Dr. Lillans sommerråd

Få gode råd om symptomer og behandling av vanlige sommerplager av Lillan Dyvik Ellingsen, erfaren allmennlege og medisinsk ansvarlig på allmennavdelingen ved Volvat Majorstuen i Oslo.

Lillan L Dyvik Ellingsen - Medisinsk direktør / CMO

20.06.2019

Insektstikk

Insektstikk gir som oftest bare plagsom kløe og ubehag, men for noen kan reaksjonene bli langt mer alvorlig da noen er allergiske eller stikk i munn kan gi kvelningssymptomer.

En forsinket reaksjon kan gi feber, smertefulle ledd, vabler og hovne kjertler. Ved en alvorlig reaksjon kan tilstanden utvikle seg raskt og man skal ringe 113 eller tilkalle akutt medisinsk hjelp.

Symptomer på dette er: pustevansker, hevelse på leppene og i halsen, besvimelse, forvirring, rask puls, vabler, kvalme/brekninger eller kramper.

Ved mindre alvorlige symptomer og ønsker en vurdering, ta kontakt via Volvat Chat eller oppsøk vår legevakt.

Behandling: Fjern brodden hvis mulig. Avkjøl stikkstedet. Ta allergimedisin hvis tilgjengelig. ‘Hvil stikkstedet. Ved alvorlig reaksjon, tilkall hjelp og gjør førstehjelp.

Flått

Det er en liten edderkoppaktig midd som suger blod og kan i den forbindelse overføre sykdommer. Den fester seg på mennesker der hvor huden er tynn (på leggene, i knehasene og i lysken). I ca. 98 % av alle flåttbitt skjer det ingen smitte og du blir ikke syk.

Hvis du har blitt bitt av en flått, bør den fjernes så fort som mulig. Du kan bruke en pinsett eller neglene. Det er mindre risiko for smitte hvis den sitter under 24 timer.

Du bør følge med på stikkstedet, og hvis det tilkommer rødt utslett som brer seg fra stikkstedet eller influensalignende symptomer eller feber, bør du oppsøke legevakten, kontakte oss på Volvat Chat for en vurdering og eventuelt oppstart med antibiotika.

Brennmanet

De norske brennmanetene er ikke farlige, men i andre farvann kan de i verste fall være dødelige for mennesker. Det er viktig å sjekke vannet hvor du skal bade for å unngå å bli brent.

Hvis du blir brent, vil du kjenne en brennende følelse i huden. Deretter kløe og hevelse i huden. Det kan bli blemmer og sår i huden. Alle rester av trådene bør fjernes fra huden. Du kan skylle i vann eller gni sand. Det kan prøves lokalbedøvende slave/krem eller kortison hvis det ikke er sårdanning eller tegn til infeksjon.

De gir svært sjeldent allergiske reaksjoner. Dersom du hovner opp i hals/munn eller får pusteproblemer, bør du raskt kontakte lege.

Feberreaksjoner, brannskader på store deler av kroppen eller intense smerter er også faktorer som gjør at du bør kontakte lege.

Overoppheting/heteslag

Overoppheting er en mildere reaksjon på varme og kroppstemperaturen er mellom 37-40 °C. Vanlige symptomer er hodepine, tørste, muskelsvakhet eller muskelkramper, kvalme oppkast og slapphet. Heteslag er forhøyet kroppstemperatur over 40 °C og kan være livstruende.

Symptomene i starten er ofte svimmelhet, hodepine og kvalme. Deretter tørr hud, ingen urinproduksjon og pustevansker. Etter hvert tilkommer det omtåkethet, kramper eller koma. Forkommer først og fremst hos eldre og personer med kroniske sykdommer.

Behandling på overoppheting er avkjøling og god væsketilførsel. Ved heteslag, bør det tilkalles medisinsk hjelp og kontrollere bevissthet, luftveier, åndedrett og sirkulasjon (BLÅS). Deretter senke kroppstemperaturen ved å kle av pasienten og legge på fuktige kluter.

Heteslag har en dødelighet på opptil 10% og derfor viktig med tidlig diagnose og riktig behandling.

Skal du på ferie til utlandet?

Volvat chat kan gi forebyggende råd og helseinformasjon før og under reisen.

Les mer om Volvat Chat og logg deg på

I tillegg tilbyr Volvat Vaksinasjonsklinikk alle typer reisevaksiner.
Ikke la sykdom ødelegge ferien, og husk at barn, eldre og gravide er mer utsatt.

Noen gode råd på reisen:

  • Ikke drikk springvann
  • Vær forsiktig med å kjøpe vann av selgere på gaten eller på stranden
  • Spis helst kokt eller stekt mat
  • Unngå rå salater, spis kun frukt med skall
  • Husk god håndhygiene.
  • Unngå sår og rifter.
  • Ha alltid med plaster
  • Kontakt lege ved dyrebitt
  • I malariaområde; bruk malariaprofylakse og myggmidler
  • Ved diaré: drikk rikelig for å erstatte væsketap
  • Unngå bading i elver og innsjøer i Afrika

Referanser: Legehandboka.no

Lillan L Dyvik Ellingsen

Medisinsk direktør / CMO

Volvat Storo

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.