Gastric bypass

Gastric bypass gjennomføres for å gjøre det enklere å gå ned i vekt. Resultatet av en gastric bypass operasjon er en liten magesekk, som betyr at du må spise små og hyppige måltider og du vil føle deg mett etter svært lite mat.

Gastric bypass operasjon hos Volvat

Vi tilbyr gratis konsultasjon for slankeoperasjon på telefon, videosamtale samt fysisk i våre lokaler. Du kan enkelt snakke med oss akkurat slik du ønsker, og fra hvor some helst i landet ved å bestille en gratis vurderingstime med vår spesialsykepleier, eller å ringe oss på 468 51 004.

Vi er stolte av å være eneste overvektsklinikk i landet som tilbyr gratis oppfølging i opptil 5 år etter operasjonen. Vi er her om du trenger oss - det er din trygghet og sikkerhet.

Hva er gastric bypass?

Gastric bypass er en av de mest benyttede fedmeoperasjonene i Norge. En gastric bypass-operasjon fører til at du går ned i vekt ved å endre hvordan magen og tynntarmen håndterer mat. Etter gastric bypass operasjonen blir magesekken mindre, og man vil føle deg mett etter svært lite mat.

Gastric bypass begrenser opptak og inntak av mat

En gastric bypass utføres ved å koble ut en større del av magesekken og tynntarmen, slik at det kun blir igjen en liten magesekk (omtrent 30 ml). Den lille delen av magesekken blir direkte koblet til tynntarmens mellomste del (jejunum).

Du vil etter en slik operasjon raskt få metthetsfølelse ved at du kun klarer å spise små måltider, og på den måten reduseres vekten din.

Ettersom maten du spiser ikke lengre ender opp i magen og tynntarmen, men går forbi den første delen av tynntarmen (duodenum), absorberer kroppen færre næringsmidler og kalorier.

Du må derfor ta B12 vitamin og andre vitaminer resten av livet. Du må også passe på å ha høyt nok inntak av kalk og jern, og at maten du spiser inneholder de rette næringsstoffene.

 

 

Trygghet ved gastric bypass-operasjon

Hos oss vil du få god veiledning om hva et slikt inngrep innebærer på kort og lang sikt. Vi er landets eneste aktør som tilbyr våre pasienter 5 år gratis oppfølging etter operasjon. Hos oss får du tett oppfølging av vårt tverrfaglige team bestående av leger, ernæringsfysiologer og sykepleiere før, under og etter operasjonen. Vi tilbyr også gratis rådgivning, slik at du kan finne ut om en slik operasjon kan være noe for deg.

Hvem passer Gastric Bypass for?

Vi vet at det er en rekke forhold som disponerer for utvikling av fedme. Matinntak, måltidshyppighet, arv, muligheter til å drive fysisk aktivitet, hvordan kroppen responderer på fysisk aktivitet, stress, sykdom, skader, medikamenter og depresjon, for å nevne noen.

Kriterer for Gastric Bypass:

 • Du lider av svært alvorlig fedme
 • Du må ha forsøkt å gått ned i vekt vha. kostholdsendringer og trening uten å lykkes
 • Du har en Kroppsmasseindeksen / Body mass index (BMI) på 40 eller mer
 • Du har en BMI på 35-40 eller mer, og du lider av alvorlige fedmerelaterte sykdommer. For eksempel hjerte- og karsykdom, type 2-diabetes, høyt blodtrykk, ufrivillig barnløshet, belastningslidelser eller alvorlig søvnrelaterte lidelser

BMI som indikasjon på overvekt

Har du svært høy BMI, og gjentatte ganger mislyktes med å gå ned i vekt ved hjelp av kostholdsendringer og trening, så kan gastric bypass være noe for deg. BMI er et av kriteriene som er med på å avgjøre om du kan slankeopereres. For å finne din BMI, kan du bruke vår BMI-kalkulator.

Dersom du har en BMI mellom 30 og 35, vil det gjøres en individuell vurdering om en operasjon er aktuelt. Våre eksperter kan under konsultasjonen svare på alle spørsmål du har om overvekt og hvilken behandling som egner seg best for deg.

Selv om du oppfyller alle gastric bypass-krav, så kan det hende du må oppfylle andre medisinske krav for å kvalifiseres til kirurgi. 

Medisinske krav

Det er visse medisinske retningslinjer man vanligvis må oppfylle for å kvalifiseres for en gastric bypass-operasjon. I tillegg så må man igjennom en screeningprosess for å være sikker på at du kvalifiseres til operasjonen.

Gastric bypass konsultasjon

På konsultasjonstimen møter du deler av vårt tverrfaglige team. Ofte er dette pasientkoordinator, kostholdsekspert, psykolog, lege og/eller annet helsepersonell. Disse vil vurdere om gastric bypass kan være det riktige for deg.

Det er først her vi kan få et bilde av om du oppfyller alle medisinske krav og kriterier for gastric bypass. Her lærer du om hva gastric bypass er, og hva det innebærer, og du får mulighet til å stille spørsmål og snakke med oss om hvordan du kan forberede deg til din operasjon.

