Osteoporose – Benskjørhet

Osteoporose er en skjelettsykdom som fører til skjørhet og større risiko for brudd i ben. På Volvat har vi dyktige endokrinologer som hjelper deg med utredning og behandling av osteoporose.

Hva er benskjørhet?

Benskjørhet (osteoporose) rammer både kvinner og menn. Det er en skjelettsykdom som svekker benmassen i knoklene.

Tilstanden forekommer oftere hos kvinner, og de vanligste konsekvenser av osteoporose er ryggsmerter, benbrudd og krum rygg.

Osteoporose er ikke smertefullt i seg selv før du eventuelt får et brudd. Ved benskjørhet er det vanligvis ben i ryggsøylen, lårhalsen og håndleddet som knekker.

Benbrudd og sammenfall i ryggvirvler kan gi mye plager og langvarige kroniske smerter.

Tilstander som disponerer for benskjørhet

Sykdommer som nedsatt funksjon i kjønnsorganer, hormonsykdommer, benmargssykdommer, nyresvikt og bindevevssykdommer kan føre til raskere utvikling av benskjørhet. Langvarig bruk av medisiner som steroider, stoffskiftehormon - tyroksin, epilepsimedisiner og cellegiftbehandling kan lede til benskjørhet.

Snakk med legen din om du er i risiko for benskjørhet. Ved mistanke bør du henvises til benmassemåling – DXA-måling. Denne undersøkelsen kan gjentas med noen års mellomrom, for å følge utviklingen og om behandlingen virker.

Hvem får benskjørhet?

Benvev dannes og brytes ned så lenge man er ung, men med alderen vil benvevet gradvis brytes ned fortere enn nytt benvev dannes. Denne prosessen starter ved 35 års alderen.

Kvinner har lavere benmasse enn menn og blir derfor i større grad benskjøre. Kvinner får også økt tap av benvev etter overgangsalderen.

Hvis man som ung har lav benmasse (lite kalk), øker risikoen for å utvikle osteoporose når man blir eldre.

Risikofaktorer for benskjørhet:

 • Benbrudd
 • Lav kroppsvekt
 • Bruk av steroider
 • Langvarig røyking
 • Mangel på kvinnelig eller mannlig kjønnshormon
 • Hvis man er genetisk disponert for osteoporose
 • Har sykdom i skjoldbruskkjertelen
 • Revmatisk sykdom, tarmsykdom og diabetes
 • Kols
 • Nyre- og leversvikt
 • Mange kroniske og immunologiske sykdommer
 • Slitasjeproblem i korsrygg eller hofter

Utredning av benskjørhet

Ved utredning for osteoporose hos endokrinolog, vil legen foreta vanlige rutineprøver for blant annet lever, nyrefunksjon, kalsium, vitamin D og benmarkører, samt prøver i sammenheng med sykehistorie til pasient.

Legen kan også henvise til DXA – måling. Volvat er en av få private aktører i Norge som tilbyr utredning med DXA – måling - en smertefri og risikofri røntgenundersøkelse for vurdering av bentetthet.

Bentetthetsmåling utføres med et moderne røntgenapparat. Målingen viser hvor sterkt benvevet og knoklene er, og kan også gi en indikasjon på sannsynligheten for fremtidige brudd.

Undersøkelsen gjentas for å følge utvikling og effekt av behandling, med ny DXA-måling etter 2–5 år.

Les mer om DXA–måling

Behandling av benskjørhet

Behandling av benskjørhet består av både livsstilstiltak og medikamenter. Behandlingen kan ha som mål å forebygge benskjørhet, forsinke utviklingen av sykdommen eller lindre smerter hos pasienter som har utviklet benskjørhet.

Egenbehandling av benskjørhet

Fysisk aktivitet i form av daglig mosjon og styrketrening av store muskelgrupper, har en gunstig innvirkning på skjelettet. Økt muskelstyrke vil også kunne bidra til å forhindre fall.

Tilstrekkelig inntak av kalsium og vitamin D er viktig for å opprettholde et sterkt skjelett. Sterke ben reduserer faren for benbrudd. Kalsium får man blant annet fra meieriprodukter som melk og ost. I sommerhalvåret får man vitamin D fra sollyset, samt fet fisk, tran og kosttilskudd.

Både røyking og alkoholmisbruk bidrar til raskere tap av kalsium fra skjelettet.

Medikamentell behandling: Bisfosfonater er de vanligste legemidlene som brukes mot benskjørhet. De hindrer nedbryting av gammelt benvev. Kvinner får vanligvis bisfosfonater ved overgangsalderen.

Bisfosfonater: Behandling i form av tabletter, injeksjon eller i intravenøs form. Ved diagnostisert benskjørhet kan disse skrives ut på blå resept.

Østrogenbehandling til kvinner i overgangsalder vil forsinke nedbrytningen av skjelettet.

Menn med benskjørhet som følge av lavt testosteronnivå, bør behandles med testosterontilskudd.

Få hjelp med benskjørhet hos Volvat

Hos våre erfarne spesialister i endokrinologi og indremedisin kan du få utredet og behandlet benskjørhet og andre hormonsykdommer.

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Her for deg

Mange pasienter med hormonsykdommer får ikke den hjelpen de trenger. Vi tar deg og dine plager på alvor, og hjelper deg med å returnere til en velfungerende hverdag.

Riktig behandling

Sykdom i skjoldbruskkjertelen rammer 5-10 prosent av befolkningen i Norge, og med vårt brede medisinske tilbud i hormonsykdommer, kan du være trygg på at vi finner riktig behandling for å ivareta dine behov på best mulig måte.

Eksperter på hormonsykdommer

Få hjelp med sykdommer i skjoldbruskkjertelen, binyreproblemer, hypofyseproblemer og andre hormonsykdommer hos våre dyktige og erfarne spesialister i endokrinologi.