Hva er infertilitet?
Omtrent 15 prosent av alle par opplever infertilitet, nedsatt befruktningsevne, som betyr at de ikke har lykkes med å bli gravide naturlig gjennom regelmessig ubeskyttet, samleie i ett år eller lenger. I halvparten av disse tilfellene spiller mannlig infertilitet delvis en rolle.
Mannlig infertilitet kan forårsakes av lav sædproduksjon, sædceller som ikke svømmer som de skal eller noe som hindrer at sædcellene når fram. Skader, sykdommer, kroniske helseproblemer og livsstilsvalg kan være noen av faktorene som fører til infertilitet.
Fruktbarhetsproblemer er en vanlig utfordring for mange par. Det kan oppleves svært sårt og frustrerende å gå gjennom. Heldigvis er det hjelp å få, og gjennom nøye utredning og tilpasset behandling kan vi finne en løsning på problemet.
Ved en utredning av infertilitet er sædprøver avgjørende. De kan fortelle om antall sædceller og deres kvalitet, som kan gi oss en pekepinn på hvor problemet ligger.
Hvor ofte er mannlige faktorer årsaken?
Vi regner med at 1/3 av tilfellene med infertilitet skyldes feil hos mannen, 1/3 feil hos kvinnen og 1/3 er en kombinasjon av mann og kvinne.
Studier har vist at sædcellekonsentrasjonen hos menn har avtatt de siste 50 årene, noe som fører til at det gjenomsnittlig tar lenger tid for par å oppnå ønsket graviditet i dag.
Hva kan årsaken være?
De fleste menn som opplever infertilitet har enten for få sædceller, sædceller som ikke svømmer godt eller sædceller som ikke kan bevege seg som de skal pga. unormal form.
Nedsatt mengde normale sædceller er vanlig for 1 prosent av alle menn, samt hos 10-15 prosent av alle menn som har kjent nedsatt fertilitet.
Andre mulige årsaker for mannlig infertilitet kan være årebrokk (varikocele). Dette er en tilstand der venene (blodårer) til pungen er utvidet på den ene eller begge sidene. En slik utvidelse av blodårene kan heve temperaturen i pungen, noe som muligens kan hemme produksjonen av sædceller.
En blokkering av sædlederen kan også forårsake mannlig infertilitet. Det kan skje etter en sterilitetsoperasjon eller etter tidligere betennelser.
I noen tilfeller skyldes infertilitet genetiske årsaker, det vil si at det er feil i arvestoffet.
I halvparten av tilfellene finner man ingen årsak.
Når bør du oppsøke lege?
Det er ikke uvanlig at det tar tid før et par oppnår graviditet, og derfor anbefales det å vente i minst ett år før dere oppsøker en lege. Mange lykkes innen det første året med prøving. Dersom dere har prøvd i mer enn ett år uten hell, kan dere oppsøke lege for utredning.
Bør menn også undersøkes ved infertilitet?
Menn bør undersøkes ved infertilitet og få behandling der det er mulig. Noen menn har et underliggende medisinsk problem som fører til infertilitet, som kan bli påvist under en undersøkelse.
Symptomer på infertilitet hos menn
I de fleste tilfeller er det eneste tegnet på mannlig infertilitet nedsatt fruktbarhet, og at man ikke er i stand til å få barn. Det vil vanligvis ikke medføre symptomer utover dette.
I enkelte tilfeller, derimot, finnes det likevel ytterligere tegn og symptomer på manglende eller nedsatt fruktbarhet hos menn. Dette kan for eksempel være underliggende arvede sykdommer, hormonale ubalanser, utvidede blodårer rundt testiklene eller tilstander som blokkerer sædens passasje.
Avhengig av hvilke av de nevnte tilstandene man har, kan man oppleve symptomer og tegn på infertilitet som:
- Problemer med seksuelle funksjonalitet (vanskeligheter med å ejakulere, eller det kommer veldig lite væske ut ved ejakulering, samt redusert sexlyst)
- Erektil dysfunksjon
- Smerter, hevelse eller klump i testikkelområdet
- Gjentagende infeksjoner
- Dårlig eller ingen luktesans
- Hovne, gjerne smertefulle og unormalt raskt voksende bryster (skyldes økning i brystkjertelvev hos menn, som kommer av ubalanse i hormonene østrogen og testosteron)
- Redusert ansikts- og kroppshår (sammen med andre tegn på kromosomal og hormonal ubalanse)
- Lavt antall sædceller (under 15 millioner sædceller per millimeter med sæd)
Dersom du kjenner igjen noen av de nevnte symptomene, særlig dersom partneren din også har vanskeligheter med å få barn, ta kontakt med oss eller fastlegen din.
Hvordan utredes infertilitet?
Infertilitetsutredning hos Volvat innebærer ultralyd av testikler, lab-prøver for å sjekke hormonstatus, og en sædanalyse.
Under en utredning vil mannen avlegge en sædprøve som blir sendt videre til analysering. Prøven vil undersøkes under et mikroskop for å sjekke om mannen har et normalt antall sædceller og normal form.
Kan mannlig infertilitet behandles?
I mer enn halvparten av tilfellene med mannlig infertilitet kan tilstanden behandles. Det kan hjelpe deg og din partner lykkes med å bli gravide naturlig.
Behandlingen kan innebære:
- Kirurgi
- Hormonell behandling i form av medisiner
- Behandling av infeksjoner i form av antibiotikakur
- Behandling av ereksjonsproblemer gjennom medisiner eller samtaleterapi
I tilfeller hvor dere ikke lykkes med å oppnå graviditet, er det mulig å hente ut sædceller og kunstig befrukte et egg fra din partner (såkalt intracytoplasmatisk spermieinjeksjon), ved spesialklinikker.
Det er ingenting som tyder på at dette skader fosteret/barnet, og det er ikke økt risiko for medfødte misdannelser hos barn som fødes ved denne typen assistert befruktning.
Legen din kan henvise til fertilitetsklinikk ved behov.