Lavt testosteronnivå

Av ulike grunner kan produksjonen av testosteron avta, og det kan da være riktig å behandle med testosteron. Men ikke alle har nytte av slik behandling.

Hva er testosteron?

Testosteron er et hormon som finnes både hos menn og kvinner, men mengden testosteron er høyere hos menn. Hos menn forårsaker testosteron kroppsbehåring, dyp stemme og sterke muskler, og er det viktigste mannlige kjønnshormonet. Riktig mengde testosteron i kroppen holder sexlysten på et normalt nivå.

De siste årene har bruken av testosteron hos eldre menn økt betydelig. Bruk av Testosteron er indisert ved symptomer og samtidig påvist testosteronmangel ifølge norske og internasjonale anbefalinger. Studier har vist at testosteron bedrer seksualfunksjonen, øker benmasse og muskelstyrke, samt forbedrer kolesterol og motvirker insulinresistens (forløper til type 2-diabetes).

Mange menn skjønner ikke at de har lavt testosteronnivå

Etter hvert som alderen øker faller nivået på testosteron, men ikke veldig mye. Vektøkning og andre sykdommer kan også redusere testosteronnivåene.

Lavt testosteronnivå er en vanlig tilstand som kan gi utslag på en rekke av kroppens funksjoner og organer – i tillegg til humøret.

En studie oppgir at 20 prosent av 60 åringer, 30 prosent av 70 åringer og 50 prosent av 80-åringer lider av lavt testosteronnivå.

En medisinsk vurdering er viktig for å utelukke andre årsaker til plagene, for eksempel hjertesykdom. Risikoen ved en behandling må også vurderes i forhold til risiko for bivirkninger av behandlingen hvor kreft i prostatakjertelen og høyt blodtrykk er blant de viktigste.

Symptomer ved lavt testosteronnivå

Manglende seksuell interesse, redusert ereksjonsevne og mindre energi i hverdagen til f.eks. jobb og trening kan være symptomer ved lavt testosteron nivå, men disse kan variere. Andre symptomer kan være vektøkning (særlig rundt magen), til tross for kostholdstiltak og trening.

Noen menn kan også oppleve humørforandringer og irritabilitet, samt søvnforstyrrelser. Enkelte med lavt testosteronnivå føler seg slitne og utbrente. Man kan derfor feiltolke lavt testosteronnivå for å være en depresjon.

Slike plager kan oppstå selv om du har testosteronnivå innenfor nedre normalnivå. For noen vil testosterontilskudd være aktuell behandling for å øke livskvaliteten.

Utredning for lavt nivå av testosteron

Ved Volvat gjøres nødvendig utredning, og behandling igangsettes ved behov

Behandling for lavt testosteronnivå

Testosterontilskudd gis enten i form av en gel du smører på huden eller som injeksjoner. Kontroll av testosteronnivået må deretter følges opp med regelmessige blodprøver av urolog. Etter hvert kan dette gjøres hos fastlegen dersom det er ønskelig.

Effekten av testosteronbehandling er individuell. Noen får en markant bedring, mens andre får en mer beskjeden effekt. Vanligvis kommer effekten på seksuelle symptomer først i form av mer lyst og økt evne til ereksjon. Bedringen skjer gjerne i løpet av 3-4 uker med maksimal effekt etter 2-3 måneder. Det kan være behov for behandling i flere måneder før andre effekter inntreffer.

Bivirkninger

Det er ikke gjort nok forskning til å vite hva som skjer når noen tar testosteron over lang tid. Noen tror at testosteronbehandling kan forårsake prostatakreft eller brystkreft, og at høye doser kan skade leveren, blodet og hjertet. En studie fra 2013 viste at hos menn over 60 år, som hadde symptomer på angina pectoris, økte risikoen for død eller alvorlig hjertekarsykdom ved testosteronbehandling

Høye doser testosteron hos menn kan få prostatakjertelen til å vokse og antall røde blodlegemer i blodet til å øke.

Det er mangelfull dokumentasjon på langtidseffekten av testosteronbruk og usikkerhet når det gjelder bivirkninger.

Bør du sjekke deg for lavt testosteron?

Undersøkelser antyder at lavt testosteron er en ganske vanlig tilstand., men antallet som mottar behandling er betydelig lavere noe som indikerer underbehandling i befolkningen. Mange av symptomene kan være diffuse og generelle, men det er relativt enkelt å få dette undersøkt.

Konsultasjon

2 540,-

Priseksempel fra Porsgrunn, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge urolog hos Volvat?

Erfarne spesialister

Våre dyktige og erfarne urologer utreder og behandler både kvinner og menn for de fleste lidelser i urinveier og genitalier. 

Alle urologiske plager

Vi kan tilby alt fra utredning av benigne lidelser, og mindre kirurgisk inngrep som sterilisering og operasjon av trang forhud, til avansert utredning av kreftsykdom i urinveiene og større urologisk kirurgi i full narkose.

Tilpasset deg

Tegn på urinveisinfeksjon og bekkenbunnsplager kan utvikle seg ulikt fra person til person – derfor tolker vi symptomer innenfor dine personlige rammer og tilpasser behandling deretter.