På Volvat tilbyr vi gratis og uforpliktende konsultasjon, slik at du kan få svar på om slankeoperasjon kan passe for deg.

Screening

Selv etter en konsultasjon kan vi ikke stadfeste om du kvalifiseres til operasjon. Alle må igjennom en omfattende screeningsprosess først, som innebærer bl.a. gjennomgang av vekttapsprosedyre, diskusjon rundt forventinger, lære om tiden før en operasjon og forberedelser til et inngrep og oppfølging etter operasjonen, samt en rekke tester.

Testene fungerer i praksis som et krav for å kunne ta en slik operasjon, og bidrar til å sikre trygghet i at operasjonen kan gå fint. 

Resultatet av screeningen, sammen med legenes vurdering, vil være avgjørende om gastric bypass passer for deg. Evalueringen handler i hovedsak om å vurdere om de helsemessige fordelene ved en gastric bypass-operasjon veier tyngre enn potensielle risikoer, og om pasienten er mental og medisinsk klar for å gjennomgå prosedyren.

Passer ikke for

Du er ikke en gastric bypass kandidat dersom du er under 18 år, eller lider av en av følgende sykdommer eller lidelser: spiseforstyrrelser, psykiske lidelser, rusproblemer, psykisk utviklingshemming eller sykdommer som innebærer vesentlig større risiko. 

For å lykkes må du endre levevaner

Vær klar over at overvektskirurgi alene ikke er tilstrekkelig for å oppnå varig vekttap. Det aller viktigste er å endre levevaner, noe som blant annet innebærer endret kosthold og økt fysisk aktivitet. Vårt behandlingskonsept bygger derfor på en kombinasjon av kirurgisk behandling, endring i levevaner og langvarig oppfølging.

 • Pris for Gastric Bypass inklusiv 5 års oppfølging: Kr. 118 000,- 

Første konsultasjon hos oss er gratis. Prisen inkluderer 5 års oppfølging etter operasjon.

Helsegevinst ved Gastric Bypass

De fleste som opereres har en eller flere sykdommer eller skader, som for eksempel diabetes, høyt blodtrykk eller fertilitetsproblemer. Disse plagene kan reduseres med en gastric bypass-operasjon.

Helsegevinster etter en gastric bypass:

 • Redusere eller kurerer sykdommer eller skader 
 • Bedre livskvalitet
 • Forebygging av potensielle livstruende tilstander

Forberedelser før operasjonen

God oppfølging før og etter operasjonen er avgjørende for et godt resultat. Volvat Overvektsklinikk er landets eneste klinikk som tilbyr 5 års oppfølging etter slankeoperasjon, inkludert i prisen. På konsultasjon og forundersøkelser møter du menneskene som skal følge deg gjennom hele prosessen; før, under og i opptil 5 år etter bypass-operasjonen. Her vil du også få konkrete råd om hvilke forberedelser som er nødvendige i ukene før operasjonen.

Det er viktig at du starter med livsstilsendringer så raskt som mulig, og i god tid før operasjonen. Spis sunt og beveg deg. Forbered deg mentalt på å endre vaner, maten du spiser og gjør praktiske forberedelser tilknyttet innkjøp av mat, medisiner og vitaminer. Hva du skal fokusere på, hjelper vi deg med.

Det blir bl.a. viktig å slanke leveren og optimalisere forholdene i kroppen før operasjonen. For å få dette til må du endre kostholdet slik at vekten går ned og leveren blir mindre, slik at vi unngår komplikasjoner under operasjonen. De fleste anbefales 5-10 prosent vektreduksjon, men dette er individuelt.  

Det er også viktig å få i seg væske og starte lett mosjonering, samt ta pause fra enkelte medisiner.

For å kunne ha nok blod- og oksygenforsyninger i vevet så bør du også unngår røyk og snus i 4-8 uker før operasjon. Det er også lurt å unngå alkohold i 4-5 uker før operasjonen for å sikre optimale forhold i mage-tarmslimhinnen.

Operasjonsdagen

På operasjonsdagen vil du bli tatt imot av en pasientkoordinator eller en sykepleier som gjør deg klar til operasjon.

Det er vanlig å kjenne seg litt svimmel og øm i magen. Narkosen kan gjøre at du blir kvalm det første døgnet. Det blir satt inn luft i magen under operasjonen, derfor kjenner mange luftsmerter de første dagene.

I timene etter operasjonen vil du bli overvåket nøye av fagteamet på postoperativ avdeling. Forsiktig aktivitet og diverse rutiner vil bli satt i gang raskt for å hjelpe blodsirkulasjonen og redusere risiko for komplikasjoner. Deretter er det viktig å både lage og følge gode rutiner for matinntak og mosjon.

Vi ønsker at du er ute av senga og går noen skritt allerede to timer etter operasjonen, deretter vil vi at du beveger deg regelmessig under sykehusoppholdet.

