Eggdonasjon

Vi tilbyr behandling med eggdonasjon for kvinner som ønsker barn, men ikke har egne befruktningsdyktige egg. Eggdonasjon kan være aktuelt for infertile par. 

Eggdonasjon i Norge

Vi tilbyr assistert befruktning med eggdonasjon fra norske donorer på vår fertilitetsklinikk i Trondheim. Etter dagens lovgivning kan vi tilby eggdonasjon fra godkjent eggdonor til heterofile par, og behandling med eggdonasjon fra partner til to kvinner i et parforhold. Dvs. for par med to kvinner så er loven slik i dag at dere kan motta eggdonasjon fra hverandre.

Lang erfaring siden eggdonasjon ble lovlig i Norge

Siden eggdonasjon ble lovlig i Norge har våre erfarne leger og gynekologer opparbeidet seg god kompetanse innen behandling med eggdonasjon. Ved vår fertilitesklinikk i Trondheim er vi stolte av å ha utført behandlingen som resulterte i det første barnet som ble født med eggdonasjonsbehandling i Norge.

Hvem kan tilbys behandling med eggdonasjon?

Eggdonasjon for par - mann og kvinne

Eggdonasjon kan være aktuelt for heteroseksuelle gifte eller samboende par der årsaken til uteblitt graviditet skyldes manglende eller befruktningsdyktige egg kan det være aktuelt å motta donoregg for å oppnå ønsket graviditet.

Årsaker ikke-befruktningsdyktige egg kan være dårlig eggkvalitet, tidligere kreftbehandling, tidlig overgangsalder, at eggstokkene er kirurgisk fjernet eller fordi kvinnen er født uten eggstokker.

Ved hjelp av donoregg kan familielivet bli en realitet for deg som ellers ikke ville hatt mulighet til å bli gravid med egne egg.

Eggdonasjon for to kvinner

Etter dagens lovgivning kan to kvinner i et parforhold ikke motta eggdonasjon fra en anynoym eller kjent tredjepart. Et par med to kvinner kan derimot donere egg til hverandre og få egget befruktet med sæd fra godkjent sæddonor. 

Redusert eggkvalitet pga. alder

Hos kvinner med redusert eggkvalitet på grunn av alder kan eggdonasjon være en god behandling for å lykkes med å bli gravid. I følge bioteknologiloven må befruktede egg benyttes innen kvinnen fyller 46 år. Par som skal ha assisert befruktning med eggdonasjon skal vurderes med tanke på medisinsk og psykososial egnethet.

Gravid med eggdonasjon

Du kan bli gravid med eggdonasjon (egg fra eggdonor) hvor du får donert friske egg fra en fertil, ung kvinne som gir deg muligheten til å bære fram barnet selv. Et donoregg kan enten befruktes med sæd fra din partner, eller ved hjelp av sæd fra en sæddonor.

Hvorfor velge eggdonasjon?

  • Du har gjennomgått gjentatte mislykkede IVF behandlinger, og årsaken kan være mangel på egg eller dårlig kvalitet på eggene
  • Du har ikke fungerende eggstokkvev eller mangler eggstokker. Dette kan skyldes kirurgisk fjerning av eggstokk pga. cyster eller kreft, genetiske tilstander (Turner Syndrom) eller tidlig overgangsalder
  • Du har gjennomgått cellegift eller strålebehandling som har resultert i at eggstokkene ble skadet

Hvem kan benytte seg av eggdonasjon?

De vanligste grunnene til at kvinner ikke kan bli gravide er at eggkvaliteten ikke er god nok, eller at eggstokkene mangler befruktningsdyktige egg. Dette kan skyldes:

  • Arv og gener
  • Tidlig overgangsalder
  • Kirurgi
  • Kvinnens alder

Hvordan få eggdonasjon?

I første omgang må du gjennom en innledende samtale med kartlegging av deres situasjon. Hensikten er å bli bedre kjent med dere, og samtidig gi grundig forklaring og avklaring rundt alt dere måtte lure på rundt hele prosessen.

Deretter blir det gjort en vurdering av undersøkelsen av kvinnen med fokus på å utelukke eventuelle risikofaktorer. Det blir utført en ultralydundersøkelse der forholdene i livmoren undersøkes nøye. Sædprøven til mannen analyseres og vil bli vurdert for nedfrysing.

Hvordan fungerer assistert befruktning med eggdonasjon

Alle svangerskap er ulike, og forløpet vil variere fra person til person. I denne artikkelen gir vi en guide til prosessen fra perspektivet til en kvinne som mottar fersk eggdonasjon. Du kan også motta fryste egg.

