Her for deg
Mange pasienter med hormonsykdommer får ikke den hjelpen de trenger. Vi tar deg og dine plager på alvor, og hjelper deg med å returnere til en velfungerende hverdag.
Skjoldbruskkjertelen (thyreoidea) er en hormonproduserende kjertel ved strupehodet på halsen. Den produserer stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og triiodthyronin (T3) som regulerer kroppens stoffskifte.
Sykdommer i skjoldbruskkjertelen kan deles i to grupper:
Høyt stoffskifte skyldes økt produksjon av hormonet tyroksin i skjoldbruskkjertelen.
Sykdommen debuterer oftest i 20-40 årsalderen, men 15 prosent av tilfellene rammer også personer over 60 år.
Graves sykdom er den vanligste årsaken til høyt stoffskifte blant unge. Sykdommen skyldes overstimulering av skjoldbruskkjertelen på grunn av høyt TRAS-antistoff (Thyroideareseptor-antistoff). Immunforsvaret produserer TRAS.
Ved mistanke om høyt stoffskifte bør du vurderes av en hormonspesialist, en endokrinolog. Det er viktig å stille riktig diagnose før start av behandling, og legen vil derfor foreta nødvendige undersøkelser som å palpere (kjenne på eller undersøke) skjoldbruskkjertelen og ta blodprøver, som kan bekrefte diagnosen.
Hypertyreose kan behandles med en av tre metoder: medikamenter, radioaktiv jod eller kirurgi. Valg av behandling avhenger av diagnosen, pasientens alder, størrelsen på kjertelen og den generelle helsetilstanden.
Ved behandling av Graves sykdom er førstevalget Tyreostatika i tablettform. Medisinen hemmer produksjonen av stoffskiftehormoner i skjoldbruskkjertelen, og mange vil merke en forbedring av symptomene sine i løpet av noen uker. I startfasen er det viktig med regelmessige kontroller av stoffskiftet med 3-4 ukers mellomrom. Som regel varer behandlingen i 1 til 2 år.
Behandling med radioaktivt jod er effektivt og trygt. Siden radioaktivt jod samles i skjoldkjertelen, vil dette føre til at kjertelen ødelegges uten at andre organ i kroppen skades. Behandlingen anbefales til pasienter med toksisk knutestruma, men pasienter med Graves sykdom kan også gjennomgå behandlingen. Barn og unge voksne, samt gravide og kvinner som ammer, behandles ikke med radioaktivt jod.
Kirurgisk fjerning av skjoldkjertelen (tyreoidektomi) anbefales hos Graves pasient med hissig sykdom, stor kjertel og spesielt om endokrin øyesykdom også er et problem.
Behandlingsmetodene med strålebehandling og kirurgi kan imidlertid skade skjoldbruskkjertelen, og føre til permanent lavt stoffskifte som må behandles i tablettform livet ut.
Mange opplever at de blir friske ved behandling. Ved riktig dosering av medisinen kan de fleste leve et normalt liv. Ved mistanke om tilbakefall av høyt stoffskifte bør det tas nye blodprøver raskt.
Kurset finner du på nettsiden til Helse Sør-Øst. Det kan være nyttig å ta kurset før du går til time hos en spesialist.
Ved lavt stoffskifte lager ikke kroppen nok av stoffskiftehormonet tyroksin.
Symptomer og tegn på hypotyreose avganger av personens alder, varighet av tilstanden og alvorlighetsgrad av hormonmangel.
I tidlig fase med lavt stoffskifte kan man være helt uten symptomer, og etter hvert kan sykdommen presentere seg med betydelig mangfold av symptomer og plager.
For å unngå slike symptomer som kan forverres ved langvarig ubehandlet hypotyreose, er det viktig å oppsøke legen din for riktig diagnostisering og behandling.
Vanligvis skyldes hypotyreose svikt i skjoldbruskkjertelen. Den vanligste årsaken er kronisk betennelse i kjertelen der immunforsvaret lager antistoffer som angriper skjoldbruskkjertelen, autoimmun tyreoiditt, også kalt Hashimoto tyreoiditt.
Ved utredning for hypotyreose hos endokrinolog vil legen gå gjennom sykdomsbildet og lytte til dine plager og behov. Det er viktig å stille riktig diagnose før start av behandling, og legen vil derfor foreta nødvendige undersøkelser som å palpere (kjenne på /undersøke) skjoldbruskkjertelen og ta blodprøver, som kan bekrefte diagnosen.
Ved smerter, struma (forstørret thyreoideakjertel) eller knuter i kjertelen kan det være aktuelt med ultralyd av thyreoidea.
Målet med behandlingen er å normalisere stoffskiftet og bli kvitt symptomer og plager. Lavt stoffskifte behandles ved å tilføre tyroksin i tablettform.
Hos eldre og personer med hjerte/karsykdom starter man behandlingen forsiktig og med lav dose tyroksin. Dosen økes langsomt med noen ukers intervall.
Hos yngre og ellers friske personer kan man starte med tilnærmet normal behandlingsdose. De fleste voksne trenger mellom 75-150 g tyroksin daglig, for at stoffskiftet skal ligge normalt. Dosering tilpasses utfra alder, kjønn og vekt.
Det kan ta tid før kroppen normaliserer seg etter langvarig hypotyreose. Iblant kan det ta 6 – 12 måneders med behandling før pasienten føler seg tydelig bedre.
Den første tiden bør thyreoideaprøver tas med 6 ukers intervall. Når tilstanden har stabilisert seg, anbefales kontroll hver tredje måned. Ved stabil sykdom kan stoffskiftet kontrolleres 1-2 ganger i året.
Prognosen ved hypotyreose er god, og ved regelmessig thyreoideakontroll og behandling vil du kunne leve et normalt liv.
Hos de fleste som får hypotyreose, er dette en livslang tilstand, og behandling med stoffskiftehormon må vare livet ut.
Som folkesykdommer flest, spiller både gener og ytre faktorer en rolle i utviklingen av stoffskiftesykdommer.
Det er noen forholdsregler du kan ta for å forebygge stoffskiftesykdom, selv om det ikke er noen garanti. En sunn livstil kan forebygge mange sykdommer – dvs. regelmessig fysisk aktivitet, et sunt og variert kosthold, stressmestring, nok søvn og røykeslutt. Sørg for å få i deg nok jod gjennom matvarer som f.eks. fisk.
Enkelte miljøfaktorer som giftige stoffer, stråling og infeksjoner er vanskelige å unngå, men kan også ha betydning for utvikling av stoffskiftesykdommer.
Kurset finner du på nettsiden til Helse Sør-Øst. Det kan være nyttig å ta kurset før du går til time hos en spesialist.
Hos våre erfarne spesialister i endokrinologi og indremedisin kan du få utredet og behandlet hormonsykdommer som høyt eller lavt stoffskifte.
Mange pasienter med hormonsykdommer får ikke den hjelpen de trenger. Vi tar deg og dine plager på alvor, og hjelper deg med å returnere til en velfungerende hverdag.
Sykdom i skjoldbruskkjertelen rammer 5-10 prosent av befolkningen i Norge, og med vårt brede medisinske tilbud i hormonsykdommer, kan du være trygg på at vi finner riktig behandling for å ivareta dine behov på best mulig måte.
Få hjelp med sykdommer i skjoldbruskkjertelen, binyreproblemer, hypofyseproblemer og andre hormonsykdommer hos våre dyktige og erfarne spesialister i endokrinologi.