Etter operasjonen får du smertestillende etter behov, og du får resept på tabletter du skal ta hjemme.

Etter Gastric bypass-operasjonen

De første fire ukene skal du unngå belastning av magemusklene. Du kan gjøre lett husarbeid og gå turer. Etter fire uker blir det viktig å innføre fysisk aktivitet i hverdagen.

Alkohol, røyk og snus øker faren for komplikasjoner, og må unngås en tid før og etter operasjonen. Du får informasjon og råd i forbindelse med dette i god tid før operasjonen.

I løpet av den første måneden etter gastric bypass-operasjonen går du gradvis fra flytende næring til mat med normal konsistens. Etter ytterligere fire uker kan de aller fleste spise vanlig mat igjen.

Magesekken er nå mye mindre enn før og du må spise flere små måltider per dag. En god fordeling er fire hovedmåltider og to mellommåltider. Det er viktig å bruke god tid på måltidene, og det er kun lov å innta drikke før og etter maten. Hold deg til sunn og næringsrik mat, og unngå mye sukker og fett.

Etter operasjonen må du ta vitamintilskudd. Årsaken er at du spiser mindre mat enn tidligere, og det blir vanskeligere å dekke ditt totale vitaminbehov gjennom kosten.

Rundt 40 prosent av slankesopererte får behov for å fjerne overflødig hud. Det kan dekkes av det offentlige etter visse kriterier.

5 års gratis oppfølging etter operasjon

Volvat Overvektsklinikk er landets eneste klinikk som tilbyr 5 års oppfølging etter slankeoperasjon, inkludert i prisen. Dette er din trygghet og sikkerthet. 

Selve bypass-operasjonen utføres ved våre sykehus i Bergen og i Trondheim. Selve bypass-operasjon varer i snitt fra 45-60 minutter. Rett etter operasjonen vil du bli fulgt opp tett av oss, helt til du er i stand til å reise hjem.

Når du har kommet hjem vil du bli oppringt fra sykehuset hyppig den første tiden, og du kan selv ta kontakt når du trenger det.

Risiko og komplikasjoner

Som med et hvert kirurgi inngrep, kan komplikasjoner oppstå også ved gastric bypass. Volvat Overvektskirurgi har lang fartstid med slankeoperasjon, innøvde gode rutiner for å unngå at dette skal oppstå, samt rutiner for rask behandling.

På kort sikt er det snakk om komplikasjoner som indre blødninger, blodpropp, infeksjoner og lekkasje. Det er svært sjelden at en person dør etter en slankeoperasjon. Risikoen er lavere enn 0,1 prosent.

Noen opplever magesmerter eller kvalme i forbindelse med måltider. Derfor er det viktig å spise små, regelmessige måltider, og å bruke god tid på måltidet. Spis næringsrik mat og ta vitamintilskudd for å unngå avmagring og vitaminmangel.

Enkelte opplever også å miste mer hår enn normalt i en periode, og at neglene blir mer skjøre. Dette kan skje, da kroppen prioriterer næring til livsviktige organer når du går ned i vekt.

En slankeoperasjon øker også risikoen for brokk/tarmslyng, magesår og galle- og nyresteinssykdom.

Redusere sjansene for komplikasjoner

Du kan hjelpe til med å redusere risikoen for mulige komplikasjoner ved å:

 • Redusere Body Mass Index (BMI)
 • Øke bevegelighet og treningsmengde
 • Ikke bruke snus eller røyke

Det viktigste for oss er at du lykkes

Volvat Overvektskirurgi tilbyr et trygt og sikkert miljø, der du kan snakke fritt om vekttap og stille alle slags spørsmål du ønsker.

Det er mange utfordringer man kan støte på etter overvektskirurgi. Vi har derfor spesialisert oss på å diagnotisere, avdekke barrierer og hindre vanskeligheter, kanskje før du muligens selv oppdager dem, slik at du lettere skal kunne lykkes med din operasjon. 

Etter operasjonen er det viktig å gå jevnlig til legekontroll med blodprøver. Disse går vi igjennom sammen, dersom du ønsker det. Vi vil også gi deg tilbud om gruppeoppfølging, der du kan møte andre i samme situasjon som deg.

Det er viktig at du sier ifra til pasientkoordinator dersom du selv føler behov for samtaler i årene etter operasjonen. Vi er her for deg gjennom hele prosessen og vil hjelpe deg å nå dine mål.

Her kan du lese mer om tiden før, under og etter en slankeoperasjon på Volvat Overvektskirurgi.

Gratis konsultasjon om slankeoperasjon

Bestill en uforpliktende og gratis vurderingstime på nett, eller ring oss på 94000760 i Bergen eller 46851004 i Trondheim for en uformell prat om slankeoperasjon.

I samtalen med oss snakker vi bl.a. sammen om hva en slankeoperasjon innebærer. Vi vil også gi deg gratis rådgivning og hjelp ut i fra din situasjon og motivasjon. Vi svarer på alle spørsmål du har.

Legg igjen navn og nummer for å bli oppringt

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.