Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en tilstand som skaper ubalanse i hormonnivået til kvinner, og kan gi belastende plager. Våre gynekologer er eksperter på kvinnehelse, og tilbyr utredning, diagnostisering og behandling av PCOS.

Få hjelp med PCOS

Det finnes god behandling mot PCOS. Med riktig behandling kan man både bli gravid og redusere symptomer forbundet med PCOS.

PCOS behandling avhenger av en rekke faktorer knytt til alder, symptomer og din generelle helse.

Hva som er riktig behandling for deg kan være avhengig av om du ønsker å blir gravid. Hos oss møter du gynekologer som er spesialister innen kvinnehelse som både utreder og behandler PCOS.

PCOS - Polycystisk Ovariesyndom

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er et vanlig hormonproblem for kvinner i fertil alder. Det er en tilstand som gir ubalanse i hormonnivået og kan gi en rekke belastende plager. PCOS rammer ca. 15 % av kvinner i fertil alder, men debuterer ofte sent i tenårene.

Kvinner med PCOS har ofte ikke eggløsning, har høye nivåer av androgener og har mange små cyster på eggstokkene. PCOS kan føre til uregelmessig menstruasjon eller at mensen uteblir, akne, infertilitet, vektøkning og uønsket og kraftig hårvekst.

Hormoner ved PCOS

Hormonene som blir mest påvirket ved PCOS er østrogen, progesteron og androgener. Disse hormonene påvirker en rekke viktige prosesser i kroppen, som menstruasjon, hårvekst og eggløsning.

Økt hormonproduksjonen og ubalanse

Navnet polycystisk ovariesyndrom er sammensatt av gresk og latinske begrep, og beskriver små væskefylte hulrom, altså cyster på eggstokkene, slik at eggløsningen uteblir. PCOS fører i tillegg til økt produksjon av mannlige kjønnshormoner, androgener, som kan påvirke kvinners fertilitet.

Den økte hormonproduksjonen skaper ubalanse i den naturlige syklusen. Ubalansen gjør både menstruasjon og eggløsning uregelmessig, som kan gjøre det vanskelig å anslå når man kan bli gravid.

PCOS-symptomer

Følgende symptomer er assosiert med PCOS, men ikke alle er sett hos hver kvinne med PCOS:

 • Uregelmessig eller fraværende menstruasjon
 • Manglende eggløsning
 • Uønsket hårvekst på kroppen og/eller i ansiktet
 • Fet hud, kviser eller akne
 • Vektøkning
 • Cyster på eggstokkene (avdekkes ved ultralyd)
 • Flekker uten hår eller veldig tynt hår
 • Infertilitet
 • Hudmerker på hals eller i armhuler
 • Mørk eller tykk hud under bryst, i armhule eller på nakke
 • Bekkensmerter
 • Humøsvingninger, angst eller depresjon

Hva er årsaken til PCOS?

Årsaken til PCOS er ukjent, men det ser ut til at både miljø, arv og livsstil kan spille en rolle i utviklingen av tilstanden. Det er for eksempel ikke uvanlig at man får PCOS selv, dersom mor også har tilstanden. PCOS kan være arvelig.

Mer fettvev på kroppen øker indirekte produksjonen av mannlige kjønnshormoner, og tilstanden er derfor ofte knyttet til overvekt. Kvinner med PCOS er også ofte disponert for å utvikle diabetes type 2, fordi PCOS kan medføre unormalt høye nivåer av insulin noe som også øker produksjonen av mannlige kjønnshormoner. Fedme kan også øke insulinniåvet i kroppen og gjøre PCOS-symptomer verre.

PCOS diagnosekriterer

Selv om PCOS er ganske vanlig kan det være forvirrende for mange å diagnostisere tilstanden. Årsaken til dette er at det ikke er konkrete diagnosekriterer, en blodprøve eller et sett med samlede tester man kan bruke som stadfester tilstanden. Opplever du symptomer på PCOS, bør du oppsøke legehjelp. Dersom du opplever minst to av følgende tre symptomer vil du som regel bli diagnostisert med PCOS:

1. Uregelmessig menstruasjon

Uregelmessig mensen som enten uteblir i lengre perioder eller varer for lenge, er vanlige tegn på PCOS. Det kan hende du kun får menstruasjon et par ganger i året, eller at du opplever ekstremt mye blødning osv.

2. For høyt testosteronnivå

Dette vil ofte presentere seg i form av uønsket hårvekst i ansiktet og kroppen, eller i sjeldnere tilfeller, akne eller hårtap.

3. Cyster på eggstokkene

Kan føre til forstørret eggstokker som igjen gjør det vanskelig for dem å fungere som normalt og produsere egg.

Utredning av PCOS

Mistenker du at du har PCOS eller er plaget av vanlige symptomer på PCOS, ta kontakt med en gynekolog. Våre dyktige gynekologer har lang erfaring innen utredning og behandling av PCOS.

Under en konsultasjon vil vi gå gjennom din sykehistorie, symptomer og gjennomføre en klinisk undersøkelse. Vi inkluderer ofte blodprøver for å sjekke hormonnivået, samt for å utelukke andre årsaker til dine plager. En innvendig ultralydundersøkelse inngår gratis i timen for å undersøke eggstokkene og se etter utvikling av cyster.