Steg 1: Motta egg fra eggdonor

Det første steget for å motta egg fra eggdonor vil være å sørge for at din naturlige menssyklus er synkronisert med syklusen til eggdonor. Dette gjøres ved hjelp av medikamenter, og vil normalt ta omtrent to uker.

Steg 2: Medikament for å tykne livmorshinne

Det andre steget i prosessen er simulering. Du vil få medikamenter i form av tabletter eller plaster, som hjelper til med å tykne livmorslimhinnen for å sikre et best mulig utgangspunkt for å motta embryo.

Steg 3: Egg og sædcelle møtes

Eggene hentes ut fra donor, og sæd hentes fra din partner eller sæddonor. Sæden vil bli forberedt slik at de trege sædcellene fjernes, og kun de raske sædcellene gjenstår for å sikre høyest mulig sjanse for befruktning og unnfangelse. Deretter vil egg og sædcelle bli introdusert i et laboratorium av en embryolog. Dersom prosessen er vellykket, vil egget befruktes og utvikles til et embryo

Steg 4: Plassering av embryo i livmor

I løpet av en fem-dagers periode vil embryoene plasseres i din livmor. Denne prosessen utføres av klinisk personell, som ved bruk av et spekulum frakter embryoene via et kateter, gjennom livmorhalsen og plassere embryoene i livmoren din.

Steg 5: Graviditetstest vil vise om du har blitt gravid

Hvis alt går bra og livmoren din aksepterer embryoene, vil du finne ut at du er gravid innen to uker ved å ta en blodprøve på klinikken eller en graviditetstest hjemme.

Vil barnet ligne på meg?

Det er helt vanlig at kvinner som vurderer graviditet med egg fra donor tenker på genene til barnet sitt. Et barn som blir unnfanget vha. eggdonasjon vil ha genene til donoren, derfor er det sannsynlig at de vil dele noen likhetstrekk med donors utseende.

Samtidig er det slik at arv er komplekst. Forskning tyder på at et barn unnfanget gjennom eggdonasjon, kan arve DNA-egenskaper også fra eggmottaker.

Krav til eggdonasjon

Det stilles svært strenge krav til eggdonasjon, og derfor er det ingen grunn til bekymring rundt kvaliteten på donoregg. Eggdonor må blant annet:

  • Være mellom 25 og 35 år
  • Ha en sunn vekt og livsstil
  • Ha normal menstruasjonssyklus
  • Ikke ha noen kjente arvelige sykdommer eller tilstander i nær familie
  • Gjennomgå omfattende helseundersøkelse

Les mer om prosessen for å bli eggdonor

Hvem du får egg av er ikke anonymt

I Norge er ikke donor anonym ved eggdonasjon, og det blir opprettet et register over givernes identitet. Barn som er blitt til ved hjelp av donoregg, har rett til å få vite donor sitt navn og adressen donor er oppført med i Folkeregisteret når de har fylt 15 år.

Donor har imidlertid ingen rettigheter eller plikter overfor disse, og donor kan heller ikke få opplysninger om barnet eller foreldres identitet.

Hva koster det å bli gravid med eggdonasjon?

Pris for å bli gravid med eggdonasjon vil variere fra pasient til pasient basert på individuelle behov. Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende konsultasjon dersom du vurderer assistert befruktning ved hjelp av eggdonasjon.

Lurer du på noe? Vi tar kontakt!

Legg igjen navn og telefonnummer, så tar vi kontakt med deg. Det er helt uforpliktende og du vil kunne spørre oss om det du eventuelt måtte lure på.

Vi kan også bistå med timebestilling for fertilitetssjekk eller en førstegangskonsultasjon.

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat Spiren?

Norges største fagmiljø

Volvat Spiren har et av landets mest erfarne miljøer innen fertilitetsbehandling. Kompetansen henger tett sammen med forskning, hvor vi er involvert i internasjonale forskningssamarbeid for å bidra til utviklingen innen assistert befruktning. 

Tilgjengelig der du er

Du er velkommen til oss for fertilitetsutredning og assistert befruktning. Vi er tilgjengelige for deg uansett hvor du er, med mulighet for å starte fertilitetsutredning på ditt nærmeste Volvat-senter. 

Ingen kø, ingen ventetid

Vi har korte ventetider og tar imot pasienter fra hele landet. Du slipper å stå i kø og kan komme i gang med behandling så tidlig som mulig.