Hoste

Hoste er et vanlig symptom ved luftveisinfeksjoner, og er en del av kroppens forsvarssystem mot fremmedlegemer og infeksjoner i luftveiene. 

Hoste er en refleks i kroppen som blir utløst av irritasjon i luftveiene - enten det er snakk om infeksjon i luftveiene eller fremmedlegeme som f.eks. mat eller drikke. 

Mange opplever hoste i sammenheng med luftvesinfeksjoner som influensa eller en forkjølelse.

Hoste er også vanlig ved:

Dersom hosten er forårsaket av infeksjonssykdom vil det som regel vedvare i 2-3 uker. 

Slimhoste og tørrhøste

Det finnes ulike typer hoste, og vi skiller ofte mellom tørrhoste og slimhoste. Slimhoste er kroppens måte å rense seg på ved å hoste opp slimet fra luftveiene. Derfor er det viktig å få opp slimet og ikke hindre det med hostedempende midler, som er beregnet for tørrhoste. Tørrhoste på sin side er i de fleste tilfeller uskyldig og forårsakes som regel av virus.

De ulike typene hoste krever forskjellig behandling. Derfor er det viktig å få  en vurdering av lege for å finne hvilken behandling som best kan hjelpe deg, enten du har vært plaget av langvarig hoste som ikke går over, eller kun ønsker å lindre symptomer.

Tørrhoste

Tørrhoste er en plagsom, men stort sett ufarlig hoste uten slim. Tørrhoste er et vanlig symptom ved forkjølelse og andre virusinfeksjoner i luftveiene. Tørrhoste kan ofte vedvare i flere uker, men det finnes medisiner som kan lindre, særlig dersom en er rammet av hosteanfall på natten.

Behandling av tørrhoste

Ved tørrhoste kan du benytte deg av legemidler som hjelper med å dempe hostingen.

Ellers vil det hjelpe å drikke rikelig med vann for å lindre kløende hals. Varm te eller buljong kan også oppleves som lindrende for en sår hals. 

Slimhoste

Slimhoste er, som navnet tilsier, hoste grunnet økt slimproduksjon. Dette skyldes oftere bakterielle infeksjoner, og betennelsen er ofte kraftigere enn ved tørrhoste. Slimhoste hjelper kroppen med å bli kvitt slim som samler seg i luftveiene, og er vanlig ved f.eks. bronkitt og lungebetennelse. 

Behandling av slimhoste

Ved slimhoste er det svært viktig å drikke mye vann for å løsne slimet og gjøre det lettere å hoste opp. 

Andre generelle råd er:

  • Halstabletter eller pastiller som lindrer sår hals
  • Varm drikke kan virke lindrende
  • Sov med hodet høyt
  • Unngå røykfylte rom og røyking
  • Oppretthold god hostehygiene og unngå å smitte andre
  • Unngå fysiske anstrengelser som kan forverre hosten

Det finnes også en rekke medisiner som kan virke lindrende. Du kan benytte deg av reseptfrie slimløsende midler som tynner ut slimet og gjør det lettere å hoste opp.

Ved slimhoste er det viktig at du får opp slimet fra luftveiene slik at det ikke fører til ytterligere spredning av bakterier. Derfor skal du ikke bruke hostedempende midler ved slimhoste, men slimløsende.

Hoste hos barn

Hoste er svært vanlig hos barn, og nesten alltid helt ufarlig. Hoste er derimot ikke vanlig hos spedbarn, og en bør alltid oppsøke lege umiddelbart dersom nyfødte barn under 3 måneder hoster. 

Skyldes ofte virus

Hoste hos barn skyldes stort sett forbigående virus og luftveisinfeksjoner, og barn kan hoste lenge selv når feberen og andre symptomer har avtatt. 

Hostemedisin for barn

Barn bør ikke bruke enkelte former for hostedempende medisin, spesielt barn under 6 år, med mindre det er avtalt med lege. Studier gjort med barn viser at hostemedisin ikke har så god virkning, og at man risikrerer bivirkninger ved bruk.

Er du i tvil om behandlingsalternativer og lindring av symptomer bør du kontakte lege for veiledning. 

Når bør du oppsøke lege ved hoste hos barn?

Dersom barnet har inndragninger i brystet kan dette tyde på at det er tungt for barnet å puste, og en bør oppsøke lege raskt. 

Kontakt lege ved:

  • Hoste hos barn under 3 år
  • Hoste i kombinasjon med redusert allmenntilstand eller hvis barnet ikke orker å spise eller drikke
  • Hoste i over 4 uker
  • Barnet får rask pust etter hoste
  • Hoste utløst av anstrengelse eller stadig nattehoste

Ved vedvarende hoste som ikke kan sees i sammenheng med sykdom, bør barnet utredes for barneastma.

Fremmedlegemer hos barn

I sjeldne tilfeller skyldes akutt hoste hos barn at de har fått et fremmedlegeme i luftveiene, og om barnet viser tegn på å ikke få nok luft, blant annet ved å bli blå, skal en ringe 113, da det kan stå om liv og helse.

Les også:

Hoste blod

Blodig oppspytt skaper naturlig nok bekymring hos mange, men det er som regel ikke farlig. Likevel kan det i enkelte tilfeller være tegn på alvorlig sykdom i luftveiene, og bør utredes av en lege for å utelukke sykdom uansett.

Det skal normalt ikke være blod i det som hostes opp. Det er likevel ikke uvanlig at det skjer ved kraftig forkjølelseshoste da den kraftige hosten kan føre til at små, overfladiske blodårer i luftveiene sprekker.

Mulige årsaker til blodig oppspytt ved hoste kan være akutt eller konisk bronkitt, samt forkjølelse, neseblødning, og lungebetennelse kan også gi blodig oppspytt.

Hoster du opp blod kan det også være et symptom på blodpropp i lungene eller lungekreft, og derfor er det viktig at det blir undersøkt nærmere hos legen.

Når bør jeg ta kontakt med lege?

Hoste er som regel ufarlig og vil hos de fleste gå over av seg selv i løpet av 1-3 uker. Likevel bør du følge med på utviklingen av hoste og vær oppmerksom på langvarig hoste med slim, hvis du hoster blod eller har hoste som ikke går over. Ta kontakt med lege dersom du opplever:

  • Hoste som ikke går over - varer i over 3 uker
  • Høy feber og nedsatt allmenntilstand i kombinasjon med feber over flere dager
  • Pustevansker evt. stikkende smerter i brystkassen
  • Blod i slimet - hoster blod
  • Langvarig hoste uten innlysende årsak
  • Mistanke om reaksjon på eventuelle legemidler
  • Gjentatt hoste på natten eller etter fysisk anstrengelse – kan være tegn på astma og bør utredes videre
  • Barn med svært plagsom og/eller kraftig hoste

Få hjelp med hoste

Ved langvarig hoste kan du ta kontakt med våre dyktige allmennleger på chat eller på telefon for en konsultasjon. Du kan også få en fysisk time raskt. Volvat har erfarne allmennleger og barneleger med kort ventetid.

Vi hjelper deg med utredning og behandling, og kan skrive ut hostemedisin på resept ved behov, eller anbefale reseptfrie midler for å lindre symptomer på hoste. Dersom det er tegn på kronisk hoste eller andre infeksjoner, kan vi tilby nødvendig behandling eller henvise til en legespesialist under samme tak. 

Bestill time hos allmenn-/barnelege

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.