PCOS-behandling

Det finnes ikke en kur for PCOS, men vi kan tilby gode behandlinger som reduserer plager og forbedrer livskvaliteten.

Tidlig diagnostisering kombinert med vektnedgang og en individuelt tilpasset behandlingsplan, kan redusere symptomer og sjansen for komplikasjoner. Et variert kosthold og sunn livsstil er derfor en viktig del av behandlingen, for å opprettholde/oppnå normalt vekt og god livskvalitet. Vektreduksjon vil for mange kvinner med PCOS være nok til å redusere plagene betraktelig.

Overvektige vil ved vektnedgang lettere får tilbake regelmessig menstruasjon, og dermed eggløsninger. Dermed blir det enklere å bli gravid – selv litt vektnedgang kan hjelpe. Vektnedgang vil derimot ikke hjelpe mot andre plager forbundet med PCOS, som akne eller uønsket hårvekst.

PCOS-behandling ved ønsket graviditet

Ved ønske om graviditet anbefales medisiner som fremmer eggløsning, og gjør deg mer fruktbar. Ofte er disse medikamentene i form av piller eller hormonsprøyter. Pillebehandling med diabetesmedisin kan øke sjansen for å oppnå graviditet gjennom å stabilisere blodsukkeret, menstruasjonen og til dels vekt.

Ved bruk av diabetesmedisin vil man først oppleve mulighet for å bli gravid etter 6 til 9 måneder.

Vi anbefaler også å legge til rette kosthold og øke aktivitetsnivået. Et sunt kosthold og mer fysisk aktivitet kan gi redusert vekt og ferre PCOS symptomer. Det kan også medvirke til å hjelpe kroppen til å bruke insulin mer effektivt, senke blodsukkernivået og øke sjansene for eggløsning.

PCOS-behandling hvis du ikke vil bli gravid

P-piller kan være en god løsning dersom du ikke ønsker å bli gravid akkurat nå. Legemiddelet fungerer både som prevensjon, normaliserende for menstruasjon og kan ha god effekt på uønsket hårvekst.

P-piller for å redusere hårvekst

Full effekt av p-piller mot hårvekst vil ta minst 8 måneder, ofte lenger. For noen kvinner er ikke p-piller nok til å redusere hårvekst, mens andre ønsker ikke medikamentell behandling med hormoner. Da finnes det alternative behandlingsmetoder for uønsket hårvekst.

Du kan blant annet bruke voksbehandling, barbering og/eller kremer for hårfjerning. Ønsker du et mer permanent resultat kan du benytte deg av permanent hårfjerning med laser.

Det er mer tidkrevende og kostbar behandling som kan ta tid før du oppnår ønsket resultat. Likevel kan man oppnå gode resultater så lenge man er forberedt på å være litt tålmodig og villig til å investere tid og penger.

Prognose ved PCOS

PCOS er en kronisk tilstand og er derfor noe man må leve med. Med riktig behandling og en sunn livsstil kan man likevel ha et tilnærmet normalt liv uten store plager.

PCOS rammer kvinner forskjellig, men mange opplever problemer med fruktbarhet og ufrivillig barnløshet. Det er likevel mulig å bli gravid med PCOS, og mange kvinner lykkes i å bli gravide, enten med eller uten behandling.

Flere blir gravid etter PCOS-behandling

Flere oppnår graviditet etter behandling med piller eller hormonsprøyter som stimulerer til eggløsning. I de tilfellene fertilitetsbehandling ikke har en effekt, kan prøverørsbehandling være et alternativ.

PCOS og kostplan

Kvinner med PCOS har større sjanse for å utvikle diabetes type 2. Kontrollert inntak av sukkerinnholdig mat og vedlikehold av vekt vil derfor være viktige faktorer for en god prognose.

Ønsker du kostholdsråd eller hjelp med kostholdsplan ved PCOS kan du få hjelp hos våre erfarne ernæringsfysiologer. Vi lager en tilpasset kostplan for deg, og jobber for å sikre at dine endringer på best mulig vis kan flettes inn i nåværende rutiner og gjøremål. Bestill time hos ernæringsfysiolog her.

Konsultasjon

1 810,-

Priseksempel fra Moss, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge gynekolog hos Volvat?

Ekspert på kvinnehelse

Våre gynekologer har lang erfaring og spesialisering innen kvinnehelse og hjelper deg med alt fra kjønssykdommer til graviditet og overgangsalder. Du kan være sikker på at vi tar deg og dine plager på alvor.

Enestående kompetanse

På en gynekologisk kontroll tilbyr vi undersøkelse av underliv, celleprøve/HPV-prøve, innvendig ultralyd, testing av kjønnssykdommer og mulighet for å sette inn hormonspiral.

Bli sett, hørt og forstått

Hos Volvat kan du være trygg på at du blir mottatt av profesjonelle gynekologer som hjelper deg med nøye veiledning og behandling. Vi har både mannlige og kvinnelige gynekologer tilgjengelig.