Symptomer ved lavt testosteronnivå
Manglende seksuell interesse, redusert ereksjonsevne og mindre energi i hverdagen til f. eks. jobb og trening kan være symptomer ved lavt testosteron nivå, men disse kan variere.
- Manglende seksuell interesse eller ereksjonsvansker
- Redusert energi i hverdagen, særlig på jobb og trening
- Vektøkning, spesielt rundt magen til tross for kostholdstiltak og trening
- Humørforandringer, irritabilitet og søvnforstyrrelser
Noen menn kan oppleve tretthet og utbrenthet ved lavt testosteronnivå, som kan feiltolkes som depresjon. Disse symptomene kan oppstå selv om testosteronnivået er innenfor nedre normalnivå. I slike tilfeller kan testosterontilskudd være aktuell behandling for å øke livskvaliteten.
Hva er testosteron?
Testosteron er et hormon som finnes både hos menn og kvinner, men nivåene er høyere hos menn. Hos menn er testosteron ansvarlig for utvikling av kroppsbehåring, dypere stemme og muskelstyrke, og det er det viktigste mannlige kjønnshormonet. En riktig mengde testosteron bidrar også til å opprettholde normal sexlyst.
De siste årene har bruken av testosteron hos eldre menn økt betydelig. Testosteronbehandling anbefales dersom man har både symptomer og påvist testosteronmangel, ifølge norske og internasjonale anbefalinger.
Studier viser at testosteron kan forbedre seksualfunksjonen, øke benmasse og muskelstyrke, samt bidra til bedre kolesterolnivåer og redusere insulinresistens, som er en forløper til type 2-diabetes.
Mange menn skjønner ikke at de har lavt testosteronnivå
Testosteronnivået faller noe med alderen, men ikke dramatisk. Vektøkning og andre sykdommer kan imidlertid også bidra til lavere testosteronnivåer.
Lavt testosteronnivå er en vanlig tilstand som kan gi utslag på en rekke av kroppens funksjoner og organer – i tillegg til humøret.
En studie oppgir at 20 prosent av 60 åringer, 30 prosent av 70 åringer og 50 prosent av 80-åringer lider av lavt testosteronnivå.
En medisinsk vurdering er viktig for å utelukke andre årsaker til plagene, som for eksempel hjertesykdom. Risikoen ved behandling må også vurderes, spesielt med tanke på bivirkninger som prostatakreft og høyt blodtrykk.
Utredning for lavt nivå av testosteron
Våre urologer utfører nødvendig utredning for lavt nivå av testosteron, og behandling igangsettes ved behov.
Behandling av lavt testosteronnivå
Testosteronbehandling kan gis i form av gel som du smører på huden eller gjennom injeksjoner. Behandlingen må følges opp med regelmessige blodprøver for å måle testosteronnivået hos urologen. Etter hvert kan dette følges opp av fastlegen, dersom ønskelig.
Effekten av testosteronbehandling varierer fra person til person. Noen får en markant bedring, mens andre får en mer beskjeden effekt.
For mange vil forbedringer i seksuelle symptomer som økt lyst og bedre ereksjon merkes innen 3–4 uker, med maksimal effekt etter 2–3 måneder. Det kan ta lengre tid før man merker effekten av behandlingen på ander funksjoner.
Bivirkninger
Det er ikke gjort nok forskning på langtidsvirkningene av testosteronbehandling. Noen tror at testosteronbehandling kan forårsake prostatakreft eller brystkreft, og at høye doser kan skade leveren, blodet og hjertet. En studie fra 2013 viste økt risiko for dødelighet eller alvorlig hjerte- og karsykdom hos menn over 60 år med symptomer på angina pectoris, som fikk testosteronbehandling.
Høye doser testosteron hos menn kan få prostatakjertelen til å vokse og antall røde blodlegemer i blodet til å øke.
Det er mangelfull dokumentasjon på langtidseffekten av testosteronbruk og usikkerhet når det gjelder bivirkninger. Derfor anbefales individuell vurdering hos en lege før man starter med testosteronbehandling.
Bør du sjekke deg for lavt testosteron?
Undersøkelser tyder på at lavt testosteronnivå er en ganske vanlig tilstand, men antall menn som mottar behandling er betydelig lavere, som kan indikere at det er underbehandling i befolkningen.
Mange av symptomene kan være diffuse og generelle, men hvis du kjenner deg igjen i noen av plagene, kan det være lurt å få målt testosteronnivået. Det er relativt enkelt å få dette undersøkt, og ved behov kan man få behandling.