Blod i urin

Synlig blod i urinen bør alltid undersøkelse av spesialist da det ofte er et tegn på sykdom i urinveiene

Hva kan årsaken til blod i urinen være?

Blod i urinen kan komme fra blødningskilder hvor som helst i urinveiene. Urinveiene består av to nyrer, nyrebekken og urinledere, samt en urinblære og et urinrør.

Blod i urinen kan stamme fra hele urinveis-systemet som består av to nyrer, nyrebekken og urinlederen, samt en urinblære og et urinrør. Blødningskilder kan oppstå hvor som helst i urinveiene og uten andre symptomer. Hos menn er urinrøret lengre enn hos kvinner. Prostatakjertelen og sædlederne kan også være kilde for blødning i urinveiene.

To typer blod i urinen:

  1. Blod som er synlig med det blotte øyet
  2. Blod som kun er synlig under et mikroskop

Hva kan blod i urinen komme av?

Nyrene danner urin ved å skiller ut avfall og væske fra blodet. Urinen passerer gjennom urinlederne til urinblæren, og lagres der inntil den tisses ut via urinrøret. Blod i urinen kan derfor stamme fra hele urinveissystemet.

Synlig blod er ofte et tegn på sykdom i urinveiene. Uansett om du har den ene eller andre typen, handler det om å finne årsaken til blødningen. Derfor bør blod i urinen alltid undersøkes av en spesialist i urologi.

Utredning ved blod i urinen

En undersøkelse hos Volvat vil vanligvis innebære en urinstix, cystoskopi, hvor urologen kikker inn i urinblæren med en fleksibel kikkert, og ved behov henvisning til CT undersøkelse av øvre urinveier.