsen subfertilitet, som betyr nedsatt befruktningsevne.

Hvor ofte er mannlige faktorer årsaken?

Vi regner at 1/3 av tilfellene med infertilitet skyldes feil hos mannen, 1/3 feil hos kvinnen og 1/3 en kombinasjon av mann og kvinne.

Studier har vist at sædcellekonsentrasjonen hos menn er avtatt betydelig over de siste 50 årene. Konsekvensen blir at den gjennomsnittlige tiden det tar for et par å oppnå graviditet, har økt.

Hva kan årsaken være?

I halvparten av tilfellene finner man ingen årsak.

En mulig årsak til mannlig infertilitet er årebrokk (varikocele). Dette er en tilstand der venene (blodårer) til pungen er utvidet på den ene eller begge sidene. En slik utvidelse av blodårene kan heve temperaturen i pungen, noe som muligens kan hemme produksjonen av sædceller.

En blokkering av sædlederen kan også forårsake mannlig infertilitet. Det kan skje etter en sterilitetsoperasjon eller etter tidligere betennelser.

Nedsatt mengde normale sædceller i sæden er en annen forklaring, noe som er tilfelle for 1 prosent av alle («normale») menn, samt hos 10-15 prosent av alle menn som har kjent nedsatt fertilitet.

I noen tilfeller skyldes infertilitet genetiske årsaker, det vil si at det er feil i arvestoffet.

Dårlig "timing" av sex, dvs. lite sex omkring eggløsningstidspunktet, kan også gi infertilitet.

Når bør du oppsøke lege?

Vanligvis anbefales det at et par venter med å oppsøke lege til etter at de har forsøkt å oppnå graviditet i minimum ett år.

Bør menn også undersøkes ved infertilitet?

Det er viktig å påvise og behandle eventuelle korrigerbare problemer hos subfertile menn. Noen menn har et underliggende medisinsk problem som fører til infertilitet, og det kan i noen tilfeller påvises ved legekontrollen.

Hvordan utredes infertilitet?

Infertilitetsutredning hos Volvat innebærer ultralyd av testikler, lab-prøver med tanke på hormonstatus, og en sædanalyse

Kan mannlig infertilitet behandles?

I mer enn halvparten av tilfellene med mannlig infertilitet kan tilstanden behandles. Behandlingen kan hjelpe deg og din partner til graviditet på normal måte. I tilfeller hvor du ikke lykkes med å oppnå graviditet, er det på spesialklinikker mulig å hente ut sædceller og kunstig befrukte et egg fra din partner (såkalt intracytoplasmatisk spermieinjeksjon).

Det er ingen holdepunkter for at dette skader fosteret/barnet, og det er ikke økt risiko for medfødte misdannelser hos barn som fødes etter denne typen befruktning.

Videre henvisning til fertilitetssenteret i Oslo etableres ved behov

Time hos
oss

Hvorfor velge urolog hos Volvat?

Erfarne spesialister

Våre dyktige og erfarne urologer utreder og behandler både kvinner og menn for de fleste lidelser i urinveier og genitalier. 

Alle urologiske plager

Vi kan tilby alt fra utredning av benigne lidelser, og mindre kirurgisk inngrep som sterilisering og operasjon av trang forhud, til avansert utredning av kreftsykdom i urinveiene og større urologisk kirurgi i full narkose.

Tilpasset deg

Tegn på urinveisinfeksjon og bekkenbunnsplager kan utvikle seg ulikt fra person til person – derfor tolker vi symptomer innenfor dine personlige rammer og tilpasser behandling deretter.